Cancerul - o maladie care poate fi prevenita?

Cancerul este o maladie cu o crestere constanta de incidenta, numai in Statele Unite estimandu-se pentru 2018 peste 1, 7 milioane persoane diagnosticate si peste 600000 de decese. Incidenta si mortalitatea sunt indicatori care ajuta la caracterizarea impactului acestei afectiuni asupra societatii dar mai putin asupra fiecarui pacient in parte sau asupra familiilor acestuia. Pe langa impactul fizic, cancerul este frecvent asociat cu tulburari emotionale si cu o afectare, in grade variate, a calitatii vietii. Nu in ultimul rand, cancerul reprezinta un motiv major de stres financiar pentru societate.

Preventia cancerului se refera la totalitatea actiunilor intreprinse in vederea scaderii riscului de aparitie al acestei afectiuni, actiuni care se regasesc in scaderea mortalitatii prin cancer. Aceste actiuni sunt multiple si variaza de la evitarea expunerii la diversi carcinogeni, schimbarea stilului de viata sau a comportamentului alimentar, interventii medicale (ex chemopreventie, etc) sau chirurgicale, sau strategii pentru depistare precoce.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Carcinogeneza reprezinta procesul prin care celulele normale se transforma in celule canceroase. Fiecare celula contine gene care coordoneaza maniera de crestere a organismului, dezvoltarea, etc. Genele controleaza daca o celula traieste sau moare, se divide sau capata functii speciale.

Mutatiile genetice survin invariabil in cadrul procesului de carcinogeneza. Mutatiile pot afecta mecanismele de control celular. Daca controlul este alterat, moartea celulara nu are loc atunci cand este programata iar noi celule sunt sintetizate fara ca organismul sa aiba nevoie de ele. Sinteza in exces de celule poate duce la aparitia unei formatiuni(tumora). Tumorile pot fi benigne sau maligne( canceroase). Celulele maligne invadeaza tesuturile de vecinatate si disemineaza catre alte locuri din organism decat tesutul de origine. Spre deosebire de acestea celulele componente ale tumorilor benigne nu invadeaza tesuturile de vecinatate si nici nu au capacitate de diseminare.

Factorii de risc si factorii protectivi

Cercetatorii studiaza factorii de risc pentru a putea lua masuri de preventie in vederea aparitiei diverselor tipuri de cancer.

Anumiti factori de risc pot fi evitati in timp ce altii nu. De exemplu, daca fumatul precum si anumite gene mostenite sunt factori de risc pentru aparitia anumitor tipuri de cancer numai fumatul poate fi evitat. Factorii de risc care pot fi controlati sunt cunoscuti drept factori de risc modificabili.

Factori de risc cert implicati in cresterea riscului de cancer

- fumatul activ si pasiv

-infectiile

-iradierea

-agentii imunosupresivi utilizati in transplantul diverselor organe

FUMATUL este principalul factor incriminat in aparitia diverselor cancere cum ar fi: leucemia acuta mieloida, cancerul vezicii urinare, cancerul renal, esofagian, pulmonar, cavitatea orala, pancreas sau stomac. Renuntarea precoce la fumat scade riscul aparitiei cancerului precum si mortalitatea prin cancer. Se apreciaza ca fumatul este raspunzator pentru aproape 30 % dintre decesele datorate cancerului.

INFECTIILE. Anumite virusuri sau bacterii sunt incriminate in aparitia diverselor forme de cancer, cu o preponderenta substantiala in tarile in curs de dezvoltare.

Exemple de virusi si bacterii care cresc riscul aparitiei diverselor cancere:

- virusul papiloma creste riscul aparitiei cancerulul de col utrein, penis, vagin, anus sau orofaringe

- virusul Epstein Barr creste riscul aparitiei Limfomului Burkitt

- Helicobacter pylori creste riscul aparitiei cancerului gastric

- infectia cu virusul hepatitic B si/ sau C creste riscul cancerului hepatic primitiv

IRADIEREA. Exista doua mari tipuri de radiatii implicate in cresterea riscului de cancer. Pe de o parte radiatiile ultraviolete raspunzatoare pentru aparitia cancerelor de piele nonmelanotice si pe de alta parte radiatiile ionizante, asa cum este cazul iradierii investigationale din cadrul diverselor proceduri cum ar fi radiografiile, examinarile Computer Tomograf, scintigrafiile, fluroscopia, etc sau iradierea continua cu radon, gaz regasit in majoritatea materialelor de constructie folosite in casele noastre. Se presupune ca radiatiile ionizante determina aparitia leucemiilor, a cancerului tiroidian, mamar, pulmonar, esofag, stomac, colon, ovar sau vezica urinara.

Utilizarea aproape " de rutina" a examinarii Computer Tomografice in ultimele doua decade a crescut expunerea la radiatii iar asocierea dintre cresterea incidentei anumitor forme de cancer si examinarile CT este indubitabila, riscul crescand odata cu numarul de expuneri dar si cu doza de iradiere utilizata de fiecare data.

Agenti imunosupresivi care se folosesc de rutina in statusul postransplant, se asociaza cu un risc semnificativ crescut de aparitie a cancerului, probabil prin scaderea "vigilentei" imunitare antitumorale.

Factori de risc potential implicati in aparitia cancerului

1. DIETA a reprezentat si reprezinta subiectul multor studii legate de incidenta cancerului iar concluziile sunt dificil de tras deoarece dieta unei persoane poate include nutrienti cu efect dovedit protectiv dar si cu efect prooncogen. Unele studii arata efect protectiv al consumului de fructe si legume proaspete legat de aparitia cancerelor gurii, esofagului, stomacului dar si cancerului pulmonar. De asemenea, potrivit unor studii, o dieta bogata in proteine, grasimi, hipercalorica creste riscul cancerului colorectal. Alte studii insa, nu au dovedit aceasta relatie. Nu este inca pe deplin demonstrat daca o dieta saraca in grasimi si bogata in fibre, fructe si vegetale, scade riscul cancerului colorectal.

2. ALCOOLUL creste riscul aparitiei mai multor cancere cum sunt cancerele ORL, cancerul esofagian, mamar, hepatic sau colorectal.

3. SEDENTARISMUL creste riscul cancerului colorectal. Activitatea fizica moderata are efect protectiv dovedit pentru aparitia cancerului mamar sau a cancerului uterin

4. OBEZITATEA creste riscul aparitie diverselor cancere printre care cancerul mamar, colorectal, endometru, rinichi, pancreas sau vezicula biliara.

5. DIABETUL se coreleaza cu un risc mai mare de aparitie a cancerelor de vezica urinara, san, colorectal, uter, ficat, plaman, ovar, pancreas.

6. FACTORI AMBIENTALI cum ar fi expunerea la diversi poluanti din aer, apa, etc Daca poluarea atmosferica se coreleaza cu un risc crescut de dezvoltare a cancerului pulmonar, contaminarea apei cu arsenic, de pilda, se insoteste de un risc mai mare de dezvoltare atat a cancerului pulmonar cat si a cancerului vezicii urinare sau a cancerului cutanat. In ceea ce priveste alti agenti, cum ar fi pesticidele si legatura lor cu cresterea incidentei cancerului nu a fost inca pe deplin stabilita

Factori cu rol controversat in scaderea riscului de cancer

Exista nenumarate opinii exprimate mai ales in mediul online potrivit carora suplimentele vitaminice sau minerale ar avea un rol in preventia cancerului, invocandu-se stressul oxidativ si leziunile secundare ale ADN care conduc catre progresia cancerului. In acest context, antioxidantii prevenind degradarea oxidativa a ADN ar preveni riscul aparitiei cancerului. La ora actuala, evidentele sunt insuficiente pentru a sustine utilizarea mutivitaminelor si mineralelor in vederea scaderii riscului de cancer.. Pana nu demult, se recomanda cu caldura administrarea de betacaroten, antioxidant cu potential efect reversibil al leziunilor mucoasei respiratorii secundare fumatului, potrivit unor studii epidemiologice observationale. Din pacate, studii recente serioase, au demonstrat ca, din contra, administrarea de suplimente pe baza de betacaroten la fumatori, creste incidenta cancerului pulmonar si mortalitatea prin aceasta boala.

Administrarea fara discernamant a suplimentelor de calciu a unei doze zilnice de peste 500 mg nu numai ca nu previne aparitia cancerului dar in plus creste semnificativ riscul de infarct miocardic. De asemenea, vitamina D a reprezentat un alt punct de interes in preventia cancerului, fara insa ca studiile sa confirme vreun rol protectiv al suplimentarii dietei cu vitamina D.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Seleniul si vitamina E au fost la mare moda in urma cu cativa ani, recomandandu-se cu caldura aceste suplimente in vederea scaderii incidentei cancerului. Rezultatele studiilor recente au incriminat consumul acestor suplimente, stabilind o legatura certa intre cresterea semnificativa a riscului cancerului de prostata si aportul de vitamina E. De asemenea, nu exista dovezi clare potrivit carora suplimentele pe baza de acid folic, vitamina B6, B12 sau vitamina C scad riscul aparitiei cancerului.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0