Semne de cancer bronho-pulmonar la examinarea clinică

Multe semne și simptome pot apărea odată cu cancerul bronho-pulmonar, iar medicul le poate observa la o examinare mai atentă. 

Cancerul pulmonar face parte din categoria cancerelor cu cele mai mici șanse de vindecare, acesta fiind foarte agresiv și adesea depistat în stadiile finale ale bolii. Cu cât cancerul la plămâni este diagnosticat mai devreme, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari. De aceea, este foarte important ca și pacientul, dar și medicul acestuia, să fie foarte vigilenți pentru identificarea timpurie a bolii. 

Evaluarea inițială a cancerului pulmonar ar trebui să includă o anamneză și un examen fizic amănunțit. Acesta din urmă include: tomografie computerizată, teste de funcție pulmonară și niveluri de hemoglobină, electroliți, funcție hepatică și calciu. Testele suplimentare pentru metastaze la distanță și sindroame paraneoplazice ar trebui să fie determinate pe baza acestor rezultate. Sindroamele paraneoplazice pot avea un impact negativ asupra tratamentului împotriva cancerului, astfel încât acestea ar trebui controlate rapid, cu scopul de a alege tratamentul precis al cancerului în timp util.

Recomandările experților DOC.ro

Simptome ale tumorilor primare în cancerul pulmonar

Nodulii pulmonari mici sunt de obicei asimptomatici. Leziunile pulmonare mai mari, tumorile centrale sau tumorile cu o componentă endobronșică sunt mai susceptibile de a determina simptome pulmonare, inclusiv tuse, dispnee, durere toracică și hemoptizie. Dintre acestea, tusea este cea mai frecventă și poate rezulta din iritarea endobronșică, infiltrarea parenchimală sau pneumonia postobstructivă. 

Pneumonia recurentă în aceeași distribuție anatomică sau exacerbările acute recidivante ale BPOC trebuie să ridice îngrijorarea pentru neoplasm. Dispneea poate însoți, de asemenea, aceste scenarii. Respirația șuierătoare localizată sau unilaterală poate reflecta obstrucția endobronșică. Pacienții descriu adesea un disconfort toracic nespecific, iar durerea toracică pleurezică ar trebui să ridice semne de întrebare pentru invazia pleurei. Hemoptizia care însoțește cancerul pulmonar este rareori masivă.

Pacienții pot respinge cantități mici de sânge strecurat în spută ca fiind legate de bronșită și tuse. Cu toate acestea, hemoptizia poate fi simptomul de prezentare a cancerului pulmonar chiar și în cazul unei radiografii toracice normale sau nelocalizatoare. Hemoptizia persistentă, chiar și în cantități mici, la pacienții cu antecedente de fumat și BPOC ar trebui să inducă îngrijorare cu privire la posibilitatea unei tumori endobronșice.

Toți pacienții care sunt supuși unei evaluări inițiale a cancerului pulmonar vor avea nevoie de studii imagistice neinvazive, care, împreună cu confirmarea bolii prin țesut, vor determina în cele din urmă stadiul clinic. Evaluarea fiziologică pulmonară este, de asemenea, necesară, deoarece aceasta va ajuta la stratificarea riscului pacientului, care, la rândul său, va afecta atât testele de diagnosticare, cât și strategia de tratament.

Semne observate la examinarea fizică

Iată care sunt semnele ce pot fi observate la examinarea fizică în caz de cancer bronho-pulmonar

  • Disfonia apare când este iritat nervul laringeu recurent. În termeni populari, disfonia este cunoscută ca fiind răgușeală. Vocea pacienților cu cancer la plămâni poate deveni răgușită dacă o tumoare pune presiune pe nervul asociat corzilor vocale. 
  • Sindromul Claude Bernard-Horner apare când tumora comprimă lanțul simpatico-cervical și se caracterizează prin: ptoza palpebrală, mioza, enoftalmie pe aceeași parte cu leziunea. Acest sindrom este caracterizat de simptome neurologice care se manifestă pe o singura parte a feței – la pacienții cu cancer pulmonar este vorba despre partea pe care se află și tumora care întrerupe traiectul nervos simpatic. Simptomele sunt: blefaroptoza parțială, adică pleoapa căzută, micșorarea pupilei ochiului și lipsa transpirației pe partea respectivă. 
  • Noduli cutanați. 
  • Hepatomegalie, denumită popular ficat mărit, care se poate observa prin palparea cavitații abdominale a pacientului. Hepatomegalia poate să apară la pacienții care suferă de cancer pulmonar cu metastaze. 
  • Sindromul de venă cavă superioară apărut prin invazie tumorală. Acesta constă într-o serie de simptome ce apar în urma blocării fluxului sanguin la nivelul venei cave superioare. Simptomele sunt: tuse, dispnee, tumefacție la nivelul gâtului sau extremităților. 
  • Dureri osoase în caz de metastaze osoase. Sindroame paraneoplazice ce apar din cauza secrețiilor emanate de tumorile pulmonare. Aceste sindroame sunt des întâlnite la pacienții bolnavi de cancer pulmonar. 

 

 

Pe lângă simptomatologia respiratorie, semnele generale de impregnare neoplazică și manifestările bolii metastatice, cancerul pulmonar poate debuta clinic și printr-un sindrom paraneoplazic. 

Sindroamele paraneoplazice sunt cele care apar din cauza secrețiilor emanate de celulele canceroase din organism. Sindroamele paraneoplazice ce apar în cancerul bronho-pulmonar sunt: 

  • anorexia, scăderea ponderală, cașexia (n.r. slăbiciune cauzata de malnutriție) - sunt nespecifice și pun probleme de diagnostic diferențial cu alte boli;
  • hipocratismul digital (deformarea patului unghial); 
  • osteoartropatia pulmonară hipertrofică (sindrom caracterizat prin proliferarea anormală a tegumentului și țesutului osos la nivelul părților distale ale extremităților). Este localizată la capătul distal al oaselor lungi ale membrelor superioare și inferioare. Determină „degete în tambur” sau durere, redoare articulară și tumefiere care poate crea confuzii cu poliartrita reumatoidă. 
  • polimiozită, dermatomiozită – acestea sunt afecțiuni inflamatorii ale țesutului conjunctiv. Polimiozita afectează țesutul muscular, în timp ce dermatomiozită afectează țesutul cutanat. Acestea se manifesta prin dureri și slăbiciune musculară, respectiv ertitem la nivel cutanat. 
  • neuropatia periferică, care se manifestă prin parestezie (n.r. amorțeală), precum și prin sensibilitate ori furnicături în zona afectată. 
  • tromboflebita migratorie – cunoscută și sub denumirea de sindromul Trousseau, această tromboflebită se manifestă prin formarea cheagurilor de sânge și blocarea arterelor. Cancerul pulmonar este adesea asociat cu tromboflebita migratorie
  • acantozis nigricans (prezența la nivelul pielii a unor zone închise la culoare la nivelul axilei, zona cervicală și zona inghinală); 
  • sindroame endocrine: hipercalcemia poate fi dată de metastazele osoase, sindromul de hipersecreție inadecvată de hormon antidiuretic (diabet insipid), ginecomastia, sindromul Cushing prin secreție de hormon ACTH; 
  • manifestări renale: glomerulonefrite (n.r. afecțiune renală ce apare din cauza inflamării glomerulilor renali), sindrom nefrotic (acesta crește riscul de insuficiență renală).

Scopul evaluării inițiale a pacienților cu cancer pulmonar cunoscut sau suspectat este de a obține suficiente informații astfel încât să se poată elabora un plan de diagnostic și tratament  în cel mai eficient mod posibil. Numărul mare de factori care trebuie luați în considerare, numărul de discipline implicate și necesitatea de a diagnostica, stadializa și trata pacienții în timp util reprezintă o adevărată provocare. Factori precum comorbiditățile, starea funcțională, preferințele pacienților, probabilitatea de cancer pulmonar, probabilitatea de boală metastatică, controlul simptomelor și prezența sindroamelor paraneoplazice, toți acești factori trebuie luați în considerare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografei:
“Clinical and Organizational Factors in the Initial Evaluation of Patients With Lung Cancer” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4694609/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0