Ce alimente sa mananci in zilele geroase

Temperaturile tot mai scazute la care ne expunem ne determina sa consumam mai multa energie, ceea ce inseamna ca trebuie sa furnizam suficienta hrana organismului, astfel incat acesta sa aiba resursele necesare. Bineinteles, calitatea alimentelor consumate este foarte importanta.

In zilele reci de iarna, ai nevoie de alimente calde, care sa te ajute sa scapi de senzatia de frig care pare ca ti-a “intrat in oase”, de alimente care sa iti imbunatateasca starea de spirit pentru a compensa lipsa soarelui, precum si de alimente grase, care sa te ajute sa resimti frigul mai putin.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Alimente calde

Consumul de alimente calde sporeste senzatia de caldura, de care avem mare nevoie pe timpul iernii. Supele crema, tocanitele, dar si pastele sunt preparate care se consuma calde si care nu numai ca sunt satioase, insa totodata te si incalzesc. Daca adaugi si cateva condimente picante in preparatele consumate pe timp de iarna, senzatia de caldura va fi amplificata. Asadar, daca nu ai probleme care sa iti interzica alimentele picante (gastrita, reflux gastroesofagian sau alte afectiuni digestive), asezoneaza-ti preparatele culinare cu chilli, piper si ardei iute.

Alimente pentru imbunatatirea dispozitiei

Lipsa soarelui, specifica zilelor de iarna, poate induce o forma usoara de depresie, mai ales persoanelor predispuse acestei afectiuni. Specialistii in nutritie au descoperit faptul ca starea de spirit a individului este imbunatatita de consumul de carbohidrati. Nu te lasa prins in capacana si nu manca dulciuri si alte alimente procesate nesanatoase. Orienteaza-ti, mai degraba, atentia catre carbohidrati sanatosi precum pastele, orezul brun, legumele, meiul sau ovazul.

Alimente bogate in grasimi sanatoase

Organismul foloseste grasimile pentru a facilita absorbtia de vitamina A, E, K si D. Deficitul de vitamine, in special cel de vitamina D, contribuie la instalarea depresiei. Intrucat soarele este cel care ne ajuta sa absorbim vitamina D, iar iarna acesta apare mai rar pe cer, este indicat sa introducem alimente bogate in grasimi sanatoase in dieta. Printre acestea se afla: pestele, nucile, maslinele, avocado si tofu. In ceea ce priveste grasimile care provin din carnea rosie, e bine sa ne limitam la 3 portii pe saptamana, iar portia sa nu depaseasca 120 de grame de carne.

 

 

Un alt aspect important in zilele geroase de iarna este hidratarea. Organismul se deshidrateaza la fel de rapid la temperaturi scazute, cum o face si la temperaturi ridicate. Pentru a combate deshidratarea pe timpul iernii, poti alege sa bei o ceasca de ceai cald. Poti alege orice ceai, insa cel de ghimbir este in mod deosebit recomandat intrucat incalzeste in mod natural organismul. Poti alege orice alt ceai condimentat pentru a beneficia de efectul de incalzire instantanee. Cafeaua si ceaiul negru sunt, de asemenea, benefice pentru ca incalzesc organismul, insa nu contribuie deloc la hidratarea acestuia asa ca ar trebui suplimentat consumul de apa, daca alegem sa consumam bauturi care contin cofeina.

La capitolul deserturi poti alege, de asemenea, preparate calde, care sa ajute la reglarea temperaturii corpului dupa ce este expus la temperaturi scazute. Budinca de orez si grisul cu lapte servite calde sunt variante recomandate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0