La ce riscuri te expune narghileaua

Narghileaua este un instrument de fumat care functioneaza pe baza de apa si permite amestecarea tutunului cu o serie de arome dulci precum cea de mar, de pepene sau de cirese.

In India, Pakistan si in tarile africane, narghileaua este folosita de secole. In zilele noastre, fumatul narghilelei este inca o activitate sociala, care se practica in cafenele, terase sau chiar acasa.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Din cauza umplerii recipientului narghilelei cu apa, unele persoane cred in mod eronat ca fumatul narghilelei este mai putin daunator decat fumatul tigarilor.

La ce riscuri te expune narghileaua

Narghileaua este alcatuita dintr-un recipient care se umple cu apa, un suport pentru tutun, arome si carbuni, precum si un furtun cu un dispozitiv atasat, folosit pentru inhalarea fumului.

Carbunii care se ard incing amestecul de tutun cu arome si incalzesc totodata apa. Fumul produs de carbuni poarta tutunul prin recipientul cu apa, apoi prin furtun, pentru ca la final sa fie inhalat de fumator.

Narghileaua expune asadar fumatorul la fumul produs de tutun, care contine substante daunatoare precum monoxidul de carbon. Apa din narghilea nu face aceste substante mai putin daunatoare, in ciuda ideilor preconcepute.

Afectate sunt si persoanele care inhaleaza “fum la mana a doua” emanat de narghilea, adica fumatorii pasivi.

Printre efectele negative ale fumatului de narghilea se numara:

 • Daune pulmonare, risc crescut de BPOC, bronsita si chiar si de cancer la plamani
 • Risc crescut de afectiuni cardiace si de infarct
 • Risc crescut de cancer – mai ales la plamani ori la nivelul cavitatii bucale
 • Imbatranirea prematura a pielii din cauza ca fumul de tutun reduce oxigenarea la nivelul pielii
 • Risc crescut de boli infectioase precum mononucleoza sau herpesul oral.

Narghileaua vs tigarea – care e mai periculoasa pentru sanatate

Potrivit specialistilor, fumatul prin narghilea are aceleasi efecte negative ca si fumatul tigarilor.

Mai mult decat atat, persoanele care prefera narghileaua ar putea fi chiar mai afectate intrucat dintr-o narghilea se pot trage pana la 200 de fumuri intr-o ora, in timp ce dintr-o tigara nu se trag mai mult de 20 de fumuri.

 

 

Cele mai comune mituri despre narghilea, demontate

Fumatul prin narghilea nu provoaca dependenta – Fals! Fumul din narghilea contine nicotina, la fel ca cel de tigara, iar nicotina are potential adictiv.

Apa din narghilea filtreaza substantele toxice din tutun – Fals! Apa din narghilea nu are niciun impact asupra substantelor toxice din fumul inhalat.

Prin narghilea consumi o cantitate mai mica de nicotina – Fals! O tigara contine, in functie de producator, intre 7 si 22 de miligrame de nicotina, dintre care 1 mg este absorbit in organismul fumatorului. Pe de alta parte insa, o narghilea contine nicotina cat se regaseste intr-un pachet de 20 de tigari. Nicotina creeaza dependenta, ceea ce inseamna ca narghileaua creste riscul de dependenta de tutun mai mult decat tigarile.

Ce substante toxice patrund in organism cand fumezi narghilea

Fumatul prin narghilea nu indeparteaza toxinele din tutun. Printre substantele toxice din narghilea se numara urmatoarele:

 • Monoxidul de carbon
 • Arseniul
 • Cadmiul
 • Nichelul
 • Formaldehida
 • Acetaldehida
 • Poloniul
 • Gudronul

Comparativ cu fumul de la o tigara obisnuita, fumul de la narghilea contine de 6 ori mai mult monoxid de carbon si de 46 de ori mai mult gudron.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0