Profilarea moleculara contribuie la identificarea timpurie a cancerului la plamani

Testarea genetica a celulelor precanceroase de la nivelul plamanilor ar putea permite depistarea timpurie a cancerului, precum si alegerea celui mai eficient tratament.

Cancerul la plamani apare odata cu aparitia unor formatiuni canceroase. Insa inainte ca aceste formatiuni sa se dezvolte, la nivelul plamanilor se pot gasi mici leziuni care pot prevesti cancerul. Numai jumatate dintre pacientii depistati cu asemenea leziuni vor avea cancer la plamani, in timp ce cealalta jumatate nu va avea niciodata o problema. La analizarea acestora la microscop, nu se poate observa nicio diferenta care ar putea indica in cazul unora riscul de cancer, iar in cazul altora riscurile reduse.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oamenii de stiinta au studiat biopsiile mai multor leziuni preinvazive canceroase ale pacientilor cu cancer pulmonar, dar au facut totodata si teste genetice. Dupa o perioada de 5 ani, pacientilor li s-au facut alte biopsii, pentru a observa care au dezvoltat carcinom scuamos celular la nivel pulmonar – acesta fiind cel mai frecvent tip de cancer la plamani.

Astfel, s-au identificat o serie de mutatii si instabilitati cromozomiale care pot permite stabilirea leziunilor ce se vor dezvolta in cancer, precum si a celor care vor ramane la stadiul de leziuni pulmonare.

Unul dintre avantajele majore ale acestei descoperiri consta in faptul ca medicii vor avea posibilitatea de a hotari care pacient sa fie supus interventiei chirurgicale, iar interventia va fi facuta in stadiu incipient. Pe de alta parte, pacientii cu leziuni benigne nu vor fi supusi interventiilor chirurgicale si tratamentelor inutile.

Testele genetice in cancerul pulmonar – ce rol au

Daca medicul suspecteaza ca un pacient ar avea cancer la plamani, acesta va face biopsia – implica recoltarea de tesut si analizarea acestuia la microscop, in scopul detectarii celulelor canceroase. Aceeasi biopsie, insa, poate servi drept mostra de tesut si pentru testarea genetica.

Testele genetice pot identifica sute de mutatii. In functie de mutatia care a cauzat cancerul la plamani, se poate alege cel mai eficient tratament. Unele medicamente sunt eficiente in tratarea cancerului cauzat de o anumita mutatie, in timp ce altele nu sunt chiar atat de eficiente. Asadar, testarea genetica permite tratarea mai eficienta a cancerului la plamani, sporind considerabil sansele de vindecare ale pacientului.

Iata care sunt, de exemplu, cele mai comune mutatii genetice care cauzeaza cancerul la plamani cu celule non-mici:

EGFR: aproximativ 10% dintre cei care sunt diagnosticati cu cancer pulmonar cu celule non-mici au aceasta mutatie genetica. Totodata, jumatate dintre cei care sufera de cancer pulmonar cu celule non-mici si nu au fost fumatori niciodata, au aceasta mutatie genetica.

EGFR T790M: este o variatie a mutatiei EGFR.

KRAS: aceasta mutatie genetica se regaseste la un sfert dintre pacientii cu cancer la plamani.

Alte mutatii genetice asociate cu cancerul la plamani cu celule non-mici sunt: ALK/EML4-ALK, BRAF, HER2, MEK, MET, RET si ROS1.

Pe viitor, medicii isi propun sa faca testarea genetica parte din diagnosticarea si tratarea cancerului pulmonar cu celule non-mici. In functie de mutatiile depistate prin intermediul testelor genetice, se poate alege medicamentul dezvoltat pentru modificarile unei anumite tumori. Totodata, identificarea genei responsabile pentru cancerul la plamani al pacientului poate ajuta medicul sa faca si un prognostic corect. In functie de gena identificata, se poate estima riscul de revenire a cancerului dupa interventia chirurgicala.

Este important de mentionat ca aproape toate modificarile genetice se petrec in celulele canceroase, nu si in cele sanatoase, ceea ce inseamna ca, de cele mai multe ori, acestea nu sunt transmise copiilor.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul “Deciphering the genomic, epigenomic and transcriptional landscapes of pre-invasive lung cancer lesions”, publicat in Nature Medicine (2019), autori: Vitor H. Teixeira, Christodoulos P. Pipinias, Adam Pennycuick, Hemry Lee-Six, Deepak Cahndrasekharan, Jennifer Beane

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0