Ce este melanomul cutanat

Melanomul este o tumoră malignă, ce se dezvoltă de la nivelul celulelor pigmentogene cutanate, care se mai numesc şi melanocite. Melanocitele produc pigmentul numit melanina, care dă culoarea pielii.

Cuvântul melanom vine din grecescul “melas”, care înseamnă negru. Melanocitele se pot organiza în ”cuiburi”, formând aluniţele. Când melanocitele devin maligne şi se divid necontrolat, apare tumora numită melanom.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

El poate apărea atât la nivelul unei aluniţe preexistente, sau se poate dezvolta pe o zonă de piele pe care nu exista anterior o aluniţă. Așadar, alunițele pot fi un factor de risc pentru melanom, însă este important să știm că majoritatea alunițelor nu se transformă în melanom niciodată.

Citeste si Pe ce zone ale pielii se poate dezvolta melanomul

 

Nimeni nu este ferit total de riscul de a dezvolta melanom. Există anumite predispoziţii genetice, dar şi factori de mediu, cum ar fi expunerea excesivă la ultraviolete, care favorizează apariţia acestei tumori. Este una dintre cele mai agresive forme de cancer care există, şi cu siguranţa, cea mai agresivă formă de cancer de piele. În stadiile timpurii, tumora este perfect curabilă prin excizie chirurgicală largă.

 

Descoperită în stadii tardive, avansate, mortalitatea este deosebit de mare. Melanomul are un potenţial mare de a se întinde la alte organe şi a da metastaze. Acestea apar atunci când celule maligne pleacă din tumoră şi invadeaza alte organe, la nivelul cărora apar tumori. Organele cel mai frecvent afectate de metastaze sunt ganglionii limfatici, ficatul, plămânii şi creierul.

Melanomul cutanat poate fi împărțit în 5 tipuri diferite:

  • Melanom cu diseminare superficială
  • Melanom nodular
  • Melanom lentiginos acral
  • Melanom malign lentiginos
  • Melanom desmoplastic

Oamenii de știință sunt de părere că peste 90% dintre cazurile de melanom sunt asociate cu expunerea la radiațiile ultraviolete, fie ele emanate de soare, fie emanate de surse artificiale precum lămpile cu UV din solar.

Totuși, melanomul poate să apară și în zonele care nu sunt expuse niciodată la radiațiile solare, însă acest lucru se întâmplă în cazuri mult mai rare.

Cercetărorii au ajuns la concluzia că melanomul apare în urma unei combinații de factori precum: expunerea la radiațiile UV, moștenirea genetică și factorii de mediu.

Cu toate ca melanomul însumează mai puțin de 5% dintre toate cazurile de cancer de piele, acesta este totodată cancerul de piele care cauzează cele mai multe decese. Detectarea și diagnosticarea timpurie a mlanomului reprezintă cea mai eficientă metodă de reducere a mortalității in această situație.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0