Persoanele nascute iarna au risc mai mic de cancer pulmonar?

Un nou studiu sugereaza ca exista o legatura intre anotimpul in care ne nastem si riscul de cancer pulmonar la maturitate. Ce arata descoperirile facute de cercetatori?

Cercetatorii din cadrul Facultatii de Medicina a Universitatii din Beijing, China, au analizat legatura dintre data nasterii si cancerul la plamani. Pentru realizarea acestui studiu, s-au folosit datele a peste 33.000 de pacienti. In urma analizarii datelor fiecarui pacient, s-a observat ca persoanele nascute iarna au sanse mai mici de a dezvolta cancer pulmonar, comparativ cu cei nascuti primavara, vara sau toamna.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu se cunoaste inca legatura dintre anotimp si riscul de cancer, insa specialistii banuiesc ca modul in care functioneaza sistemul imunitar pe timp de iarna, precum si alegerile alimentare specifice sezonului rece ar putea fi responsabile pentru reducerea riscului unei asemenea afectiuni pulmonare.

Cancerul la plamani este unul dintre tipurile de cancer cu rata de vindecare scazuta. Tratamentul pentru cancerul pulmonar este adesea ineficient din cauza ca tumora la nivelul plamanilor este depistata prea tarziu, cand cancerul ajunge deja in stadiu avansat. Daca acesta ar fi depistat mai devreme, sansele de vindecare, precum si rata de supravietuire pe o parioada de 5 ani ar fi mai mari.

Statistic vorbind, in Romania mor zilnic 28 de pacienti din cauza cancerului pulmonar, acest tip de cancer fiind cel care cauzeaza cele mai multe decese in randul pacientilor oncologici.

Principalul factor de risc pentru cancerul la plamani este fumatul, persoanele care fumeaza fiind predispuse la acest tip de cancer. Pe masura ce anii trec, riscul de cancer devine tot mai mare, chiar si in cazul celor care renunta la fumat. Oricum, renuntatul la fumat reprezinta cel mai eficient mod prin care pacientul poate reduce riscul de a dezvolta cancer la plamani.

Un studiu facut de cercetatorii americani de la Universitatea Vanderbilt a scos la iveala un lucru incurajator pentru persoanele care vor sa isi reduca riscul de cancer la plamani: dupa 5 ani de la renuntarea la acest viciu, riscul de cancer inregistreaza o scadere semnificativa. Este adevarat ca fumatorii ar dori sa afle ca riscul de cancer dispare a doua zi dupa ce renunta la tigari, insa lucrurile nu sunt atat de simple.

Daunele produse de fumul de tigara la nivel pulmonar vor incepe sa dispara abia dupa 5 ani de la renuntarea la fumat. Concret, riscul de a dezvolta cancer la  plamani scade cu pana la 39% in primii ani dupa renuntarea la fumat. Insa tigarile sunt atat de periculoase pentru sanatatea pulmonara incat chiar si la 25 de ani dupa renuntarea la acest viciu, pacientul tot are de trei ori mai multe sanse de a dezvolta cancer pulmonar, in comparatie cu o persoana care nu a fumat niciodata.

Simptomele cancerului la plamani pot fi, ca in cazul celorlalte tipuri de cancer, puse pe seama altor afectiuni pentru perioade indelungate. De aceea, acest tip de cancer este diagnosticat de cele mai multe ori prea tarziu.

Cu cat pacientul identifica mai devreme simptomele de cancer si ia atitudine, cu atat mai mari sunt sansele sale de vindecare.

Printre simptomele prin care se poate manifesta cancerul la plamani se numara urmatoarele:

  • Tuse persistenta
  • Tuse cu sputa sau sange
  • Respiratie greoaie
  • Respiratie suieratoare (wheezing)
  • Scaderea inexplicabila in greutate
  • Raguseala vocii
  • Dureri osoase
  • Dureri de cap.


Este important ca pacientul sa inteleaga ca fumatul este principalul factor de risc in cancerul la plamani, iar marele avantaj este ca acesta este un factor de risc controlabil. Expunerea la radon, azbest, dar si la poluare reprezinta alti factori de risc pentru dezvoltarea cancerului la plamani, insa cele mai multe cazuri de cancer pulmonar apar pe fondul fumatului.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul “Birth in winter can reduce the risk of lung cancer: a retrospective study of the birth season of patients with lung cancer in Beijing area, China”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Hao Y, Yan L, Ke E, Wang H, He J
  • Studiul “Lung cancer risk drops substantially within five years of quitting, new research finds”, publicat pe sciencedaily.com, autori: Matthew Freiberg, Pierre Massion, Robert Greevy, Meredith Stevenson Duncan, Suman Kundu
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0