Ce este agnozia (semn al unui AVC): cauze, simptome, diagnostic, tratament

Agnozia reprezinta o tulburare neurologica rara, o „stare de necunoastere”, care consta in pierderea capacitatii creierului de a interpreta corect informatia – de a recunoaste obiecte, chipuri, voci, locuri sau intamplari – desi organele de simt functioneaza corespunzator.

 

De regula, agnozia afecteaza un singur simt – fie vazul, fie auzul, fie simtul tactil. De exemplu, o persoana care sufera de agnozie vizuala nu poate numi sau descrie un anumit obiect din fata sa, insa poate sa il atinga si sa il miroasa.

Cauzele agnoziei

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Agnozia este cauzata de lezarea regiunilor cerebrale responsabile de interpretarea informatiei senzoriale specifice. Principalele zone de procesare a informatiei includ cortexul vizual si cel auditiv, iar leziunile parietale si cele survenite la nivelul lobilor temporali ai creierului duc la aceasta afectiune neurologica rara. Aceste leziuni pot fi cauzate de:

 

accident vascular cerebral

• traumatisme la nivelul capului

encefalita

• tumori cerebrale localizate in lobul parietal al emisferelor cerebrale

• dementa

• intoxicatia cu monoxid de carbon

• anoxie – o afectiune in care creierul este complet lipsit de oxigen.

Simptomele agnoziei

In esenta, agnozia este o pierdere a functiilor intelectuale de recunoastere a informatiilor primite prin simturi. Aceasta tulburare poate avea mai multe simptome, iar specialistii spun ca simptomele agnoziei variaza in functie de lobul cerebral care este afectat:

•    Daca lobul parietal este afectat, simptomele sunt: dificultatea recunoasterii unui obiect obisnuit, atunci cand acesta este plasat in mana, pe partea opusa a leziunii de la nivelul creierului. Cu toate acestea, cand pacientul se uita direct la obiect, el il poate identifica imediat. Acest tip de leziune este, de obicei, consecinta unui accident vascular cerebral.

•    Daca lobul occipital este afectat, simptomele sunt incapacitatea de a identifica obiecte familiare, feţe sau locuri chiar si atunci cand persoana se uita la ele.

•    Cand lobul temporal este cel afectat, un simptom este incapacitatea de a recunoaste sunetele. 

Incapacitatea de a recunoaste ceva familiar nu inseamna ca, de exemplu, calitatea vederii sau capacitatea de gandire sunt insa afectate. De exemplu, in timp ce indivizii afectati nu pot recunoaste obiectul uitandu-se la el, pacientii il pot identifica folosindu-si alte simturi, cum ar fi cel tactil, sunetele si mirosul.

Agnozia si AVC

Cel mai adesea, agnozia este cauzata de leziuni ale creierului (la lobul parietal si la lobul temporal), zone care stocheaza informatia semantica si limbajul. Printre cauzele agnoziei vizuale se numara si accidentul vascular cerebral.

Aceste regiuni ale creierului (lobul parietal si lobul temporal) stocheaza amintirile si sunt responsabile de asocierea obiectelor. Leziunile care se produc in aceste parti ale creierului pot fi cauzate, printre altele, si de un AVC (accident vascular cerebral). Acesta poate duce la pierderea rapida a functionalitatii creierului. Cunoscut si sub numele de "atac cerebral", acest eveniment rezulta intr-o tulburare a alimentarii cu sange catre acea parte a creierului in care este localizat si poate fi rezultatul unei ischemii, al trombozei, al emolismului arterial sau al unei hemoragii. 

 

Tipuri de agnozie

Exista 3 categorii principale de agnozie: vizuala (cea mai frecenta forma), auditiva si tactila.

 
 

1. Agnozia vizuala – apare din cauza leziunilor aparute la nivelul regiunilor temporo-occipitale inferioare, unilateral sau bilateral, si consta in inabilitatea de a recunoaste un obiect prin intermediul vazului.

La randul ei, agnozia vizuala se imparte in mai multe categorii:

  • Agnozia obiectelor: aperceptiva (persoana nu recunoaste culorile, imaginile sau obiectele, nu le poate denumi si este incapabila sa precizeze o proprietate sau o functie a obiectului respectiv) sau asociativa (persoana nu recunoaste obiectul, dar il poate descrie);
  • Prosopagnozia sau agnozia fetelor – consta in inabilitatea de a recunoaste figuri cu care persoana este familiarizata (familie, prieteni);
  • Acromatopsia sau agnozia culorilor;
  • Agnozia limbajului scris – persoana nu intelege limbajul scris si nu il poate reproduce verbal;
  • Agnozia mediului inconjurator – consta in nerecunoasterea locurilor familiare;
  • Akinetopsia – consta in incapacitatea de a percepe miscarea; persoana afectata vede obiecte in miscare in jurul sau, desi acestea nu se misca;
  • Anosognozia – este cauzata de leziuni frontale sau ale lobului parietal drept si consta in absenta constientizarii unei probleme de ordin comportamental, motor sau cognitiv. Persoana in cauza neaga, asadar, existenta unui deficit, cum ar fi paralizia de exemplu.


2. Agnozia auditiva – este cauzata de leziuni temporale drepte si consta in incapacitatea persoanei de a recunoaste zgomote, sunete sau cuvinte cu care era obisnuita, chiar daca auzul este perfect pastrat.

3. Agnozie tactila – este cauzata de o leziune de la nivelul cortexului parietal posterior pana la girusul postcentral si consta in incapacitatea identificarii unui obiect prin intermediul pipaitului.

Mai rar, pot fi intalnite si alte forme de agnozie, cum ar fi agnozia olfactiva (persoana nu poate recunoaste un obiect dupa miros) sau agnozia gustativa (imposibilitatea recunoasterii unui obiect prin intermediul gustului).

Diagnosticul si tratamentul agnoziei

Medicul poate stabili cu certitudine diagnosticul de agnozie doar dupa examinarea clinica si efectuarea de teste neuropsihologice. Tomografia computerizata cerebrala si investigatia prin rezonanta magnetica, cu sau fara substanta de contrast, pot evidentia leziunile prezente la nivel cerebral responsabile de aparitia simptomelor descrise anterior.

Terapiile ocupationale si logopedice sunt metode care pot ajuta la compensarea deficitelor cauzate de leziunile cerebrale, insa varsta pacientului, localizarea si marimea leziunii au o mare influenta in procesul de recuperare. 

Prognostic

Agnozia poate compromite calitatea vietii pacientului. Ea este o boala rara, caracterizata de incapacitatea de a recunoaste si de a identifica obiecte sau persoane. Oamenii care sufera de agnozie pot intampina dificultati in a recunoaste trasaturile geometrice ale unui obiect sau ale unui chip sau pot sa perceapa trasaturile geometrice, dar sa nu stie la ce este folosit obiectul respectiv sau daca o fata a unei persoane le este familiara sau nu. Agnozia poate rezulta de pe urma accidentelor vasculare cerebrale, dementei, tulburarilor de dezvoltare sau de pe urma altor afectiuni neurologice. Cauza principala a agnoziei trebuie sa fie determinata pentru a se trata alte probleme care pot contribui la sau pot avea drept rezultat agnozia.

Pe langa AVC, agnozia poate sa rezulte si de pe urma unui traumatism la creier, unei tumori, supra-expunerii la toxinele din mediul inconjurator (de exemplu, intoxicarea cu monoxid de carbon), etc.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS) - https://www.ninds.nih.gov/disorders/all-disorders/agnosia-information-page

National Institutes of Health si Genetic and Rare Diseases Information Center - https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/8/agnosia

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0