Cât durează efectele cofeinei

Cofeina este o substanță care stimulează sistemul nervos. Când cofeina intră în corpul uman, ea crește pulsul și tensiunea arterială, sporind nivelul energiei și îmbunătățind starea de spirit.

Cofeina este o substanță naturală care se găsește în mod obișnuit în plante, cum ar fi cafeaua, ceaiul, ciocolata și cola. Este una dintre cele mai consumate substanțe psihoactive din lume și este cunoscută pentru proprietățile sale stimulatoare asupra sistemului nervos central. Cofeina acționează prin blocarea receptorilor de adenosină din creier, ceea ce duce la creșterea nivelului de energie, alertă și reducerea senzației de oboseală.

Cofeina acționează rapid, iar multe persoane spun că observă efectele cafelei într-un interval de câteva minute. Aceste efecte durează până când corpul uman metabolizează complet substanța. Durata aceasta depinde de câțiva factori, spun experții.

Fiecare persoană va simți efectele cafelei într-un mod diferit, iar la unii, cafeaua poate avea un efect mai îndelungat, în comparație cu ce se întâmplă la alte persoane.

Femeile însărcinate sau persoanele care întâmpină dificultăți când vine vorba de somn ar trebui să aibă mare grijă în privința momentului în care consumă cafeaua, așa că este de dorit să se evite cu totul consumul de cofeină.

Recomandările experților DOC.ro

Consumul moderat de cofeină poate avea diverse beneficii, printre care:

Pe de altă parte, consumul excesiv sau necontrolat de cofeină poate avea și efecte negative, mai ales în cazul persoanelor sensibile sau în doze mari. Printre acestea se numără:

  • Tulburări de somn.
  • Efecte adverse gastrointestinale.
  • Dependență și toleranță.
  • Simptome de sevraj.

Cât durează să metabolizezi cofeina?

Timpul necesar pentru a metaboliza cofeina poate varia de la o persoană la alta. În general, procesul de metabolizare a cofeinei are o "durată de viață înjumătățită" de aproximativ 3-5 ore. Acest lucru înseamnă că după 3-5 ore, jumătate din cantitatea de cofeină consumată inițial a fost eliminată din organism. Spre exemplu, o persoană care consumă 40 de miligrame (mg) de cofeină va avea 20 mg de cofeină rămasă în sistemul său după 5 ore.

Metabolizarea cofeinei are loc în principal în ficat, unde este descompusă în substanțe inactive. Enzima responsabilă de metabolizarea cofeinei este cunoscută sub numele de CYP1A2. Variantele genetice ale acestei enzime pot influența viteza de metabolizare a cofeinei în organism.

Este important de menționat că efectele subiective ale cofeinei, cum ar fi starea de alertă și energie, pot dura mai mult decât timpul de metabolizare. Acestea pot persista timp de 6-8 ore sau chiar mai mult, în funcție de sensibilitatea individuală și de cantitatea de cofeină consumată.

De asemenea, trebuie avut în vedere că există și alți factori care pot influența metabolismul cofeinei, cum ar fi vârsta, sexul, greutatea corporală, starea de sănătate și interacțiunile cu alte medicamente sau substanțe.

Când ating efectele cofeinei "vârful"?

Nivelurile cofeinei ating efectele maxime (așa-zisul "vârf") în sânge în decurs de aproximativ 15-45 de minute de la consum. Apoi, ele sunt rapid metabolizate de ficat.

Cele mai multe persoane băutoare de cafea observă cele mai puternice efecte în acest interval de timp și mulți oameni recunosc că se simt nervoși sau incapabili să se relaxeze, că simt nevoia să urineze și că au "explozii" subite de energie. Aceste simptome tind să dispară pe măsură ce cofeina începe să fie descompusă în organism.

Cu cât consumi o cantitate mai mare de cofeină, cu atât poate dura mai mult să atingi vârful efectelor. De asemenea, toleranța individuală la cofeină poate juca un rol, deoarece persoanele care consumă regulat cofeină pot avea nevoie de doze mai mari pentru a obține aceleași efecte.

Poți să dezvolți o toleranță la cofeină?

Pe măsură ce corpul devine rezistent la această substanță (care este ca un drog), persoanele care consumă în mod regulat cofeină abia vor mai observa efectele cafelei. Cu toate acestea, pentru cineva care este foarte sensibil la cofeină, efectele pot să persiste ore bune sau chiar până a doua zi.

Există mai multe mecanisme prin care se dezvoltă toleranța la cofeină. Unul dintre acestea este adaptarea receptorilor de adenosină din creier. Cofeina acționează prin blocarea receptorilor de adenosină, care reglează starea de somnolență și relaxare. Pe măsură ce consumi cofeină în mod regulat, receptorii de adenosină pot deveni mai puțin sensibili la efectele cofeinei, ceea ce poate necesita o cantitate mai mare pentru a produce aceeași reacție.

În plus, enzimele din ficat responsabile de metabolizarea cofeinei, pot deveni mai eficiente în procesul de eliminare a cofeinei din organism. Acest lucru poate determina o scădere a duratei de acțiune a cofeinei și poate necesita o cantitate mai mare pentru a obține efectele dorite.

Cât de mult durează efectele cofeinei?

Nu există o limită de timp stabilită în acest sens. Durata efectelor cofeinei depinde de doza și de factorii personali ai fiecăruia dintre noi, inclusiv vârstă, masă corporală (greutatea) și de cât de sensibili suntem la cofeină.

Este important să menționăm că efectele subiective ale cofeinei, cum ar fi starea de alertă și nivelul de energie, pot persista mai mult timp decât nivelul fiziologic al cofeinei în organism. În funcție de toleranța individuală, poți simți încă efectele cofeinei timp de 6-8 ore sau chiar mai mult.

Alimente și băuturi care conțin cofeină

Cofeina se găsește, de obicei, în băuturile precum:

  • cafeaua și băuturi pe bază de cafea: espresso, latte-uri și cappuccino
  • ceai alb, ceai negru și ceai verde
  • multe băuturi carbogazoase
  • băuturile energizante.

Chiar și cafeaua decofeinizată conține o oarecare cantitate de cofeină, iar persoanele care sunt foarte sensibile la această substanță ar trebui să evite acest produs.

Totodată, cofeina se găsește și în unele alimente, precum:

  • ciocolata și produsele care conțin ciocolată, cum ar fi ciocolata caldă,
  • înghețata cu aromă de cafea sau de mocha
  • semințele de guarană și băuturile care conțin guarană
  • unele batoane proteice și batoane energizante
  • băuturile care se consumă înaintea antrenamentelor la sală și pudrele proteice.

Cofeina (sau cafeina) este, totodată, un ingredient frecvent întâlnit în pilulele pentru slăbit și în unele medicamente pentru durerile de cap, care se eliberează fără prescripție medicală.

Cum îți poate afecta cofeina somnul?

Efectele generale ale cofeinei pot să dureze întreaga zi. Substanța poate să persiste în corp și poate avea consecințe subtile, chiar și după ce efectele vizibile s-au dus.
Cofeina poate duce la un somn de o calitate mai slabă sau chiar poate să întrerupă "tiparele" de somn, în funcție de gradul de sensibilitate al persoanei și în funcție de cât de multă cofeină a consumat.

Majoritatea adulților pot consuma între 200 și 300 mg pe zi, iar depășirea acestei cantități de cofeină poate duce la tulburări de somn.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: shutterstock.com
Bibliografie:
“Caffeine as a Factor Influencing the Functioning of the Human Body—Friend or Foe?”, autori: Kamil Rodak, Izabela Kokot and Ewa Maria Kratz - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8467199/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0