Modificari ale alunitelor in timpul sarcinii - ce e de facut

În cursul sarcinii este recomandat să efectuezi autoevaluări periodice ale alunițelor pe care le ai, precum și evaluarea la medic a zonelor de corp mai puțin evidente, dar pe care pot apărea alunițe sau cancere de piele. Aceste zone ar fi: spatele, fesele, palmele, tălpile, zona dintre degete, zona din spatele urechilor, pielea capului.

Nevii sau alunițele sunt excrescențe pe piele care pot apărea oriunde pe corp, în nuanțe care variază de la crem la maro și negru. Alunițele apar până la vârsta de 20 de ani, fiind normal ca un adult să aibă până la 40 de alunițe, care de-a lungul timpului se pot schimba ori pot dispărea sau pot rămâne la fel. Dacă îți apar alunițe după 30 de ani, e posibil ca acestea să fie inofensive, dar nu în toate cazurile, așa că este recomandat un screening pentru cancerul de piele.

Alunițele nu trebuie să doară, să provoace mâncărimi sau să sângereze: dacă se întâmplă oricare dintre aceste lucruri, este indicat un consult dermatologic.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Tipuri de alunițe

Alunițele pot fi normale, congenitale sau displazice.

  • Alunițele normale sunt roz, crem sau maro închis și au margini distincte.
  • Alunițele congenitale sunt descoperite la naștere (cam una din 100 de persoane are nevi congenitali) și cresc riscul persoanei respective de a dezvolta melanom, mai ales dacă alunița are mai mult de 8 mm în diametru. 
  • Alunițele displazice sunt mai mari de 6 mm și au formă neregulată. Nevii displazici tind să aibă o culoare neuniformă, cu centrul maro închis și marginile mai deschise, neuniforme. Aceste alunițe tind să fie ereditare, iar persoanele care le au pot avea mai mult de 100 de alunițe. Dacă ai nevi displazici, există un risc mai mare de a dezvolta melanom malign. Orice modificare a unei alunițe trebuie verificată la medicul dermatolog printr-un screening.

Când poate fi necesar un screening pentru melanom?

Este posibil să ai nevoie de un screening pentru cancerul de piele dacă ai anumiți factori de risc, cum ar fi:

  • Ton deschis al pielii
  • Păr blond sau roșcat
  • Ochi albaștri sau verzi
  • Piele care se arde ușor la soare sau pe care apar cu ușurință pistrui
  • Un istoric de arsuri solare
  • Antecedente familiale sau personale de cancer de piele
  • Expunere frecventă la soare din cauza locului de muncă sau a unor activități de agrement
  • Număr mare de alunițe

Ce semne pot indica un cancer de piele?

  • Modificarea unei alunițe existente
  • O aluniță care curge, sângerează sau face crustă
  • O aluniță dureroasă la atingere
  • O aluniță cu margini neregulate, care pot sângera ușor

Cum se face un screening acasă?

  • În fața oglinzii, privește cu atenție fața, gâtul și stomacul, iar femeile ar trebui să se uite și sub sâni.
  • Ridică brațele și privește cu atenție partea stângă a corpului și partea dreaptă.
  • Uită-te la partea din față și din spate a antebrațelor.
  • Privește-ți mâinile, inclusiv între degete și sub unghii.
  • Privește partea din față, spate și părțile laterale ale picioarelor, cât reușești să vezi.
  • Așează-te și examinează-ți picioarele, verificând tălpile și spațiile dintre degete, precum și patul unghial.
  • Verifică spatele, fesele și organele genitale cu o oglindă de mână.
  • Pe cât posibil, examinează scalpul.

Cum se face un screening la cabinetul medicului dermatolog?

Medicul dermatolog va face un examen fizic din cap până în picioare, inclusiv scalpul, în spatele urechilor, degetelor de la mâini, de la picioare, feselor și organelor genitale, folosind o lupă specială cu lumină, numită dermatoscop, pentru a observa eventualele alunițe cu potențial canceros. E important să nu se poarte machiaj, iar unghiile să nu fie date cu ojă.

Dacă o aluniță sau un alt semn pe piele pare că ar putea fi cancer, medicul va mai face încă un test, numit biopsie de piele, pentru a pune un diagnostic. O biopsie de piele este o procedură prin care se prelevează o mică probă de piele pentru testare. Proba de piele este examinată la microscop pentru a verifica dacă există celule canceroase. Depistarea și tratarea precoce a cancerului poate ajuta la prevenirea răspândirii bolii.

Cum arată o aluniță suspectă?

O aluniță suspectă se încadrează în criteriile ABCDE, având cel puțin una dintre următoarele caracteristici:

  • A:  asimetrie a formei = o linie imaginară trasă prin mijlocul leziunii împarte alunița în două jumătăți care nu se suprapun simetric una peste alta.
  • B: borduri (margini) = marginile aluniței sunt neregulate, ondulate, pot avea prelungiri.
  • C: culoare = o aluniță care prezintă două sau mai multe nuanțe de culoare, care variază de la negru, brun deschis, brun închis, negru, uneori chiar albăstrui, roz și alb.
  • D: dimensiuni = diametru peste 6 mm.
  • E: evoluție în timp = schimbarea în timp a caracterelor unei alunițe, fie că este vorba de formă, culoare, dimensiuni, apariția de proeminențe pe suprafața unei alunițe, apariția unor sângerări sau cruste la nivelul aluniței.

Ce faci dacă depistezi o aluniță suspectă?

În cazul în care descoperi o aluniță suspectă, este necesar să programezi cât mai repede un consult dermatologic, însoțit de o investigație neinvazivă de tipul dermatoscopiei. Dacă ești deja în evidența unui medic dermatolog, mergi la controale periodice. Orice modificare de culoare a alunițelor va fi urmărită îndeaproape de medicul dermatolog pe tot parcursul sarcinii.

Când este recomandată biopsia?

În cazul în care și medicul are suspiciuni cu privire la o leziune de la nivelul pielii, va recomanda biopsia. Aceasta presupune recoltarea unei mostre de țesut, în vederea analizării acesteia la microscop, astfel încât să se detecteze celulele canceroase. Femeia însărcinată va beneficia de anestezie locală, pentru a nu simți dureri în timpul recoltării țesutului.

Se poate trata melanomul în timpul sarcinii?

Melanomul este un tip de cancer de piele care se dezvoltă atunci când melanocitele (celulele care dau culoare pielii) încep să crească necontrolat. Deși este mai puțin frecvent decât alte tipuri de cancer de piele, melanomul este mai periculos, deoarece este mai susceptibil să se răspândească în alte părți ale corpului dacă nu este detectat și tratat de timpuriu.

Melanoamele în stadiu incipient pot fi adesea tratate numai prin intervenție chirurgicală, dar cancerele mai avansate necesită adesea alte terapii. Vârsta pacientului și starea generală de sănătate, stadiul cancerului, probabilitatea ca tratamentul să vindece cancerul și posibilele efecte secundare ale tratamentului sunt criterii care vor fi luate în considerare înainte de începerea tratamentului pentru melanom.

Tratamentul pentru melanom în fază incipientă poate fi administrat și femeilor însărcinate. Acesta presupune eliminarea aluniței de la nivelul pielii, sub anestezie totală. 

Așadar, când cancerul este detectat devreme, femeia însărcinată primește de obicei același tratament ca oricine altă persoană cu melanom. În stadiile incipiente, tratamentul implică un anestezic local, astfel încât medicul dermatolog să poată îndepărta orice urmă de melanom rămas împreună cu o secțiune de piele cu aspect normal. Este vorba despre același anestezic folosit în timpul biopsiei de piele, așa că este sigur de utilizat în timpul sarcinii.

Dacă melanomul a evoluat și s-a metastazat, tratamentul va fi amânat până după naștere, doar în cazul în care celulele canceroase nu au ajuns la creier, situație în care se începe tratamentul fără amânare, în ciuda sarcinii. Opțiunile de tratament pentru melanomul avansat sunt mai limitate. 

Un tratament care poate fi indicat de medic este cel cu interferon, tratarea femeilor însărcinate care au melanom avansat cu injecții de interferon părând a fi o opțiune sigură. Radioterapia ar putea fi, de asemenea, o opțiune, dar această procedură este de obicei limitată la cap și gât, deoarece radioterapia în zona pelviană poate provoca malformații congenitale.

Se poate naște un copil cu melanom?

Nașterea unui copil cu melanom dacă gravida are melanom este un eveniment rar întâlnit. Chiar și atunci când mama are melanom în stadiul IV, deci când cancerul s-a răspândit și este în stadiul cel mai avansat, copilul se naște cu melanom doar în cazuri rare. Transmiterea bolii de la gravidă la făt nu este imposibilă, deoarece melanomul este unul dintre puținele tipuri de cancer care pot traversa placenta. 

Dacă mama are cancer în stadiu avansat, placenta poate fi verificată pentru melanom atunci când se naște copilul. Dacă melanomul este detectat în placentă, copilul ar trebui să intre sub îngrijirea unui dermatolog, care poate urmări semnele de cancer.

Poți alăpta dacă te-ai tratat pentru melanom?

În cazul în care melanomul apărut în timpul sarcinii a fost deja tratat și vindecat, alăptatul este permis proaspetei mămici întrucât nu există niciun risc pentru bebeluș. Însă dacă tratamentul pentru melanom este făcut după naștere și este bazat pe chimioterapie, medicii nu vor permite femeii să alăpteze, întrucât substanțele toxice din medicamentele administrate vor ajunge în laptele matern.

Melanomul poate reveni

La pacientele care au suferit deja de melanom, riscul de revenire a cancerului de piele este mai mare decât la persoanele care nu au avut de-a face cu această afecțiune. Cel mai probabil este ca melanomul să revină după 2-3 ani de la primul tratament, dar poate reapărea și mai târziu. 

Așadar, persoanele care s-au vindecat de melanom trebuie să rămână vigilente pentru a observa în stadiu incipient orice semn care ar putea trăda recidiva acestui cancer, deoarece, cum spuneam, cu cât este detectat mai devreme, cu atât prognosticul pacientului este unul mai bun.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Dermatology - Melanoma during pregnancy
https://www.aad.org/public/diseases/skin-cancer/types/common/melanoma/during-pregnancy
MedlinePlus - Skin Cancer Screening
https://medlineplus.gov/lab-tests/skin-cancer-screening/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0