Radiografia de rutina - cat de devreme poate diagnostica un cancer pulmonar incipient?

Cancerul pulmonar este boala care apare la nivelul unui plămân, sau chiar la nivelul ambilor plămâni, în urma dezvoltării haotice a unor celule pulmonare, al căror ADN a suferit mutații genetice. Cancerul la plămâni este în general diagnosticat abia în stadiu avansat, de aceea și rata de supraviețuire este atât de mică. Cum poate o radiografie la plămâni să fie utilă în acest tip de cancer?

Radiografiile detectează fracturi osoase, anumite tumori și alte mase anormale, pneumoniile, unele tipuri de leziuni, calcificările, obiectele străine sau problemele dentare. Află în cele ce urmează mai multe despre radiografia ca metodă de diagnostic pentru cancerul pulmonar, dar și despre riscurile acesteia.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce este radiografia?

Radiografia este o metodă de diagnosticare imagistică, care folosește razele X pentru obținerea unor imagini a oaselor, dar și a țesuturilor moi superficiale. Prin intermediul radiografiilor, medicii pot obține imagini din interiorul organismului, având astfel posibilitatea de a observa și eventualele modificări la nivelul plămânilor, care pot fi cauzate de un cancer pulmonar sau de alte afecțiuni.

Când se recomandă o radiografie toracică?

Radiografia toracică ajută medicii să diagnosticheze problemele care provoacă simptome în inimă sau plămâni. Unele dintre aceste simptome includ dureri în piept, tuse cronică, respirație dificilă și febră cu alte semne de infecție. Medicul poate solicita, de asemenea, o radiografie toracică pentru a diagnostica sau monitoriza anumite boli, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, emfizemul sau bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), pneumonia, leziunile cutiei toracice sau cancerul pulmonar.

Așadar, medicul va recomanda o radiografie la plămâni numai în caz de simptome asociate cu afecțiuni pulmonare – nu se recomandă radiografia de rutină, întrucât razele X sunt dăunătoare și pot crește inclusiv riscul de cancer la plămâni.

Ce se întâmplă în timpul unei radiografii pulmonare?

Pacientul nu trebuie să se pregătescă în vreun mod anume pentru o radiografie la plămâni. Acesta poate mânca și poate consuma lichide, la fel cum își poate administra tratamentele pe care le are de la medici fără ca radiografia să fie influențată. Realizarea radiografiei nu durează mai mult de câteva minute, iar pacientul nu resimte nicio durere în timpul acestei proceduri.

Cum se face radiografia?

Radiologul îi va cere pacientului să îndepărteze tot metalul, cum ar fi ochelarii de vedere, bijuteriile, agrafele de păr etc. De obicei, pentru o radiografie la plămâni, pacientul stă cu pieptul pe o placă de metal a aparatului cu raze X și cu mâinile pe șolduri. Această poziție produce o imagine a părții din față a pieptului. Apoi, stă întors într-o parte pe placa de metal a aparatului cu raze X și cu brațele în aer. Această poziție creează o imagine a părții laterale a pieptului. În timpul radiografiei toracice, pacientul trebuie să rămână nemișcat și să își țină respirația. Orice mișcare, chiar și inhalarea și expirarea, poate face ca imaginea cu raze X să nu iasă clară. Radiografia toracică durează, în total, câteva minute.

Radiografia nu poate detecta un cancer pulmonar în fază incipientă

În momentul în care cancerul pulmonar poate fi detectat printr-o radiografie la plămâni, tumoarea este deja destul de mare. Pe de o parte, tumorile mici, ușor tratabile, nu pot fi identificate cu ajutorul unei radiografii. Pe de altă parte, însă, un grup de specialiști japonezi au descoperit, în cadrul unui studiu, că testul de diagnosticare imagistică CT (computer tomograf), făcut cu ajutorul unei aparaturi performante, poate detecta tumorile de mici dimensiuni, care pot fi îndepărtate pe cale chirurgicală.

În orice caz, nu există dovezi care să indice faptul că o analiză sau o altă metodă de testare ar putea depista un cancer pulmonar în fază incipientă, astfel încă să prevină evoluția rapidă a bolii. Până la acest moment, specialiștii au concluzionat că singura metodă prin care poate fi prevenit cancerul pulmonar constă în reducerea factorilor de risc care favorizează apariția acestei boli.

Radiografia recomandată după apariția simptomelor la nivel pulmonar

Dacă medicul observă la pacient semne și simptome specifice cancerului pulmonar, va realiza imediat o radiografie la plămâni sau un CT (computer tomograf). Radiografia toracică este de multe ori prima investigație efectuată în timpul examinării pacientului suspect de cancer pulmonar. 

Potrivit unui studiu recent, odată ce o leziune suspectă este detectată, sunt necesare informații morfologice mai detaliate. Tumorile pulmonare se pot prezenta ca mase centrale sau periferice, chiar și cele ale adenocarcinomului in situ, care se pot prezenta ca o zonă de boală cronică a spațiului aerian. Neoplasmul central poate prezenta mărirea ganglionilor hilari, invazie mediastinală sau obstrucție bronșică, cu colaps pulmonar parțial sau total; poate exista o consolidare parenchimatoasă sau o suprainfecție, care poate masca sau poate fi primul semn al unui posibil neoplasm subiacent.

În absența eroziunilor costale, radiografia nu poate face distincția între tumorile benigne și cele maligne. Poate detecta prezența revărsatelor pleurale, dar nici măcar acest aspect nu permite detectarea caracterului benign sau malign al leziunii. Când o radiografie la plămâni ridică suspiciunea de malignitate, trebuie efectuată în continuare o tomografie computerizată cu contrast pentru stadializare completă.

Alte analize pe care medicul ar putea să le recomande pacientului cu simptome care pot indica un cancer pulmonar sunt bronhoscopia sau analiza sputei pentru căutarea celulelor canceroase. Biopsia și intervenția chirurgicală sunt următoarele proceduri la care medicul va apela, în cazul în care se descoperă vreo tumoare la nivelul plămânilor.

Riscurile pe care le implică o radiografie

Radiațiile la care te expui în timpul unei radiografii nu sunt atât de periculoase încât să provoace simptome. Pe termen lung însă, expunerea în mod repetat la radiații poate cauza probleme, de aceea, cum spuneam, nu este indicată radiografia de rutină și nici ca metodă de diagnosticare preventivă.

Expunerea la raze X prezintă riscul de a cauza cancer mulți ani mai târziu, dar se crede că acest risc este foarte mic. De exemplu, o radiografie la plămâni, sau o radiografie a membrelor ori a dinților este echivalentă cu radiațiile la care suntem expuși din mediul înconjurător de-a lungul a câteva zile și riscul de a cauza cancer este de mai puțin de 1 la 1.000.000.

Cine ar trebui supus screening-ului pentru cancer pulmonar?

Singurul test de screening recomandat pentru cancerul pulmonar este tomografia computerizată cu doză mică (numită și scanare CT cu doză mică sau LDCT). Aceasta este recomandată anual pentru persoanele care fumează un pachet de țigări pe zi sau mai multe pachete pe zi de mulți ani (sau care s-au lăsat de curând) și care au vârste cuprinse între 50 și 80 de ani. Potrivit Centrului SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), având în vedere că acest test de screening bazat pe radiații crește el însuși riscul de cancer pulmonar, nu se recomandă decât adulților care oricum prezintă un risc ridicat de a dezvolta boala din cauza istoricului de fumat și a vârstei.

Care este viitorul radiografiilor?

Cercetările actuale ale tehnologiei cu raze X se concentrează pe modalități de reducere a dozei de radiații, de îmbunătățire a rezoluției imaginii și de îmbunătățire a materialelor și metodelor de contrast. 

Un proiect de crecetare este cel legat de tomosinteza cu raze X cu un singur cadru (SFXT). Concret, radiografia convențională cu raze X generează o singură imagine bidimensională, creată prin imagistica unui singur plan la un anumit punct în timp. Tomosinteza cu raze X utilizează, însă, mai multe imagini, care sunt apoi reconstruite pentru a genera mai multe informații, cum ar fi o imagine 3D. 

Spre deosebire de imagistica CT, în care sursa se deplasează fizic cu cel puțin 180 de grade în jurul pacientului, tomosinteza utilizează un unghi de rotație limitat și ia mai puține imagini - care necesită mai puține radiații. 

Abordările actuale legate de tomosinteză generează o imagine statică a țesutului de interes și nu permit imagistica în timp real. Cercetătorii lucrează la o nouă metodă cu raze X, numită tomosinteză cu raze X cu un singur cadru (SFXT), care ar permite monitorizarea în timp real a unei zone mici de țesut. 

Prin captarea a 30 de imagini pe secundă, această tehnică ar avea de 10 până la 100 de ori rezoluția temporală a tomosintezei convenționale. Astfel, ar rezulta imagini mai clare ale țesuturilor în mișcare. Intenția oamenilor de știință este să evalueze utilizarea SFXT în detectarea bolilor cardiovasculare - analizând depozitele de calciu din arterele coronare - și să ghideze tratamentul cu radiații către zone precise din plămâni, ceea ce ar permite ablația mai sigură a tumorilor pulmonare.

Un alt proiect centrat pe razele X se referă la corelația acestora cu biopsiile pulmonare. Unii savanți au dezvoltat un sistem de tomosinteză cu raze X care poate genera imagini de înaltă rezoluție, în timp real, ale plămânilor, ceea ce ar permite o vizualizare îmbunătățită în timpul unei biopsii. 

Pe lângă faptul că este mai puțin costisitoare și mai ușor de utilizat decât abordările standard bazate pe CT, această tehnică nouă cu raze X este staționară și nu necesită nicio mișcare fizică a sursei de raze X sau a detectorului. Dozele de radiații sunt mici, ceea ce reprezintă un beneficiu pentru pacienții care au nevoie de biopsii multiple.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
CDC - Who Should Be Screened for Lung Cancer?
https://www.cdc.gov/cancer/lung/basic_info/screening.htm
Nibib - X-rays 
https://www.nibib.nih.gov/science-education/science-topics/x-rays
NCBI - Lung Cancer and Radiological Imaging
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8206195/
Studiul „Lung Cancer and Radiological Imaging”, Curr Radiopharm. 2020 Dec; 13(3): 238–242. Published online 2020 Dec. doi: 10.2174/1874471013666200523161849, autori: Annalori Panunzio, Paolo Sartori


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0