Care este adevarul? 3 dintre cele mai comune mituri despre IMUNITATE

Suntem in acea perioada a anului cand orice tuse sau stranut se fac repede remarcate – iar daca nu ai fost tu cauza poate ai dori sa te indepartezi subtil de cel racit. Nu exista moment mai prielnic pentru a vorbi despre miturile accelerarii sistemului imunitar – de la raceli la alergii. Cititi mai departe pentru a nu va lasa pacaliti de aceste trei mituri despre stimularea imunitatii.

Mit: Vitamina C inceparteaza raceala

Fals. Vitamina C a avut mult timp o reputatie in preventia racelilor, iar oamenii deseori ingurgitau megadoze, ori de cate ori simteau simptomele racelii navalind, insa studiile clinice au demonstrat ca administrarea vitaminei C nu are niciun efect de acest gen. Cu toate acestea, studiile au aratat ca doze de vitamina C mai mari sau egale cu 200 mg (cu de doua ori mai mult peste cele 60-75 mg recomandate in mod curent pentru un adult) ar putea reduce un pic durata racelii. Probabilitatea ca acest lucru sa fie un succes pare sa varieze de la o persoana la alta – la unele persoane functioneaza, la altele nu. Puteti incerca pentru a vedea daca functioneaza, insa nu depasiti doza de 2,000 mg pe zi. O doza mai mare ar putea cauza probleme digestive.

In mod similar, pastilele cu zinc pot de asemenea reduce numarul de zile in care esti racit. O recenzie a mai multor studii arata ca oamenilor sanatosi care iau suplimente de zinc la o zi dupa imbolnavire li se scurteaza perioada racelii. Cu toate acestea recenzia sugereaza ca suplimentele de zinc nu sunt adecvate pentru toata lumea deoarece pot avea si reactii adverse. Oamenii de stiinta sunt de parere ca zincul se lipeste de receptorii celulari ai gurii si gatului impiedicand raspandirea virusilor. Zincul se gaseste sub diverse forme insa cele mai eficace s-au dovedit a fi pastilele. Incercati sa nu folositi spray-urile sau tampoanele nazale deoarece pot afecta simtul olfactiv. Iar zincul pe care il gasim in mancare (carnea de vita, carnea de pasare, crustacee) probabil nu va ajuta foarte mult deoarece cantitatea este mult prea redusa.

Mit: Mierea iti va vindeca alergiile

Teoria este urmatoarea: “Albinele isi aduna polenul exact de la acele plante care iti cauzeaza iritatii ale ochilor, astfel consumand o doza mica de miere zilnic – si implicit de polen – poate stimula sistemul imunitar si reduce alergiile”, explica doctorul alergolog si imunolog Miguel P. Wolvert de la Centrul de Alergologie din Texas. Dar polenul care cauzeaza stranutul si congestiile nazale – cum ar fi cel de ambrozie – sunt putate de vant in timp ce polenul colectat de albine este destul de greu pentru a putea zbura. “Polenul purtat de vant se poate imprastia peste flori de unde este cules de albine si ajunge in miere, spune Wolbert, “insa cantitatea este foarte mica, prea mica pentru a face o diferenta majora”. Pana acum nicio dovada clinica nu atesta faptul ca mierea amelioreaza simptomele cauzate de alergii.

Cu toate acestea nu respingeti consumul de miere. Aceasta va poate ajuta sa calmati tusea, in special la copii. Ar trebui efectuate mai multe cercetari pe aceasta tema insa cateva studii arata ca administrarea mierii ca antitusiv poate fi mai eficienta decat neadministrarea niciunui tratament iar in unele cazuri poate fi mai eficienta decat anumite medicamente menite sa calmeze tusea. In cazul copiilor de peste 1 an mierea are beneficiul de a avea putine reactii adverse. Dulceata este “ingredientul activ” al mierii. Partea creierului care inregistreaza gustul dulce este locata foarte aproape de partea creierului care cauzeaza tusea astfel ca gustul dulce poate ameliora tusea, spune cercetatorul Ian M. Paul. O singura mentiune importanta este de facut: nu administrati mierea copiilor mai mici de un an deoarece exista riscul de a dezvolta botulism, lucru netolerat de sistemul lor imunitar nedezvoltat.

Mit: Lactatele sporesc congestia

Unii oameni se feresc in a consuma produse lactate atunci cand sunt bolnavi deoarece se spune ca maresc secretia de mucus, insa dovezile stiintifice nu incurajeaza aceasta afirmatie. Asa ca puteti consuma un pahar de lapte sau o cafea cu lapte, vitamina D va poate da chiar o mana de ajutor in accelerarea sistemului imunitar. Studiile arata ca nutrientii care se gasesc in lapte pot ajuta celulele sa identifice si sa distruga bacteriile si virusii care ne imbolnavesc, spune Adit Ginde, profesor, doctor si cercetator in cadrul scolii de medicina a Universitatii din Denver Colorado. Deoarece o cana de lapte iti poate asigura aproximativ 115 unitati de vitamina D iar alimente precum somonul si sardinele contin de asemenea o cantitate destul de mica, poti mari aportul prin suplimente. Nu va zgarciti nici la consumul de iaurt deoarece contine probiotice bune care ajuta la stimularea sistemului imunitar.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0