Cand apare durerea in gonartoza si care sunt simptomele in fiecare stadiu al bolii

Durerea articulară este principala cauză de durere cronică la vârstnici și, de obicei, nu există o corelație între intensitatea durerii și severitatea modificărilor radiologice.

Artroza este o boală degenerativă

Artroza este cea mai întâlnită formă de artrită la nivelul genunchiului. Ea este o boală articulară degenerativă, un tip de artrită caracterizat de uzură, care apare cel mai adesea la persoanele de peste 50 de ani.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

În gonartroză, cartilajul din articulația genunchiului se uzează treptat. Pe măsură ce acest cartilaj se deteriorează, el devine tot mai uzat, neregulat, cu asperități (nu mai este neted, cum se întâmplă în cazul articulațiilor sănătoase), iar spațiul protector dintre oase se îngustează. Rezultatul este că oasele intră în contact unele cu altele și se produc osteofite. Durerea pe care gonartroză o provoacă pacientului se agravează în timp.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a constatat că numărul persoanelor care suferă de tulburări de durere la genunchi crește treptat, aproximativ 1 din 2 persoane susceptibile de a dezvolta gonartroză în timpul vieții, ceea ce duce la un impact semnificativ asupra sănătății, productivității la locul de muncă și costurilor economice. .

Durerea este ușor de identificat prin diagnosticare și simptome comune. Unii oameni care suferă de gonartroză în stadiu moderat se pot confrunta cu dureri de genunchi și pot prezenta doar modificări ușoare la radiografie, așa că este extrem de important ca în diagnosticul bolii medicul să se concentreze pe simptome.

Cum se manifestă durerea de genunchi

În stadiile incipiente, durerea este de mică intensitate, se accentuează ulterior în timpul mersului mai ales pe teren denivelat, la urcarea și mai ales la coborârea scărilor. În stadiile avansate ale gonartrozei, durerea este continuă, invalidantă, fiind prezentă și în timpul nopții.

Durerea de genunchi poate varia ca intensitate de la o zi la alta, în funcție de gradul de solicitare a articulației sau, uneori, fără o cauză aparentă. Durerea artrozică se accentuează la efort, se diminuează în repaus și este meteosensibila (se accentuează la schimbarea vremii, în condiții de frig și umezeala).

La apariția durerii din gonartroză participă mai mulți factori:
- factori mecanici: prezența osteofitelor, deformarea articulațiilor;
- inflamația sinovialei (membranei sinoviale);
- factori osoși: microfracturi în osul subcondral, apărute ca urmare a creșterii presiunii și scăderea rezistenței la acest nivel;

Recomandările Experților DOC

- factori musculari: contractura musculară reflexă;
- durere iradiată de la nivelul altei articulații afectate de artroză.

Care sunt simptomele în gonartroză

Principalele simptome ale artrozei la genunchi sunt durerea și redoarea (înțepenirea) pe care pacientul le simte în articulații, ceea ce înseamnă că îi este dificil să își miște articulațiile afectate de boală și să facă anumite activități.

Simptomele pot să apară și să se amelioreze, iar acest aspect poate fi asociat cu nivelul de activitate sau chiar cu vremea (pacientul este meteosensibil). În cazurile mai grave, simptomele artrozei pot fi continue.

 

Alte simptome pe care pacientul cu gonartroză sau medicul le poate observa sunt:
- sensibilitatea la durere a articulațiilor genunchilor
- intensificarea durerii și a redorii (rigidității) atunci când pacientul nu și-a mișcat articulațiile o perioadă
- articulațiile au un aspect diferit, par ușor mai mari sau mai "noduroase" decât ar fi normal
- apar sunete ca de trosnire sau o senzație diferită în articulațiile afectate (crepitații osoase)
- numărul de mișcări pe care pacientul le poate face cu articulațiile este limitat
- slăbiciune musculară și pierderea masei musculare.

Când apar simptomele în gonartroză și care sunt stadiile bolii

Simptomele apar în funcție de stadiul artrozei, boala fiind împărțită astfel:

Stadiul 0

Atunci când genunchiul nu prezintă semne de osteoartrită este clasificat ca stadiul 0, care reprezintă sănătatea normală a genunchiului, fără afectare cunoscută sau semne de afectare a articulațiilor.

Stadiul 1

Pacientul cu artroză la genunchi în stadiul 1 nu va avea durere sau disconfort ca rezultat al uzurii și deteriorării componentelor articulațiilor; pacientul poate avea osteofite foarte mici. Fără simptome evidente, majoritatea medicilor nu recomandă niciun tratament în acest stadiu al bolii.

Cu toate acestea, dacă ai o predispoziție la artroză sau ai un risc crescut de a face boala, medicul poate recomanda să începi o rutină de exerciții pentru a ajuta la ameliorarea oricăror simptome minore ale bolii și pentru a încerca să încetinești progresia bolii.

În ghidurile clinice recente, Colegiul American de Reumatologie (ACR) și Fundația pentru artrită (AF) recomandă efectuarea de exerciții regulate și tai chi pentru toate persoanele cu gonartroză. Și mersul pe jos  și înotul sunt considerate benefice în cazul acestor pacienți.

Stadiul 2

Radiografiile la genunchi în acest stadiu vor scoate la iveală osteofite mai mari, însă cartilajul este încă de dimensiuni normale (spațiul dintre oase este normal, iar oasele nu se freacă unele de celelalte). În acest stadiu, pacienții încep prima oară să aibă simptome - durere după o zi lungă de mers sau de alergare, redoare mai accentuată în articulația genunchiului, când aceasta nu este folosită mai multe ore sau sensibilitate când pacientul se apleacă sau îngenunchează.

Când medicul diagnostichează artroza în acest stadiu, este mai ușor să urmezi un plan pentru a opri progresia acestei boli articulare. Există diferite terapii non-farmacologice pentru a ajuta la ameliorarea durerii și disconfortului care apar în acest stadiu al bolii. 

Multor pacienți li se recomandă un regim strict de exerciții și antrenament de forță pentru o stabilitate sporită a articulațiilor. În plus, suporturile pentru genunchi sau inserțiile de pantofi pot fi folosite pentru a proteja genunchiul de stres.

Unii oameni pot avea nevoie de medicamente pentru ameliorarea ușoară a durerii, precum acetaminofen sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru ameliorarea durerii. Totuși e important să știi că terapia pe termen lung cu aceste medicamente poate cauza alte probleme de sănătate. Administrarea de doze mai mari de acetaminofen poate provoca leziuni hepatice. AINS pot provoca ulcere gastrice, probleme cardiovasculare și leziuni ale rinichilor și ficatului.

Stadiul 3

Etapa 3 este denumită „moderată”, în care există o eroziune evidentă a suprafeței cartilajului dintre oase și fibrilația îngustează decalajul dintre oase. Există fragmente de proteoglican și colagen eliberate în lichidul sinovial pe măsură ce boala progresează, în care oasele dezvoltă pinteni la articulații pe măsură ce devin mai aspre.

Pacienții cu gonartroză în acest stadiu se confruntă cu durere în timpul mersului, alergării, când se apleacă sau când îngenunchează. Ei simt redoare (înțepenire) în articulație după ce stau jos perioade lungi de timp sau atunci când se trezesc dimineața (redoare matinală a articulațiilor). Umflarea articulațiilor este un alt simptom care poate fi prezent.

În acest stadiu al bolii pot fi prescrise medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau terapii pentru ameliorarea durerii. Dacă aceste metode nu sunt eficiente, medicul ortoped poate prescrie medicamente mai puternice pentru durere.

Pacienții care nu au răspuns pozitiv la kinetoterapie sau la utilizarea AINS pot necesita injecții intraarticulare de acid hialuronic în articulația genunchiului. Artrita moderată a genunchiului poate fi tratată agresiv cu trei până la cinci injecții de acid hialuronic timp de 3-5 săptămâni, ceea ce poate dura câteva săptămâni pentru ca tratamentul să înceapă să dea rezultate, dar calmarea durerii durează de obicei șase luni.

Un alt tratament ar fi glucocorticoizii. Aceștia sunt tipuri de corticosteroizi. Corticosteroizii includ cortizonul, un hormon despre care s-a demonstrat că ameliorează durerea atunci când este injectat în articulația afectată.

Cortizonul este disponibil ca medicament farmaceutic, dar este și produs în mod natural de organism. Efectele unei injecții cu corticosteroizi pot dispărea în aproximativ 2 sau 3 luni, după care injecțiile pot fi repetate. Totuși, cercetările arată că utilizarea pe termen lung a injecțiilor cu cortizon ar putea agrava de fapt afectarea articulațiilor 1.

Stadiul 4 

În acest stadiu, gonartroza este severă. Pacienții cu gonartroză simt o durere intensă și un disconfort mare atunci când merg sau își mișcă articulația afectată. Spațiul articular (dintre oase) este dramatic redus, iar cartilajul aproape a dispărut complet, lăsând articulația rigidă și, cel mai posibil, imobilă.  

Defalcarea cartilajului duce la un răspuns inflamator cronic, cu scăderea lichidului sinovial care provoacă frecare, durere mai mare și disconfort la mers sau la mișcarea articulației.Există o producție crescută de metaloproteinaze sinoviale și citokine care pot pătrunde în cartilaj pentru a distruge țesutul moale din jurul genunchiului. Stadiul avansat al bolii arată dezvoltarea mai multor pinteni care provoacă dureri foarte mari, ceea ce face chiar și treburile de zi cu zi, inclusiv mersul pe jos și coborârea scărilor, o provocare.

În cazurile de artroză severă a genunchiului, o opțiune de tratament este efectuarea osteotomiei sau a unei intervenții chirurgicale de realiniere osoasă, în care chirurgul ortoped taie osul deasupra sau sub genunchi pentru a scurta lungimea și a ajuta la realinierea acestuia, pentru mai puțin stres asupra articulației genunchiului. Această intervenție chirurgicală ajută la protejarea genunchiului prin deplasarea greutății corpului de la locul creșterii pintenului osos și deteriorarea osului.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

O altă opțiune chirurgicală recomandată în acest stadiu este protecția totală a genunchiului sau artroplastia. În timpul acestei proceduri chirurgicale, articulația deteriorată este îndepărtată și înlocuită cu un dispozitiv de proteză din plastic sau din metal. Recuperarea după intervenție chirurgicală poate dura câteva săptămâni și necesită răbdare și disciplină, cu terapie fizică și ocupațională continuă pentru ca genunchiul să-și recapete mobilitatea deplină.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Orthopaedic Surgeons - https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/arthritis-of-the-knee/
Illinois Bone & Joint Institute - https://www.ibji.com/arthritis-in-knee-4-stages-of-osteoarthritis/
American College of Rheumatology (ACR) - 2019 American College of Rheumatology/Arthritis Foundation Guideline for the Management of
Osteoarthritis of the Hand, Hip, and Knee
https://www.rheumatology.org/Portals/0/Files/Osteoarthritis-Guideline-Early-View-2019.pdf
Artrhritis Foundation - Benefits of Exercise for Osteoarthritis
https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/physical-activity/getting-started/benefits-of-exercise-for-osteoarthritis
National Library of Medicine - Intra-articular treatment options for knee osteoarthritis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6390843/
National Institute of Arthritis and Musculoskeletal And Skin Diseases - Osteoarthritis
https://www.niams.nih.gov/health-topics/osteoarthritis
1 Studiul „Intra-articular Corticosteroid Injections in the Hip and Knee: Perhaps Not as Safe as We Thought?”, Radiology, Oct 15 2019, https://doi.org/10.1148/radiol.2019190341, Andrew J. Kompel, Frank W. Roemer, Akira M. Murakami, Luis E. Diaz, Michel D. Crema, Ali Guermazi 
https://pubs.rsna.org/doi/10.1148/radiol.2019190341
 

 
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0