Ce spune saliva despre sanatatea ta

Saliva joacă un rol important în procesul de digestie, dar contribuie și la menținerea sănătății orale, protejând dinții, prevenind infecțiile și facilitând înghițirea alimentelor.

Saliva poate trăda o mulțime de probleme de sănătate, trebuie doar să fii foarte atent la semnalele pe care aceasta ți le transmite. Ne umezește gura pentru a preveni respirația urât mirositoare, ne ajută să vorbim, să digerăm alimentele și să apreciem gustul alimentelor. Saliva conține, de asemenea, calciu, enzime și agenți antibacterieni pentru a ne ajuta să luptăm împotriva cariilor dentare și a bolilor gingivale.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Iată ce spune saliva ta despre starea de sănătate! 

Un adult produce doi până la patru litri de salivă în fiecare zi. Dincolo de rolul său în digestie, saliva poate fi un indicator-cheie al sănătății tale generale. Deși este 99,5% apă, saliva ta conține și enzime, proteine, mucoase, electroliți, antibacteriene și alte substanțe importante.

Lipsa salivei 

Senzația de gură uscată este una neplăcută, pe care cu toții am experimentat-o la un moment dat. Gura uscată este numită și xerostomie. Ocazional, oricui i se poate întâmpla să aibă gura uscată, de exemplu, când este nervos sau stresat. Cu toate acestea, atunci când gura uscată persistă, poate îngreuna mestecatul, înghițirea și chiar vorbirea. Gura uscată crește, de asemenea, riscul de carii sau infecții fungice în gură, deoarece saliva ajută la ținerea sub control a germenilor dăunători.

Unul dintre cele mai comune motive pentru care cantitatea de salivă este redusă este tratamentul cu anumite medicamente. Spre exemplu, medicamentele pentru decongestionarea nazală, dar și antihistaminicele determină apariția senzației de gură uscată întrucât reduc semnificativ cantitatea de salivă. În asemenea perioade, hidratează-te corespunzător și spală-te pe dinți mai des, pentru a preveni problemele dentare.

Alte cauze care determină scăderea cantității de salivă sunt: fumatul, chimioretapia sau radioterapia, anxietatea ori bolile precum Parkinson sau HIV. Lipsa salivei reprezintă o problemă semnificativă, mai ales pe măsură ce îmbătrânim. Mai mult de un sfert (27 la sută) dintre femei și 21 la sută dintre bărbați suferă de xerostomie, iar aceasta afectează mai mult de 39 la sută dintre adulții de peste 65 de ani. Purtătorii de proteze dentare cu xerostomie pot dezvolta afte bucale, care pot răspândi infecția în alte părți ale corpului.

Saliva în exces

Sialoreea sau ptialismul este o afecțiune care provoacă supraproducția de salivă. O cantitatea mare de salivă poate indica, în cazul femeilor, o sarcină. Schimbările hormonale din timpul sarcinii pot cauza grețuri puternice, precum și salivă în exces. O gumă mentolată, fără zahăr, te va ajuta să remediezi situația.

Sialoreea (salivarea sau salivația excesivă) este o problemă frecventă la copiii cu deficiențe neurologice, de exemplu, cei cu retard mental sau paralizie cerebrală, dar poate apărea  și la adulții care au boala Parkinson sau au avut un accident vascular cerebral. Este cel mai frecvent cauzat de un control slab al mușchilor orali și faciali. 

Sialoreea mai poate apărea în:

  • sinuzite, faringite  sau infecții peritonsilare( în zonele adiacente amigdalelor)
  • purtarea protezelor dentare
  • ulcerații și inflamație la nivelul mucoasei bucale
  • igiena orală precară.

Saliva de culoare albă, cu textură lipicioasă

Atunci când saliva capătă o culoare albă și i se schimbă și textura, e posibil să fie vorba despre o infecție orală precum candidoza bucală, cauzată de infecția cu ciuperca Candida Albicanis. Infecțiile orale cu Candida pot provoca leziuni temporare sau permanente glandelor salivare, ducând la distrugerea celulelor acinare și la formarea țesutului cicatricial. Funcția restricționată a glandelor salivare duce la disconfort și boli ale mucoasei bucale, cum ar fi gura uscată și infecțiile asociate. Mergi la medic pentru că acesta îți va prescrie un tratament antifungic pentru curățarea cavității bucale.

  • Pentru a te orienta în legătură cu posibilitatea prezenței candidei în cavitatea orală, poți face un test simplu, care poate fi considerat un pic „scârbos” pentru unii, dar este ușor și convenabil. Urmați acești pași simpli și urmăriți cum funcționează.
  • Înainte de culcare, toarnă apă îmbuteliată sau purificată într-un pahar transparent și puneți-l pe noptieră.
  • Primul lucru dimineața, adună cât mai multă salivă în gură și scuip-o în paharul cu apă.
  • Verifică dacă există activitate la fiecare 15 minute timp de 1 oră.

În mod normal, dacă nu există infecția cu candida, saliva ar trebui să dispară în apă.

Dacă ai o problemă de dezvoltare excesivă a tulpinilor de Candida, vei vedea oricare dintre aceste trei formațiuni:

  • A - Șiruri precum meduzele care călătoresc în jos de la saliva care plutește deasupra.
  • B - Particule sau pete tulburi suspendate în apă.

Mergi la medic pentru confirmarea prezenței ciupercii prin exudat faringian sau teste de sânge.

Saliva a devenit foarte acidă 

pH-ul cavității bucale trebuie să fie în jur de 7, potrivit specialiștilor. pH-ul poate fi măsurat rapid de către medicul stomatolog, care te poate preveni dacă descoperă probleme. Saliva cu aciditate crescută poate eroda dinții. Poți combate aciditatea salivei consumând alimente bogate în arginină, precum carnea roșie ori carnea de pui.

Saliva este amară sau acră 

Gustul acru sau amar al salivei poate indica reflux gastroesofagian. Aciditatea crescută a stomacului și refluxul pot determina schimbarea gustului salivei. Un medic te poate ajuta, cu sfaturi sau cu tratament, să rezolvi această problemă sau să ții simptomele sale sub control.

Saliva are o textură lipicioasă 

Saliva lipicioasă apare dacă te deshidratezi sau dacă obișnuiești să respiri pe gură. Străduiește-te să respiri numai pe nas și nu uita să te hidratezi, iar această problemă va dispărea complet. Saliva care formează o spumă albă poate fi de asemenea, un semn al uscăciunii gurii. Este posibil să observi salivă spumoasă la colțurile gurii, pe suprafața  limbii sau în altă parte a gurii. În plus, poți prezenta alte simptome ale uscăciunii gurii, cum ar fi o limbă aspră, buze crăpate sau  senzație de sete și arsură pe limbă și mucoase.

Saliva oferă limbii tale o culoare pală

Scoate-ți limba și uită-te în oglindă. Dacă observi că limba a căpătat o nuanță pală, e posibil să suferi de un deficit de fier, care determină, la rândului lui, instalarea anemiei. Dacă observi o asemenea problemă, comunică-i medicului tău generalist acest lucru.

Saliva trădează o mulțime de afecțiuni așa că și tu, dar și medicul tău puteți monitoriza culoarea și textura salivei pentru a depista din timp problemele medicale.

Saliva are un miros neplăcut 

Cauzele primare includ prezența bacteriilor care trăiesc în gură și descompun alimentele, proteinele și chiar celulele pielii, ducând la producerea și eliberarea de compuși volatili ai sulfului. Mirosul urât e potențat de consumul de usturoi și ceapă care conțin sulf în mod natural. Alte cauze ale salivei cu miros neplăcut includ prezența plăcii dentare sau tartrului, o peliculă bacteriană care se formează în mod natural pe dinți și pe gingii și care poate duce la producerea de compuși volatili ai sulfului cu miros urât și persistent.  Este important să te consulți cu medicul dentist în mod regulat, dar o curățare profesională ține placa la distanță doar pentru o perioadă scurtă de timp și trebuie adoptată o rutină bună de îngrijire orală la domiciliu. După ce periajul dinților, folosirea aței dentare te poate ajuta să îndepărtezi particulele dintre dinți.

Uneori respirația urât mirositoare este rezultatul direct al bolii gingivale. Dar poate fi cauzată și de alergii, intoleranță la lactoză sau diabet. Dacă ai diabet, de exemplu, și nu este bine controlat, organismul produce cetone, un produs secundar chimic al arderii grăsimilor în loc de glucoză pentru energie, substanțe care te pot face să respiri mirosul de fructe acre sau ca acetona ori lacul de unghii.

Durerea în gură sau maxilar

Aceasta poate avea o gamă largă de cauze. Se datorează adesea infecției sau cariilor dentare. Dar poate, uneori, să semnaleze și probleme mai grave. Bolile de inimă, de exemplu, provoacă uneori durere în partea stângă inferioară a maxilarului. Dacă ai dureri în această zonă, mai ales dacă se agravează atunci când practici exerciții fizice sau faci efort, consultă imediat medicul. 

Testarea salivei poate depista anumite boli

Testarea salivei este utilizată pentru a depista sau diagnostica numeroase afecțiuni, inclusiv boala Cushing, anovulația, HIV, prezența virusului hepatitic C, a antigenelor anti Sars-Cov-2, dar și a genelor răspunzătoare pentru predispoziția la cancer, paraziții, hipogonadismul, alergiile etc. 

Oamenii de știință au descoperit că analiza unei probe de salivă, în locul probelor obișnuite de sânge sau urină, poate ajuta la identificarea sau prezicerea apariției bolilor cu ani înainte ca acestea să apară în țesuturile noastre corporale 1. Având în vedere acest lucru, medicii pot fi capabili să studieze saliva și să dezvolte măsuri personalizate de protecție pentru a ne prelungi durata de viață.
Specialiștii au făcut chiar și o legătură între salivă și stres. Stresul schimbă compoziția salivei, glandele salivare secretând un anumit tip de enzime atunci când suntem expuși la factori de stres. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Institute of Dental and Craniofacial Research - Dry Mouth
https://www.nidcr.nih.gov/health-info/dry-mouth
1 Studiul „Saliva Diagnosis as a Disease Predictor”, J Clin Med. 2020 Jan 30, Patrick L McGeer, Moonhee Lee, Krista Kennedy, Edith G McGeer
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32019214/
National Library of Medicine - Science behind human saliva
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3312700/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0