Cauzele principale si secundare in dislipidemie

Dislipidemia (hiperlipidemia) reprezinta o crestere anormala a colesterolului plasmatic, a trigliceridelor sau a ambelor tipuri ori un nivel foarte mic al lipoproteinelor cu densitate mare (HDL), care pot contribui la dezvoltarea aterosclerozei.

Cauzele dislipidemiei pot fi primare (genetice) sau secundare. Diagnosticul se pune prin masurarea nivelului colesterolului total in sange, al trigliceridelor si al lipoproteinelor individuale. Tratamentul implica modificari in dieta, exercitii fizice si medicamente care scad nivelul colesterolului si al trigliceridelor.

Cauzele dislipidemiei

Potrivit specialistilor, factorii care pot cauza dislipidemia sunt impartiti in:

  • primari: cauzele genetice (ereditare)
  • secundari: stilul de viata si alte cauze.

Dislipidemia primara (ereditara)

Cauzele primare ce provoaca dislipidemia implica mutatii ale genelor, care determina organismul sa produca prea mult colesterol LDL (cel considerat colesterol „rau“) sau prea multe trigliceride sau cand organismul da gres atunci cand trebuie sa elimine aceste substante.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Unele dintre cauzele primare implica o subproductie a colesterolului HDL (considerat colesterolul „bun“) sau eliminarea excesiva a acestuia. Cauzele primare tind sa fie mostenite pe cale genetica, prin urmare, dislipidemia este intalnita in aceeasi familie.

Nivelurile colesterolului si ale trigliceridelor sunt cele mai mari in randul persoanelor care au dislipidemii ereditare, care intervin in modul in care organismul elimina lipidele. De asemenea, persoanele mostenesc genetic predispozitia de a avea un colesterol HDL („bun“) neobisnuit de scazut. Astfel, consecintele dislipidemiei ereditare pot include o forma prematura de ateroscleroza, care poate duce la angina pectorala sau la atacuri de cord.

De asemenea, o consecinta este si boala arteriala periferica, cea care, adeseori provoaca o circulatie deficitara a sangelui in picioare si dureri in timpul mersului. Accidentul vascular cerebral este o alta consecinta posibila, iar nivelurile extrem de mari ale trigliceridelor pot provoca pancreatita.

Care sunt bolile in caz de dislipidemie primara (ereditara): deficitul de lipoproteinlipaza; deficitul de apo-CII; hipercolesterolemia familiala; hiperlipidemia familiala combinata; disbetalipoproteinemia familiala; hipertrigliceridemia familiala; hipoalfalipoproteinemia familiala.

Dislipidemia secundara

Cauzele secundare contribuie la multe cazuri de dislipidemie si, printre acestea, se numara:

  • consumarea unor alimente bogate in grasimi saturate, grasimi trans si colesterol;
  • daca persoana are diabet sau alte boli;
  • daca persoana nu este activa din punct de vedere fizic (sedentarismul);
  • daca persoana consuma mari cantitati de alcool;
  • daca persoana foloseste anumite medicamente.

Anumite persoane sunt mai sensibile la efectele dietei necorespunzatoare, comparativ cu altele, dar cei mai multi oameni sunt afectati intr-o oarecare masura de dislipidemie. De exemplu, o persoana poate manca mari cantitati de grasime de origine animala, iar nivelul total al colesterolului nu creste peste nivelurile care sunt de dorit.

O alta persoana poate urma o dieta stricta, saraca in grasimi, iar nivelul total al colesterolului nu scade sub un nivel considerat prea mare. Aceasta diferenta pare sa fie in mare parte determinata genetic. Profilul genetic al unei persoane influenteaza ritmul in care organismul produce, foloseste si elimina aceste grasimi.

De asemenea, tipul de silueta nu prezice intotdeauna nivelurile colesterolului. Anumite persoane supraponderale au un nivel scazut al colesterolului, pe cand alte persoane cu o talie subtire au niveluri foarte mari ale colesterolului total. Este important de retinut ca, daca mancam calorii in exces, acest obicei nociv poate avea drept rezultat o crestere a nivelului trigliceridelor, iar acelasi lucru este valabil si in cazul consumului unor mari cantitati de alcool.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0