Ce poti trata cu musetel si ce beneficii are

Mușețelul (Matricaria recutita) este o plantă cu numeroase virtuți terapeutice, care este folosită în scop medicinal încă din cele mai vechi timpuri. Planta este recunoscută în principal pentru beneficiile pe care le are asupra problemelor stomacului, însă aria sa de acțiune se extinde și la alte afecțiuni.

Ceaiul de mușețel făcut din florile plantei are o culoare galben-aurie și are o aromă plăcută. Acest remediu din mușețel poate ameliora numeroase probleme de sănătate, cum ar fi cel din sfera intestinală, anxietatea, insomnia și multe altele. Desigur, înainte de a apela la remediile din plante, cere sfatul unui medic specialist, deoarece și acestea au contraindicații.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Iată o listă cu cele mai cunoscute beneficii ale mușețelului:

Aliat pentru un somn odihnitor

Ceaiul de mușețel este un remediu excelent pentru insomnie și tulburări de somn. Proprietățile ușor sedative ale plantei te vor ajuta să adormi mai repede și să dormi mai bine. Consumul regulat de ceai de mușețel, sub îndrumarea medicului fitoterapeut, te poate ajuta să te bucuri de un somn mai bun.

Cu toate acestea, în ciuda reputației sale ca plantă care facilitează somnul, există puține cercetări solide care să susțină eficacitatea acesteia în acest sens. 

Puținele studii pe oameni care au fost efectuate sunt mici, au câteva limitări (de exemplu, nu au grup de control) și arată rezultate mixte. De exemplu, într-un studiu din 2011, 17 persoane cu insomnie au luat 270 de miligrame de extract de mușețel de două ori pe zi, timp de o lună și au ținut, de asemenea, un jurnal de somn 1. Când cercetătorii au comparat jurnalele acestora cu cele ale persoanelor care au luat un placebo, nu au găsit nicio diferență semnificativă în ceea ce privește viteza cu care pacienții au adormit sau cât de mult au dormit.

În schimb, un studiu din 2017 pe 77 de persoane în vârstă din casele de bătrâni a găsit o îmbunătățire semnificativă a calității somnului atunci când participanților li s-au administrat capsule de 400 de miligrame de mușețel de două ori pe zi timp de patru săptămâni, comparativ cu cei care nu au primit niciun tratament 2

În ceea ce privește modul în care mușețelul ar putea ajuta la inducerea somnului, cercetările pe animale sugerează că are atât efecte sedative, cât și anti-anxietate. 

Anxietate

Cercetările au arătat că mușetelul are beneficii semnificative atunci când vine vorba de reducerea anxietății.

Primul studiu clinic controlat care s-a făcut pe baza extractului de mușețel din 2009 a constatat că poate avea un efect modest anti-anxietate la persoanele cu tulburare de anxietate generală ușoară până la moderată, una dintre cele mai frecvente tulburări de anxietate 3. Participanții au luat 200 de miligrame până la 1.100 de miligrame de mușețel pe zi timp de opt săptămâni. 

Potrivit unei alte cercetări din 2016, administrarea a 500 de miligrame de extract de mușețel de trei ori pe zi timp de 12 săptămâni reduce semnificativ simptomele moderate până la severe ale tulburării de anxietate generalizată, una dintre cele mai frecvente tulburări de anxietate 4. Pe lângă ajutorul pe care-l oferă în anxietate, cercetările arată că extractul de mușețel poate avea și efecte antidepresive.

Un produs de curățare natural

Ceaiul de mușețel are proprietăți de vindecare, antioxidante și de curățare. În plus, el este un bun agent hidratant pentru piele și este considerat un remediu eficient în rutina de îngrijire a pielii.

Accelerează procesul de vindecare

Ceaiul de mușețel accelerează procesul de vindecare când vine vorba de răni minore și totodată le dezinfectează. În trecut, ceaiul de mușețel era folosit de popoarele din Antichitate, de greci, de egipteni și de romani, pentru că oamenii au descoperit încă de pe atunci că planta poate trata rănile și le poate accelera vindecarea.

Într-un mic studiu care a investigat eficacitatea unei combinații de ulei esențial de lavandă și mușețel la pacienții cu ulcere cronice la nivelul picioarelor, cercetătorii au raportat că patru dintre cei cinci pacienți s-au confruntat cu vindecarea completă a rănilor 5

Mușețelul s-a dovedit, de asemenea, superior aplicării unui unguent cu hidrocortizon de 1% în vindecarea leziunilor pielii după o procedură chirurgicală într-un alt studiu. Rănile tratate prin aplicarea unei comprese de mușețel timp de o oră o dată pe zi s-au vindecat cu cinci până la șase zile mai repede decât cele tratate cu hidrocortizon o dată pe zi. Totuși, sunt necesare mai multe studii care să susțină aceste date.

Îmbogățește culoarea părului

Folosind în etapa de clătire ceaiul de mușețel, vei vedea că acesta accelerează culoarea părului blond. Iar dacă ceaiul de mușețel este folosit cu regularitate pentru a clăti podoaba capilară, remediul va ajuta părul să devină mai deschis la culoare - desigur, pe o perioadă mai lungă de timp.

Calmează spasmele

Mușețelul are puternice proprietăți antispasmodice și antiinflamatoare, care sunt eficiente în tratarea crampelor la stomac, cât și a crampelor intestinale. De asemenea, ceaiul de mușețel reduce problemele legate de tranzitul intestinal și ameliorează și senzația de balonare. La recomandarea medicului fitoterapeut, consumul de ceai de mușețel poate trata probleme precum sindromul de colon iritabil, gastroenterită și greață.

Ameliorează durerile menstruale

Ceaiul de mușețel este cunoscut ca fiind o soluție pentru spasmele menstruale, deoarece substanțele active din plantă relaxează mușchii uterului și calmează crampele.

Stimulează imunitatea

Mușețelul are proprietăți antibacteriene, care ajută la prevenirea și tratarea răcelii și tusei, iar în același timp protejează organismul împotriva infecțiilor cauzate de bacterii. Prin urmare, planta stimulează imunitatea unei persoane, iar consumul regulat de ceai de mușețel protejează organismul de boli.

Remediu în cazul migrenelor

Mușețelul este o plantă medicinală cu multe întrebuințări terapeutice, iar de-a lungul timpului, oamenii au observat că este benefic în tratarea migrenelor și durerilor de cap. O cană de ceai de mușețel cald, de exemplu, te poate ajuta să calmezi instant o durere de cap.

Cum prepari ceai de mușețel acasă

Ceaiul de mușețel poate fi preparat acasă, urmând câțiva pași simpli. Încălzești ceainicul sau ibricul, turnând o cantitate nu foarte mare de apă clocotită în el, apoi adaugi câteva felii de măr, pe care le pasezi cu o lingură de lemn. Adaugi câteva flori de mușețel în apa clocotită. Acoperi vasul și lași florile la infuzat, câteva minute. Strecori lichidul și îl torni într-o cană, apoi adaugi puțină miere sau zeama de lămâie, după gust.

Contraindicații mușețel

Mușețelul conține cumarină, un compus natural cu efecte anticoagulante sau de subțiere a sângelui. Așa că acesta nu trebuie consumat de persoanele care iau medicamente sau suplimente care au același efect sau să fie utilizat de persoanele cu tulburări de coagulare a sângelui fără supravegherea unui medic.

A fost raportat un caz izolat al unei femei de 70 de ani care a dezvoltat sângerare internă severă după ce a băut patru până la cinci căni de ceai de mușețel pentru o durere în gât și a folosit o loțiune pentru piele pe bază de mușețel de patru până la cinci ori pe zi. Femeia era tratată cu anticoagulate pentru o afecțiune cardiacă. Se crede că mușețelul (și posibil loțiunea) a acționat sinergic cu acestea pentru a provoca sângerare.

Din acest motiv, mușețelul nu trebuie utilizat cu două săptămâni înainte sau după o intervenție chirurgicală. De asemenea, este important să știi că siguranța suplimentelor la femeile însărcinate, mamele care alăptează, copii și cei cu afecțiuni medicale sau care iau medicamente nu a fost stabilită.

Efecte secundare posibile

Mușețelul face parte din aceeași familie de plante ca ambrozia și crizantema, așa că persoanele cu alergii la aceste plante pot reacționa - uneori sever - atunci când consumă mușețel, chiar și dacă-l aplică local. Mergi de urgență la medic dacă ai vărsături, iritații ale pielii sau reacții alergice (strângere în piept, respirație șuierătoare, urticarie, erupție cutanată, mâncărime) după utilizarea mușețelului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Preliminary examination of the efficacy and safety of a standardized chamomile extract for chronic primary insomnia: A randomized placebo-controlled pilot study”, BMC Complementary and Alternative Medicine volume 11, Article number: 78 (2011)Suzanna M Zick, Benjamin D Wright, Ananda Sen & J Todd Arnedt
https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-11-78
2 Studiul„Effects of an intervention with drinking chamomile tea on sleep quality and depression in sleep disturbed postnatal women: a randomized controlled trial”, 2015, Shao-Min Chang MS RN,Chung-Hey Chen PhD RN
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jan.12836 
3 Studiul „A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial of Oral Matricaria recutita (Chamomile) Extract Therapy for Generalized Anxiety Disorder”, Journal of Clinical Psychopharmacology: August 2009 - Volume 29 - Issue 4 - p 378-382, doi: 10.1097/JCP.0b013e3181ac935c, Amsterdam, Jay D.; Li, Yimei MS et all.
https://journals.lww.com/psychopharmacology/Abstract/2009/08000/A_Randomized,_Double_Blind,_Placebo_Controlled.13.aspx
4 Studiul „Short-term open-label chamomile (Matricaria chamomilla L.) therapy of moderate to severe generalized anxiety disorder”, Phytomedicine
Volume 23, Issue 14, 15 December 2016, Pages 1699-1705, John R Keefe et al.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711316301891?via%3Dihub
5 Studiul „Two US practitioners' experience of using essential oils for wound care”, 2013https://doi.org/10.12968/jowc.2002.11.8.26432, D. Hartman, J.C. Coetzee
https://www.magonlinelibrary.com/doi/abs/10.12968/jowc.2002.11.8.26432


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0