Noi tratamente pentru cancerul pulmonar cu celule non-mici

In ultimii 10 ani, medicina a facut progrese uriase in ceea ce priveste depistarea si tratarea cancerului pulmonar. Chiar si asa, acesta ramane dificil de diagnosticat in stadiu incipient si greu de tratat in stadiu avansat.

Cancerul pulmonar cu celule non-mici este cel mai comun tip de cancer la plamani, peste 85% dintre persoanele afectate de cancerul pulmonar suferind, de fapt, de cancer cu celule non-mici.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In mod obisnuit, cancerul pulmonar cu celule non-mici este tratat prin interventie chirurgicala, urmata de chiomioterapie si poate chiar si radioterapie. Optiunile in ceea ce priveste tratamentul in cazul cancerului pulmonar s-au inmultit in ultimii ani, aparand noi categorii de medicamente, care pot fi folosite in terapia targetata sau imunoterapie.

Terapiile moleculare targetate ataca celulele cancerigene care au suferit mutatii genetice la nivelul ADN-ului si care pot cauza cancer la plamani. Aceste terapii sunt eficiente in cazul unor pacienti, insa uneori pacientul poate dezvolta rezistenta la substantele medicamentoase folosite.

De asemenea, in ultimii ani s-a folosit si imunoterapia care blocheaza sistemul ce impiedica celulele T sa atace tumoarea, mai ales la pacientii cu forme avansate de cancer pulmonar cu celule non-mici.

Potrivit oamenilor de stiinta insa, e nevoie de o abordare personalizata a terapiei targetate/ imuniterapiei, care sa se potriveasca perfect fiecarui pacient in parte.

Unele comunitati medicale incearca sa afle mai multe despre modul in care debuteaza si evolueaza cancerul pulmonar la fiecare pacient. “Biopsia lichida” se foloseste pentru depistarea anumitor mutatii la nivelul ADN-ului celular in cazul pacientilor cu cancer pulmonar cu celule non-mici. Biopsia lichida, potrivit oamenilor de stiinta, permite observarea anumitor aspecte in timp real, ceea ce inseamna ca se pot face multiple biopsii in acelasi timp. Biopsia lichida nu este la fel de detaliata precum cea clasica, insa poate oferi o perspectiva realista asupra modului in care cancerul ataca intreg organismul.

 

 

La nivel mondial, se fac o serie de eforturi pentru dezvoltarea unor tratamente mai eficiente, care sa scada mortalitatea in randul pacientilor diagnosticati cu cancer la plamani si sa creasca speranta de viata considerabil. Oncologi, specialisti in imunobiologie, in biologie moleculara, specialisti in patologie, precum si in epidemiologie se straduiesc, impreuna, sa capete mai multe informatii despre cancerul la plamani.

La acest moment, cancerul cu celule non-mici este tratat in functie de stadiul in care se afla afectiunea, precum si de afectiunile asociate ale pacientului. De pilda, pentru cancerul la plamani cu celule non-mici se foloseste doar interventia chirurgicala pentru indepartarea tumorii, fara sa fie necesare chimioterapia si/ sau radioterapia. Asta pentru ca celulele canceroase apar, in aceasta situatie, numai la nivelul mucoasei aparatului respirator. Pe de alta parte, in cazul cancerului cu celule non-mici in stadiu avansat, poate fi nevoie atat de interventia chirurgicala, cat si de chimioterapie, terapie targetata, imunoterapie si radioterapie. Toate acestea, combinate, amelioreaza simptomele resimtite de pacient, chiar daca in cele mai multe cazuri nu pot vindeca boala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0