Cancerul si obezitatea: de ce trebuie sa reduci greutatea actuala, daca este prea mare

Kilogramele in plus nu iti afecteaza doar sanatatea inimii, ci pot influenta si riscul de cancer.

Legatura dintre cancer si obezitate

Poate considerai deja excesul ponderal un risc pentru inima ta, nivelul de energie sau chiar pentru articulatiile tale, insa poate nu stiai prea multe despre rolul pe care greutatea corpului il are in privinta unui risc mai putin evident: cancerul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In ultimii ani, spun medicii, relatia dintre excesul de kilograme si cancer a inceput sa fie mai des luata in vedere, in domeniul sanatatii publice. Medicii au realizat (iar aceste concluzii sunt sustinute de descoperiri stiintifice) ca mentinerea unei greutati normale este importanta nu doar pentru sanatatea sistemului cardiovascular.

In plus, faptul de a fi o persoana supraponderala sau obeza este legat de un risc mai mare de a dezvolta unul dintre cele 13 tipuri diferite de cancer, scrie health.com, care au fost identificate intr-o analiza din 2016 si din ce in ce mai multe studii recente indica grasimea din zona taliei ca fiind extrem de problematica.

Iata mai jos cele 13 tipuri de cancer care au fost legate, pana acum, de o greutate excesiva:

1. Cancerul mamar

Excesul ponderal creste riscul unei femei de a face cancer la san, dar doar dupa menopauza. Kilogramele in plus cresc riscul de cancer la san si in cazul barbatilor. Fiecare 5 puncte in plus in privinta indicelui tau de masa corporala iti creste riscul de cancer cu pana la 12%.

2. Cancerul de colon

Femeile obeze si barbatii obezi au aproximativ cu 30% mai multe sanse sa dezvolte cancer colorectal, comparativ cu persoanele care au o greutate considerata normala. Studiile au legat rezistenta la insulina de un risc crescut de cancer colorectal, iar persoanele obeze sau supraponderale sunt mai predispuse sa aiba o rezistenta la insulina.

3. Cancerul endometrial

Endometrul este mucoasa sau tesutul care captuseste uterul, iar celulele de aici pot deveni maligne, ducand la aparitia cancerului endometrial. Boala are de 2-4 ori mai multe sanse sa apara la femeile obeze si supraponderale, comparativ cu femeile care au o greutate considerata normala.

4. Cancerul esofagian

Atunci cand ai mai multe kilograme decat ar fi normal, esti de doua ori mai predispus sa dezvolti un tip de cancer in esofag sau gat, numit adenocarcinom esofagian, care ia nastere in celulele din interiorul gatului, care produc mucus si alte fluide.

5. Cancerul vezicii biliare

Exista o crestere de aproximativ 20% a riscului de a face cancer la vezica biliara daca esti supraponderal si o crestere de 60% a acestui risc daca esti obez, potrivit specialistilor.

6. Cancerul renal

Riscul de cancer la nivelul celulelor renale, cel mai comun tip de cancer la rinichi, este aproape de doua ori mai mare in randul persoanelor supraponderale si obeze. Rezistenta la insulina poate si ea sa contribuie la riscul de cancer la rinichi.

7. Cancerul hepatic

Riscul de cancer la ficat este, de asemenea, de doua ori mai mare in randul persoanelor obeze si supraponderale, comparativ cu oamenii care au o greutate normala. Hepatita C, o infectie virala a ficatului, poate progresa in cancer de ficat, la fel cum poate face si ciroza.

8. Meningiomul

Acest tip de tumora la creier isi are originea in meningele cranio-spinal, membranele care acopera creierul si maduva spinarii, si progreseaza lent. Riscul de meningiom este cu aproximativ 20% mai mare in cazul persoanelor supraponderale si cu 50% mai mare in randul persoanelor obeze, insa nu exista o explicatie pe masura care sa explice legatura dintre greutatea corporala si acest tip de cancer.

9. Mielomul multiplu

Mielomul multiplu este un tip de cancer al sangelui care afecteaza celulele plasmatice din maduva osoasa. Boala are o probabilitate mai mare cu doar 10%-20%  sa se dezvolte la oamenii care sunt supraponderali sau obezi.

10. Cancerul ovarian

Cancerul care apare la ovare este, de asemenea, mai comun in randul femeilor care au o greutate mai mare decat cea considerata normala. O crestere de 5 puncte in cazul indicelui de masa corporala (IMC) creste riscul unei femei cu 10%. La fel ca in cazul cancerului endometrial si al celui mamar, si cel ovarian ar putea fi "alimentat" de estrogenul produs in tesuturile grase excesive.

11. Cancerul pancreatic

Persoanele obeze au un riscu cu 20% pana la 50% mai mare de a face cancer la pancreas, comparativ cu persoanele normo-ponderale, potrivit unei analize din 2012. Pentru ca pancreasul este locul in care se produce insulina, se stie ca problemele legate de insulina pot creste riscul de cancer. In plus, pancreasul este inconjurat de grasime, care poate declansa inflamatia.

12. Cancerul la stomac

Persoanele obeze sunt de doua ori mai predispuse sa dezvolte cancer gastric, un tip de cancer care afecteaza portiunea superioara a stomacului. Inca nu exista prea multe dovezi stiintifice care sa explice aceasta legatura dar este posibil ca un dezechilibru intre bacteriile sanatoase si cele daunatoare din intestine sa joace un rol in acest caz.

13. Cancerul tiroidian

O crestere mica, chiar si cu 5 puncte, in indicele de masa corporala duce la o crestere cu 10% a riscului de cancer la tiroida, acea glanda in forma de fluture care se gaseste la nivelul gatului si care ajuta la controlul metabolismului. Glanda tiroida produce hormoni, insa spre deosebire de cancerul ovarian si de cel mamar, cancerul tiroidian probabil nu se dezvolta datorita estrogenului pe care il produc tesuturile grase.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0