Ce factor de protectie folosim in extra-sezon si de ce avem nevoie de el

Odata cu incheierea verii si cu instalarea sezonului rece uitam complet de riscurile la care ne expun radiatiile UV, dar si de protectia solara.

Pielea are insa nevoie de protectie solara tot anul, chiar daca in lunile de toamna si de iarna temperaturile scazute te induc in eroare, oferindu-ti senzatia ca pielea ta e in siguranta si ca nu are nevoie sa fie protejata.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Soarele emana radiatii UVA si radiatii UVB, care ajung la suprafata pamantului. Radiatiile UVB sunt cele care produc arsurile solare si care sunt mai puternice pe timpul verii. Intrucat intensitatea acestora este mai mare in timpul verii, oamenii acorda mai mare atentie protectiei solare intrucat se pot pricopsi cu arsuri la nivelul pielii.

Radiatiile UVA insa, cele care contribuie la aparitia cancerului de piele si cauzeaza imbatranirea prematura a acesteia precum si aparitia ridurilor, sunt la fel de intense pe tot parcursul anului. Radiatiile UVA penetreaza norii, dar si geamurile asa ca nu esti protejat de aceastea nici atunci cand stai in masina.

Tragem astfel concluzia ca protectia UVA este in mod deosebit importanta pe parcursul tuturor celor 12 luni ale unui an daca vrem sa reducem riscul de cancer de piele, dar si sa ne mentinem pielea tanara in ciuda trecerii anilor.

Potrivit specialistilor in dermatologie, expunerea la soare intensa si intermitenta contribuie la dezvoltarea melanomului, cel mai rar, dar si cel mai periculos tip de cancer de piele. Mai exact, riscul de melanom este sporit de aceste momente in care te expui la radiatiile UV pentru o perioada indelungata, cum ar fi o zi la plaja sau o dupa-amiaza de toamna petrecuta in natura.

Expunerea ocazinala la radiatiile UV se acumuleaza de-a lungul timpului si creste riscul de carcinom scuamos, al doilea cel mai comun tip de cancer.

Mai mult decat atat, dupa ce iarna se instaleaza, pericolul este si mai mare intrucat zapada reflecta radiatiile UV in proportie de 80%. Ceea ce inseamna ca pielea ta nu este afectata numai de radiatiile care provin direct de la soare, ci si de cele reflectate de zapada de pe jos. Persoanele care practica sporturi de iarna sunt mai expuse riscurilor pe care le presupune expunerea la radiatiile UV.

 

 

Cum te protejezi de radiatiile UV in sezonul rece

  • Foloseste o lotiune cu factor de protectie 30 atunci cand stii ca petreci timp afara
  • Fa-ti un obicei din a folosi crema de fata sau alte produse cosmetice cu protectie UV
  • Poarta ochelari de soare cu lentile polarizate care sa iti protejeze ochii atunci cand conduci, cand petreci timp afara sau cand practici sporturi de iarna
  • Protejeaza-ti buzele cu un balsam care are factor de protectie solara

Pe timpul sezonului rece, conditiile meteorologice sunt mai aspre si iti agreseaza pielea suplimentar. Vantul si temperaturile foarte scazute deshidrateaza pielea si o fac sa fie mai sensibila.  Ingrijeste-ti pielea, hidrateaz-o, exfoliaz-o si nu uita de produsele cosmetice cu factor de protectie UV.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0