Candidoza bucala si cu alte localizari decat cea vaginala

Candida albicans este o ciuperca ce da mari batai de cap atat femeilor, cat si barbatilor. Desi se considera ca face parte, in mod normal, din flora intestinala, fiind prezenta in mici cantitati peste tot, mai ales la nivelul mucoaselor, sunt momente in care inmultirea ei, mai ales dupa un tratament cu antibiotice sau traversarea unei stari in care imunitatea este mai scazuta, depaseste capacitatea organismului de a se mai apara.

Apar mancarimile in gat, in urechi, limba incarcata, jena in gat si schimbarea vocii. Localizata genital, atat la barbati, cat si la femei, ea determina mancarimi, secretii albe, usturimi, jena la contactul sexual.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Despre candidoza vaginala am scris aici. La acest nivel, inmultirea fungilor de Candida este generata fie de o stare de imunitate slaba, de sarcina, ori o igiena intima excesiva, cu sapunuri agresive, ori folosirea de spermicide, cand populatia de lactobacili este afectata puternic. Partenerii ar trebui tratati simultan, pentru a evita recontaminarea.

Cauza mai poate fi si ingerarea excesiva de zahar. S-a constatat statistic si ca, in medie, un om inghite pe an aproape 68 kg de zahar si sirop de porumb cu inalt continut de fructoza, care ar putea genera o crestere excesiva de Candida albicans.

Cat de grava poate fi candidoza

Candidoza este neplacuta, dar rareori pune viata in pericol. Unele forme de candidoza sunt grave, insa, precum candidoza invaziva. Candidemia este cea mai comuna forma de candidoza invaziva, cand infectia se raspandeste in alte parti ale corpului, cum ar fi valvele cardiace, creier, splina, rinichi si ochi.

Candidoza invaziva apare mai ales la persoanele cu un sistem imunitar slabit si la persoanele spitalizate. Candidoza este una dintre cele mai frecvente infectii dobandite in spital.

Candidemia este o infectie grava a fluxului sanguin, iar riscul de a dezvolta aceasta infectie creste in anumite proceduri, cum ar fi interventiile chirurgicale majore sau utilizarea de linii sau tuburi intravenoase introduse intr-una dintre venele mari ale gatului, toracelui superior sau inghinal (cateter venos central). Candidemia este adesea fatala daca nu este tratata prompt.

Simptomele candidozei

Infectia cavitatii bucale si generarea aftelor de Candida albicans determina urmatoarele:

- pete albe, cremoase, dureroase in interiorul gurii

- craparea colturilor gurii (cheilita)

- limba incarcata, urmata apoi de transformarea suprafetei linguale intr-o zona rosie neteda, insotita de durere puternica

- leziuni la nivel esofagian, insotite de durere la inghitire.

Atunci cand pielea este infectata, se instaleaza o eruptie cutanata inflamata, rosie. Unele tipuri de eruptii de scutec cutanate sunt cauzate de Candida.

In cazul in care infectia se raspandeste in alte parti ale corpului, este mult mai grav. Aceasta poate provoca febra, suflu cardiac, marirea splinei, a scaderii tensiunii arteriale (soc) si scaderea productiei de urina.

O infectie a retinei si partilor interioare ale ochiului poate provoca orbire. In cazul in care infectia este severa, mai multe organe isi pot opri functionarea, si poate sa survina decesul.

Alte semne ale infectiei cu Candida pot include schimbari bruste ale starii de spirit, oboseala, sistem imunitar slabit, sporire in greutate, alte infectii fungice frecvente.

Simptomele candidozei bucale la adulti

La adulti, trebuie sa retinem ca gura este rosie la interior si ca pacientul are zone sau pete albe pe mucoasa din cavitatea bucala. Cand pacientul sterge aceste pete albe, ele lasa in urma lor niste zone rosii, care pot sa sangereze.

La adulti, se mai observa si aceste simptome ale candidozei bucale:

  • crapaturi la colturile gurii
  • persoana nu mai simte gustul alimentelor asa cum ar trebui
  • persista un gust neplacut in gura
  • durere in cavitatea bucala (limba poate sa fie dureroasa si inflamata sau gingiile pot fi dureroase)
  • dificultate in timpul consumului de alimente si de bauturi.


Candidoza bucala la adulti nu este contagioasa, spun specialistii**.

Simptomele candidozei bucale la bebelusi

Pe limba bebelusului se formeaza un strat alb, cu aspect branzos, care nu poate fi indepartat cu usurinta. Uneori, exista pete albe in gura bebelusului. Alte simptome pe care parintii le observa la bebelusii cu candidoza bucala sunt: faptul ca bebelusul nu vrea sa se hraneasca, faptul ca apare iritatia de scutec.

Bebelusii pot transmite la mama infectia cu candida, prin alaptare. Din aceasta cauza, apare candidoza la nivelul mamelonului la noile mamici.

Diagnosticul de Candidoza

Diagnosticul de certitudine se pune prin examinarea si cultura unei probe de tesut infectat. Pentru a confirma diagnosticul, medicul trebuie sa identifice ciupercile intr-un esantion examinat la microscop. Probele de sange sau alte tesuturi infectate pot fi trimise la un laborator pentru a fi cultivate si examinate, pentru identificarea ciupercilor si sensibilitatea acestoara la anumiti antifungici.

Tratamentul candidozei

Cele mai eficiente sunt medicamentele antifungice. Candidoza care apare numai pe piele sau la nivelul gurii sau vaginului poate fi tratata cu medicamente antifungice (cum ar fi clotrimazol si nistatina), care sunt aplicate direct pe zona afectata. Un medic poate prescrie, de asemenea, fluconazol administrat pe cale orala.

Pentru infectii ale esofagului, medicii prescriu medicamente antifungice (cum ar fi fluconazol, voriconazol sau posaconazol), care urmeaza sa fie administrat pe cale orala. Foarte rar, medicamente antifungice (cum ar fi anidulafunginul, caspofungina, micafungin sau amfotericina B) trebuie sa fie administrate intr-o vena (intravenos).

Candidoza care s-a raspandit in organism este de obicei tratata cu anidulafungin, caspofungina, micafunginul administrat intravenos, sau cu fluconazol, care poate fi administrat intravenos sau pe cale orala. Amfotericina B, voriconazol si flucitozina sunt alternative, dar nu sunt utilizate in mod obisnuit.

Intrucat Candida se dezvolta in prezenta zaharului, rafinat si nerafinat, dar si a fructelor proaspete ori uscate si a sucului de fructe, este recomnadata intreruperea provizorie cu alimente dulci. Candida albicans se mai hraneste si din produsele fainoase rafinate si orice aliment fermentat, precum alcoolul si soia, deci daca ai o supradezvoltare grava, s-ar putea sa fie nevoie sa renunti la toate cele de mai sus pentru un numar de saptamani consecutive.

Pe langa toate acestea, ar trebui sa consumi un probiotic de calitate in fiecare zi, fie de la farmacie, fie din sana, chefir, muraturi.

Candidoza si diabetul

La diabetici, candidoza este mai grava si mai putin receptiva la tratament. 

Printre mediile favorite sunt coltisoarele intunecate si umede ale corpului, cum ar fi intre degetele picioarelor, intre sani si in urechi. Pe masura ce se infiltreaza, irita si inflameaza pielea, infectia cu Candida duce la mancarime si inrosirea pielii.

La persoanele cu diabet zaharat, controlul nivelului de zahar din sange faciliteaza vindecarea infectiei.

Ce alte grupuri sau categorii de persoane sunt afectate

Aceasta infectie a cavitatii orale cu ciupercile microscopice Candida albicans este limitata, in general, la sugari si nou-nascuti, la pacientii care urmeaza tratamente cu antibiotice sau cu medicamente steroidiene, si la pacientii cu anumite sindroame poliendocrine ori o disfunctie la nivelul sistemului imunitar ce nu a fost inca depistata.

Candidoza in aceasta zona poate fi primul semn al infectiei cu virusul HIV, spun unii experti*. Medicii spun ca si copiii care urmeaza un tratament cu medicamente steroidiene inhalate au incidenta crescuta cand vorbim de candidoza bucala.

De regula, candidoza bucala este inofensiva, ea este intalnita mai ales la bebelusi si la persoanele varstnice cu proteza dentara.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • *Medscape - https://emedicine.medscape.com/article/969147-overview
  • **NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/oral-thrush-mouth-thrush/
  • http://www.merckmanuals.com

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2