Ce este stresul oxidativ, cum ne afecteaza si cum il putem reduce

Ai auzit probabil de stresul oxidativ in special in conexiune cu sanatatea pielii tale si cu prevenirea imbatranirii premature. Stresul oxidativ este, intr-adevar, un dusman al sanatatii si frumusetii noastre. De aceea astazi iti explicam ce este, cum te afecteaza si ce poti face impotriva lui.

Ce este stresul oxidativ

Pe scurt, stresul oxidativ apare atunci cand in organismul nostru exista un dezechilibru intre radicalii liberi si antioxidanti. Cu ajutorul antioxidantilor, corpul uman incearca sa combata radicalii liberi si sa refaca organismul dupa ce toxinele au fost eliminate.

Oxidarea se petrece in mod normal in organismul nostru atunci cand tranformam glucoza in energie, cand sistemul imunitar se lupta cu o bacterie sau cand eliminam toxinele din fumul de tigara. In plus, oxidarea apare chiar si atunci cand suntem stresati fizic sau psihic. Important este insa ca echilibrul intre aceste procese de oxidare si antioxidantii din corpul nostru sa fie unul optim.

Cum ne afecteaza

In prezenta stresului oxidativ, radicalii liberi ataca celulele, proteinele si chiar ADN-ul nostru (genele).

Studiile au demonstrat ca in conditiile unor predispozitii genetice, stresul oxidativ ataca "verigile slabe" si astfel favorizeaza aparitia cancerului, a sindromului Asperger, a bolilor Parkinson si Alzheimer, oboselii cronice si depresiei,  aterosclerozei si in general, a infectiilor. S-a dovedit o legatura clara si intre stresul oxidativ si riscul de diabet, fiindca favorizeaza rezistenta la insulina si dezechilibre in asimilarea glucozei.

Nu in ultimul rand, asa cum iti spuneam la inceputul acestui articol, stresul oxidativ iti afecteaza si frumusetea. Contribuie la procesul de imbatranire si grabeste instalarea semnelor de imbatranire celulara. Pielea, parul si unghiile devin casante, fragile, terne, iar ridurile se dezvolta mai repede decat in mod normal, conform procesului natural de imbatranire lenta.

Cum iti poti da seama ca stresul oxidativ te afecteaza:

  • esti mereu obosit/a, fara o alta cauza medicala
  • suferi de pierderi de memorie si ceata mentala
  • ai uneori dureri musculare sau articulare fara alta cauza
  • ai observat recent ca ridurile s-au inmultit evident si ca parul tau este uscat
  • ai dureri de cap
  • suferi deseori de infectii (raceli, infectii urinare, etc)

 

 

Cum il putem reduce

Pentru a reduce stresul oxidativ este important sa iti ajuti organismul cu o cantitate suficienta de antioxidanti. Iata cateva exemple: vitaminele A, C si E, glutation, superoxid dismutaza si catalaza, coenzima Q10, seleniu si alte minerale antioxidante (cupru, zinc, mangan), acid folic, vitaminele B1, B2, B6, B12.

Cea mai la indemana metoda este sa ii obtii din alimentatie, consumand cat mai multe fructe si legume prospete, de sezon, salate, nuci si seminte cat mai putin prelucrate, ulei de masline, peste, fructe de mare. Ceaiul verde este o sursa excelenta de antioxidanti, asa ca poti include o cana in rutina ta din fiecare zi. De asemenea, cafeaua si pudra de cacao sunt bogate in antioxidanti, dar consuma-le cu masura! 

Pentru sanatatea pielii tale, unde iti doresti ca efectele sa fie mai vizibile si mai rapide, poti opta pentru suplimente bogate in antioxidanti.  si contine o formula extrem de eficienta: ulei de Catina, Omega 7 si 9, ulei de masline, acid hialuronic, zinc, vitaminele B5, B6, B7, B12 si B2, superoxid dismutaza din pepene galben si acid folic.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0