Radiografia de rutina - cat de devreme poate diagnostica un cancer pulmonar incipient?

Cancerul pulmonar este cancerul care apare la nivelul unui plaman, sau chiar la nivelul ambilor plamani. Acest cancer apare in urma dezvoltarii haotice a unor celule pulmonare, celule al caror ADN a suferit mutatii genetice.

Cancerul pulmonar este un tip de cancer care, in general, e diagnosticat abia in stadiu avansat. De aceea, acesta are o rata de supravietuire atat de mica.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Radiografia este o metoda de diagnosticare imagistica, care foloseste radiatiile X pentru obtinerea unor imagini a oaselor, dar si a tesuturilor moi superficiale.

Prin intermediul radiografiilor, medicii pot obtine imagini din interiorul organismului, avand astfel posibilitatea de a observa modificari la nivelul plamanilor, modificari ce pot fi cauzate de cancer sau de alte afectiuni pulmonare.

Medicul va recomanda radiografia numai in caz de simptome asociate cu afectiuni pulmonare – nu se recomanda radiografii de rutina intrucat razele X sunt daunatoare si pot creste chiar si riscul de cancer la plamani.

Ce se intampla in timpul unei radiografii

Pacientul nu trebuie sa se pregatesca in vreun mod anume pentru o radiografie. Acesta poate manca si poate consuma lichide, la fel cum isi poate administra tratamentul recomandat de medic fara ca radiografia sa fie influentata.

Realizarea radiografiei nu dureaza mai mult de cateva minute, iar pacientul nu resimte nicio durere in timpul acestei proceduri.

Riscurile pe care le implica o radiografie

Radiatiile la care te expui in timpul unei ecografii nu sunt atat de periculoase incat sa provoace simptome. Pe termen lung insa, expunerea in mod repetat la radiatii poate cauza probleme, de aceea radiografiile nu sunt recomandate ca metode de diagnosticare preventiva.

Oricum, in momenul in care cancerul pulmonar poate fi detectat prin intermediul unei radiografii, tumoarea este destul de mare. Tumorile mici, usor vindecabile, nu pot fi identificate cu ajutorul unei radiografii.

 

 

Pe de alta parte insa, specialistii de origine japoneza au descoperit, in cadrul unui studiu, faptul ca testul de diagnosticare imagistica CT (computer tomograf), facut cu ajutorul unei aparaturi performante, poate detecta tumorile de mici dimensiuni, care pot fi indepartate pe cale chirurgicala.

In orice caz, nu exista dovezi care sa indice faptul ca o analiza sau metoda de testare ar putea depista cancerul pulmonar in faza incipienta, astfel inca sa previna evolutia rapida a bolii.

Pana la acest moment, specialistii au concluzionat ca singura metoda prin care poate fi prevenit cancerul pulmonar consta in reducerea factorilor de risc care favorizeaza aparitia acestei boli.

Radiografia recomandata dupa aparitia simptomelor la nivel pulmonar

Daca medicul observa semne si simptome specifice cancerului pulmonar, va realiza imediat o radiografie sau un CT (computer tomograf). Alte analize pe care ar putea sa le recomande sunt bronhoscopia sau analiza sputei pentru cautarea celulelor canceroase.

Biopsia si interventia chirurgicala sunt urmatoarele proceduri la care medicul va apela, in cazul in care se descopera vreo tumoare la nivelul plamanilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0