Cauze mai rare ale dezvoltarii ficatului gras

Ficatul gras non-alcoolic poate avea multiple cauze și afectează atât femeile cât și bărbații, și în ultima vreme chiar și copiii.

Boala ficatului gras este o acumulare de grăsimi în ficat, care poate afecta acest organ și poate duce la complicații grave. Factorii de risc pentru boala de ficat gras non-alcoolic includ obezitatea, o alimentație bogată în grăsimi, consumul ridicat de alcool și diabetul zaharat. În cele mai multe cazuri, persoanele cu boli hepatice grase sunt încurajate să-și modifice dieta, să facă exerciții fizice regulate și să ajungă la o greutate normală.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cauze obișnuite ale bolii de ficat gras 

Obezitatea și diabetul, cauze des întâlnite ale ficatului gras

Consumul de calorii în exces, mai multe decât persoana ar avea nevoie, duce la acumularea de grăsimi în ficat. Când ficatul nu procesează și nu descompune grăsimile așa cum ar trebui în mod normal, le acumulează. Oamenii au tendința de a dezvolta ficat gras dacă au anumite alte afecțiuni, cum ar fi obezitatea, diabetul de tip 2 sau trigliceridele mărite.

Uneori, ficatul gras se dezvoltă fără o cauză clară

Abuzul de alcool, pierderea rapidă în greutate și malnutriția pot duce, de asemenea, la apariția ficatului gras. Cu toate acestea, unele persoane dezvoltă ficat gras chiar dacă nu au niciuna dintre aceste afecțiuni. Majoritatea pacienților cu ficat gras sunt de vârsta a doua și supraponderali sau obezi.

Sindromul metabolic poate fi o cauză a ficatului gras non-alcoolic

Mulți cercetători cred că sindromul metabolic – un grup de tulburări care cresc riscul de diabet, boli de inimă și accident vascular cerebral – joacă un rol important în dezvoltarea ficatului gras. Semnele că o persoană ar putea suferi de sindrom metabolic includ obezitatea, în special în jurul taliei (obezitate abdominală), hipertensiunea arterială, niveluri ridicate de trigliceride sau niveluri scăzute de colesterol bun (HDL), rezistența la insulină, un hormon care ajută la reglarea cantității de zahăr din sânge.

Cauze mai rare care pot duce la boala de ficat gras

Pe lângă cauzele mai des întâlnite ale bolii ficatului gras non-alcoolic, există și unele cauze mai rare care pot duce la dezvoltarea acestei afecțiuni, în special la adulți:

  • tulburări metabolice care duc la acumularea grăsimii în exces la nivelul celulelor hepatice;
  • scădere bruscă în greutate în urma unor diete drastice;
  • unele infecții, precum hepatita C;
  • administrarea anumitor medicamente, cum ar fi amiodarona, diltiazemul, glucocorticoizii, terapia antiretrovirală intens activă, metotrexatul, estrogenii de sinteză, tamoxifenul, acidul valproic;
  • expunerea la diverse toxine.

De asemenea, studii științifice recente au arătat că pacienții cărora li se îndepărtează colecistul sunt mai predispuși spre a dezvolta ficat gras spre deosebire de restul populației. Sunt necesare, însă, cercetări mai aprofundate pentru a confirma acest lucru.

Și copiii pot dezvolta boala de ficat gras

Având în vedere stilul de viață dezordonat, statul excesiv în fața calculatorului, deci sedentarismul, și tentațiile alimentare nehrănitoare în număr tot mai mare din magazine, și mulți copii ajung să sufere de obezitate și să fie diagnosticați cu ficat gras non-alcoolic. La copii ar trebui suspectată prezența ficatului gras în cazul în care:

  • Copilul acuză dureri în partea dreaptă a abdomenului, iar testele hepatice sau  ecografia abdominală sunt anormale;
  • Ficatul și splina par a fi mărite la palpare, la examenul clinic de rutină;
  • Copilul suferă de diabet tip 2 sau de obezitate.

În toate circumstanțele de mai sus, dar nu numai, ar trebui presupusă prezența ficatului gras și ar trebui derulate investigațiile necesare pentru decelarea corectă a diagnosticului.

Cum se poate trata boala ficatului gras?

Deși nu există un tratament medicamentos pentru această afecțiune în sine, ficatul gras este reversibil prin schimbarea stilului de viață. Modificările necesare în stilul de viață pot să nu fie ușor de realizat, însă nu imposibil, dacă pacientul este conștient de faptul că, negestionată, boala ficatului gras poate duce la complicații grave pentru sănătate, cum ar fi fibroza și apoi ciroza și cancerul hepatic, dar dacă este gestionată se poate vindeca.

Iată ce se poate face pentru a trata boala de ficat gras non-alcoolic:

Pacientul se va strădui să ajungă la o greutate normală

Poate fi dificil ca o personă cu multe kilograme în plus să ajungă la o greutate normală pentru înălțimea și vârsta pe care o are, de aceea e important să ceară ajutorul medicului de familie sau al unui nutriționist pentru a obține un plan alimentar adecvat și un program de mișcare.

Dieta va limita grăsimile animale și zahărul

Ca idee generală, o alimentație potrivită este una care conține mai multe legume (crude și fierte sau gătite la cuptor), fructe proaspate, proteine fără multe grăsimi (carne slabă, brânză slabă, iaurt degresat, tofu etc.), pâine integrală, leguminoase și mai puține grăsimi animale, produse cu zahăr și prăjeli. 

Activitatea fizică trebuie introdusă în rutina zilnică

Pe lângă alimentație, mișcarea are un rol crucial în combaterea ficatului gras. Dacă pacientul nu e obișnuit să facă sport, va întreba medicul cu ce poate începe pentru a fi în siguranță, mai ales dacă suferă de obezitate. În acest caz, ar putea fi util ca mai întâi pacientul să piardă un număr de kilograme doar prin reglarea alimentației și apoi să înceapă să facă și mișcare. O formă bună pentru a începe rutina de activitate fizică este mersul pe jos cam 30 de minute pe zi, pe care aproape oricine îl poate practica. Și înotul sau gimnastica în apă ar putea fi o formă de mișcare preferată.

Dacă pacientul suferă de diabet, boala trebuie ținută sub control

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Controlul diabetului este necesar în primul rând pentru ca această boală să nu genereze complicații grave, cum ar fi afectarea nervilor (neuropatie), afectarea renală (nefropatie), probleme oculare (retinopatie), infarct sau accident vascular cerebral. Gestionarea diabetului este recomandată, de asemenea, și pentru a contribui la tratarea ficatului gras non-alcoolic. E necesar să se respecte indicațiile medicului curant în ceea ce privește tratamentul medicamentos, precum și regulile de stil de viață.

Trebuie ținut seama și de controalele medicale regulate

E bine ca pacientul cu ficat gras să fie monitorizat regulat după diagnosticare, pentru ca medicul să observe dacă boala dă semne că se retrage sau dacă a generat complicații.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Better Health Channel - Liver - fatty liver disease
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/liver-fatty-liver-disease#causes-of-fatty-liver-disease
BMC - Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD): a review of pathophysiology, clinical management and effects of weight loss
https://bmcendocrdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12902-022-00980-1
Studiul „Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD): a review of pathophysiology, clinical management and effects of weight loss”, apărut în BMC Endocr Disord 22, 63 (2022). https://doi.org/10.1186/s12902-022-00980-1, autori: Pouwels, S., Sakran, N., Graham, Y. et al. 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0