Stresul la locul de munca creste riscul cardiovascular mai ales pentru femei

Stresul la locul de muncă, tulburările de somn și oboseala, considerate factori de risc netradiționali pentru infarct miocardic și accident vascular cerebral (AVC), afectează mai mult femeile decât bărbații, potrivit unui studiu prezentat la Conferința Organizației Europene pentru AVC în 2021.

Nu doar fumatul, hipertensiunea și colesterolul mărit cresc riscul de infarct și accident vascular cerebral, ci și alți factori de stil de viață cum ar fi stresul la locul de muncă. Se pare că riscul este mai crescut în rândul femeilor decât al bărbaților, potrivit oamenilor de știință.

Cercetătorii au comparat datele de la 22.000 de bărbați și femei din Sondajul de sănătate elvețian din anii 2007, 2012 și 2017 și au descoperit o creștere pe care au catalogat-o drept alarmantă a numărului de femei care raportează factori de risc netradiționali pentru boli cardiovasculare. Tendința a coincis cu o creștere a numărului de femei care lucrează cu normă întreagă de la 38% în 2007 la 44% în 2017.

Numărul femeilor stresate la serviciu a crescut în ultima decadă

În general, la ambele genuri, numărul oamenilor care au raportat stres la locul de muncă a crescut de la 59% în 2012 la 66% în 2017, iar cei care au raportat că se simt obosiți sau extenuați a crescut de la 23% la 29%, procentul fiind mai mare în rândul femeilor decât al bărbaților. În aceeași perioadă, numărul celor care au raportat tulburări de somn a crescut de la 24% la 29%, tulburările severe de somn crescând, de asemenea, mai puternic la femei (8%) decât la bărbați (5%).

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cu toate acestea, cercetarea a constatat, de asemenea, că factorii de risc tradiționali pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare au rămas stabili în aceeași perioadă de timp, cu 27% dintre participanți suferind de hipertensiune arterială, 18% dintre ei având colesterol mărit și 5% având diabet zaharat. Obezitatea a crescut la 11% și fumatul a scăzut de la aproximativ 10,5 la 9,5 țigări pe zi, ambele probleme fiind mai răspândite la bărbați decât la femei.

Autorii studiului, dr. Martin Hänsel, neurolog la Spitalul Universitar din Zurich și dr. Susanne Wegener, profesor de neurologie la Universitatea din Zurich au declarat că studiul a constatat că bărbații sunt mai susceptibili să fumeze și să fie obezi decât femeile, dar femeile au raportat o creștere mai mare a factorilor de risc netradiționali pentru atacuri de cord și accident vascular cerebral, cum ar fi stresul la locul de muncă, tulburările de somn și senzația de extenuare.

Această creștere, mai spun cercetătorii, coincide cu numărul mai mare de femei care lucrează cu normă întreagă în ultimii ani. Cerințele de la serviciu combinate cu responsabilitățile casnice și familiale sau alte aspecte socio-culturale ar putea fi un factor pentu aceste rezultate negative, precum și cerințele specifice de sănătate ale femeilor.

Deși rezultatele studiului arată o creștere generală a factorilor de risc netradiționali la ambele genuri, aceștia au fost în mod clar mai pronunțați la femeile participante, în timp ce majoritatea factorilor de risc cardiovascular tradiționali au rămas stabili. Aceste rezultate subliniază faptul că există diferențe de gen pentru factorii de risc netradiționali de boală cardiovasculară, cu o tendință alarmantă către creștere în rândul femeilor.

Deși diabetul, hipertensiunea arterială, colesterolul mărit, fumatul, obezitatea și lipsa de activitate fizică sunt factori de risc modificabili recunoscuți pentru bolile cardiovasculare, tot mai multe cerectări arată că și factorii de risc netradiționali, cum ar fi stresul la locul de muncă și problemele de somn pot contribui semnificativ la riscul cardiovascular.

Concluzia autorilor este că, deși în mod tradițional bărbații au fost percepuți ca fiind mai afectați de atacuri de cord și de accidente vasculare cerebrale decât femeile, în unele țări numărul femeilor afectate a depășit numărul bărbaților și este nevoie de cercetări suplimentare pentru a afla mai multe despre aceste diferențe.

Cum se poate reduce stresul la locul de muncă?

Deși fiecare loc de muncă are partea lui de stres, unele joburi sunt mai solicitante decât altele. Potrivit specialiștilor, unele lucruri ar putea fi de ajutor pentru gestionarea stresului ocupațional, cum ar fi orarul flexibil, munca la distanță și pauzele de mișcare. 

Exercițiile fizice sunt cele mai bune arme împotriva stresului la locul de muncă. Mișcarea face oamenii să se concentreze pe activitatea respectivă și să uite de stresul ocupațional și îmbunătățește starea de spirit prin creșterea producției de endorfine,  neurotransmițătorii stării de bine.

Chiar dacă nu ai timp să petreci jumătate de oră pe zi să faci sport, ia-ți măcar trei pauze de 10 minute de-a lungul zilei în care să faci o formă de mișcare: fie faci o plimbare în pas alert, fie dai câteva ture cu bicicleta, fie faci câteva mișcări de gimnastică sau de yoga în casă ori chiar la birou. Mai ales dacă ai un serviciu care te ține așezat în fața calculatorului, e important să te ridici la fiecare oră și să faci măcar exerciții de stretching (apleci capul într-o parte și în alta, în față și în spate, pui mâinile în șold și rotești trunchiul, te ridici pe vârfuri cu mâinile ridicate cât mai sus deasupra capului etc.).

Un mijloc de a reduce stresul la locul de muncă este și orarul flexibil. Dacă natura jobului și angajatorul îți permit acest aspect, orarul flexibil te ajută să îți gestionezi mai bine stresul. Faptul că poți începe munca mai târziu și ai dimineața liberă sau că poți începe munca foarte devreme și ai seara mai liberă ori faptul că poți face o pauză de 2-3 ore la mijlocul programului pentru a rezolva diverse sarcini personale sau pentru a te ocupa de familie te ajută să funcționezi mai eficient și să ai o stare de spirit mai bună.

De asemenea, în cazul în care acest lucru este posibil, munca la distanță este un mijloc de a reduce stresul ocupațional. Faptul că nu mai pierzi vremea cu pregătirea pentru serviciu și cu deplasarea propriu-zisă la locul de muncă îți permite ca în timpul respectiv să faci lucruri pentru tine și deci să simți că ai mai mult control asupra vieții tale, ceea ce contribuie la o stare de spirit mai bună.

Completează chiar acum chestionarul de autoevaluare pentru risc cardiac! Creeaza-ti un cont si vei primi raspunsul chiar in email-ul tau.

Dacă te încadrezi în grupa de risc cardiovascular, primești o evaluare GRATUIT si alte beneficii , precum reduceri la investigatii si consultatii de specialitate la un medic cardiolog si reduceri substantiale la investigatii mai detaliate.

Daca nu va descurcati cu chestionarul sunati la partenerii AFFIDEA pentru indrumari si programare. Detalii aici 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
EurekAlert! - Could work pressure be causing the greater increase in non-traditional cardiovascular risk factors in women compared to men?
https://www.eurekalert.org/news-releases/926543
American Psychological Association - Coping with stress at work 
https://www.apa.org/topics/healthy-workplaces/work-stress


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0