Semne de cancer bronho-pulmonar la examinarea clinica

Multe semne si simptome pot aparea odata cu cancerul bronho-pulmonar, iar medicul le poate observa la o examinare mai atenta.

Cancerul pulmonar face parte din categoria cancerelor cu cele mai mici sanse de vindecare, acesta fiind foarte agresiv si adesea depistat in stadiile finale ale bolii. Cu cat cancerul la plamani este diagnosticat mai devreme, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari. De aceea, este foarte important ca si pacientul, dar si medicul acestuia, sa fie foarte vigilenti pentru identificarea timpurie a bolii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iata care sunt semnele ce pot fi observate la examinarea fizica in caz de cancer bronho-pulmonar:

  • Disfonia apare cand este interesat nervul laringeu recurent. In termeni populari, disfonia este cunoscuta ca fiind raguseala. Vocea pacientilor cu cancer la plamani poate deveni ragusita daca o tumoare pune presiune pe nervul asociat corzilor vocale.

  • Sindromul Claude Bernard-Horner apare cand tumora comprima lantul simpatico-cervical si se caracterizeaza prin: ptoza palpebrala, mioza, enoftalmie pe aceeasi parte cu leziunea. Acest sindrom este caracterizat de simptome neurologice care se manifesta pe o singura parte a fetei – la pacientii cu cancer pulmonar este vorba despre partea pe care se afla si tumora care intrerupe traiectul nervos simpatic. Simptomele sunt: blefaroptoza partiala, adica pleoapa cazuta, micsorarea pupilei ochiului si lipsa transpiratiei pe partea respectiva.
  • Noduli cutanati.
  • Hepatomegalie, denumita popular ficat marit, care se poate observa prin palparea cavitatii abdominale a pacientului. Hepatomegalia poate sa apara la pacientii care sufera de cancer pulmonar cu metastaze.
  • Sindromul de vena cava superioara aparut prin invazie tumorala. Acesta consta intr-o serie de simptome ce apar in urma blocarii fluxului sanguin la nivelul venei cave superioare. Simptomele sunt: tuse, dispnee, tumefactie la nivelul gatului sau extremitatilor.
  • Dureri osoase in caz de metastaze osoase.
  • Sindroame paraneoplazice ce apar din cauza secretiilor emanate de tumorile pulmonare. Aceste sindroame sunt des intalnite la pacientii bolnavi de cancer pulmonar.

 

Pe langa simptomatologia respiratorie, semnele generale de impregnare neoplazica si manifestarile bolii metastatice, cancerul pulmonar poate debuta clinic si printr-un sindrom paraneoplazic. Sindroamele paraneoplazice sunt acestea care apar din cauza secretiilor emanate de celulele canceroase din organism.

Sindroamele paraneoplazice ce apar in cancerul bronho-pulmonar sunt:

- anorexia, scaderea ponderala, casexia (n.r. slabiciune cauzata de malnutritie) - sunt nespecifice si pun probleme de diagnostic diferential cu alte boli;

- hipocratismul digital (deformarea patului unghial);

 

 

- osteoartropatia pulmonara hipertrofica (sindrom caracterizat prin proliferarea anormala a tegumentului si tesutului osos la nivelul partilor distale ale extremitatilor). Este localizata la capatul distal al oaselor lungi ale membrelor superioare si inferioare. Determina „degete in tambur” sau durere, redoare articulara si tumefiere care poate crea confuzii cu poliartrita reumatoida.

- polimiozita, dermatomiozita – acestea sunt afectiuni inflamatorii ale tesutului conjunctiv. Poliomiozita afecteaza tesutul muscular, in timp ce dermatomiozita afecteaza tesutul cutanat. Acestea se manifesta prin dureri si slabiciune musculara, respectiv ertitem la nivel cutanat.

- neuropatia periferica, care se manifesta prin parestezie (n.r. amorteala), precum si prin sensibilitate ori furnicaturi in zona afectata.

- tromboflebita migratorie – cunoscuta si sub denumirea de sindromul Trousseau, aceasta tromboflebita se manifesta prin formarea cheagurilor de sange si blocarea arterelor. Cancerul pulmonar este adesea asociat cu tromboflebita migratorie.

- acantozis nigricans (prezenta la nivelul pielii a unor zone inchise la culoare la nivelul axilei, zona cervicala si zona inghinala);

- sindroame endocrine: hipercalcemia poate fi data de metastazele osoase, sindromul de hipersecretie inadecvata de hormon antidiuretic (diabet insipid), ginecomastia, sindromul Cushing prin secretie de hormon ACTH;

- manifestari renale: glomerulonefrite (n.r. afectiune renala ce apare din cauza inflamarii glomerulilor renali), sindrom nefrotic (acesta creste riscul de insuficienta renala).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0