La ce riscuri te expune narghileaua

Narghileaua este un instrument de fumat care funcționează pe bază de apă și permite amestecarea tutunului cu o serie de arome dulci precum cea de măr, de pepene sau de cireșe.

În India, Pakistan și în țările africane, narghileaua este folosită de secole. În zilele noastre, fumatul narghilelei este încă o activitate socială, care se practică în cafenele, terase sau chiar acasă. 

Din cauza umplerii recipientului narghilelei cu apă, unele persoane cred în mod eronat că fumatul narghilelei este mai puțin dăunător decât fumatul țigărilor.

La ce riscuri te expune narghileaua

Narghileaua este alcătuită dintr-un recipient care se umple cu apă, un suport pentru tutun, arome și cărbuni, precum și un furtun cu un dispozitiv atașat, folosit pentru inhalarea fumului.

Recomandările experților DOC

Cărbunii care se ard încing amestecul de tutun cu arome și încălzesc totodată apa. Fumul produs de cărbuni poartă tutunul prin recipientul cu apă, apoi prin furtun, pentru ca la final să fie inhalat de fumător.

Narghileaua expune așadar fumătorul la fumul produs de tutun, care conține substanțe dăunătoare precum monoxidul de carbon. Apa din narghilea nu face aceste substanțe mai puțin dăunătoare, în ciuda ideilor preconcepute.

Afectate sunt și persoanele care inhalează “fum la mâna a doua” emanat de narghilea, adică fumătorii pasivi.

Printre efectele negative ale fumatului de narghilea se numără:

  • Daune pulmonare, risc crescut de BPOC, bronșită și chiar și de cancer la plămâni
  • Risc crescut de afecțiuni cardiace și de infarct
  • Risc crescut de cancer – mai ales la plămâni ori la nivelul cavității bucale
  • Îmbătrânirea prematură a pielii din cauză că fumul de tutun reduce oxigenarea la nivelul pielii
  • Risc crescut de boli infecțioase precum mononucleoză sau herpesul oral.

Narghileaua vs. țigara – care e mai periculoasă pentru sănătate

Potrivit specialiștilor, fumatul prin narghilea are aceleași efecte negative ca și fumatul țigărilor.

De exemplu, fumul de tutun furnizează în continuare nicotină, o substanță care creează o dependență ridicată. De asemenea, fumul de narghilea necesită arderea cărbunelui, care interacționează cu tutunul, creând vapori care pot fi la fel de toxici ca și fumul de țigară. Persoanele care folosesc narghilea pot fi expuse la toxinele din fum mai mult timp decât dacă ar fi fumat țigări.

Mai mult decât atât, persoanele care preferă narghileaua ar putea fi chiar mai afectate întrucât dintr-o narghilea se pot trage până la 200 de fumuri într-o oră, în timp ce dintr-o țigară nu se trag mai mult de 20 de fumuri.

De asemenea, fumatul narghilelei furnizează o cantitate de nicotină de peste 2,5 ori mai mare decât fumul de țigară, potrivit National Institute on Drug Abuse, care citează cercetări conduse de University of Pittsburgh School of Medicine. Acest volum de nicotină are potențialul de a crea o mare dependență.

Narghilele cu căldură electrică

Producătorii au lansat versiuni mai noi de narghilea care utilizează căldură electrică în loc de cărbune. Producătorii le numesc surse de căldură cu cărbune electric și le comercializează adesea ca fiind o alternativă mai sigură la narghilele tradiționale cu cărbune.

Cu toate acestea, Universitatea din Cincinnati raportează primele cercetări pe care o echipă de chimiști ai acesteia le face pentru a examina componentele fumului generat de cărbunele electronic. Cercetătorii spun că au descoperit că fumul de cărbune electronic ucide 80 la sută din celulele pulmonare din eșantion la 24 de ore după expunere.

Acest risc este mai semnificativ decât cel al cărbunelui cu toxicitate mare pe care echipa l-a testat, care ucide 25 la sută din celulele pulmonare. S-a constatat că cărbunele cu toxicitate mai scăzută ucide 10 la sută din celulele pulmonare din eșantion.

Prin urmare, cercetătorii concluzionează că opțiunile de narghilea cu cărbune electronic ar putea fi potențial mai periculoase decât cele cu cărbune.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări științifice publicate pentru a confirma aceste prime rezultate.

Cele mai comune mituri despre narghilea, demontate

Fumatul prin narghilea nu provoacă dependență – Fals! Fumul din narghilea conține nicotină, la fel ca cel de țigară, iar nicotina are potențial adictiv.

Apa din narghilea filtrează substanțele toxice din tutun – Fals! Apa din narghilea nu are niciun impact asupra substanțelor toxice din fumul inhalat.

Prin narghilea consumi o cantitate mai mică de nicotină – Fals!  O țigară conține, în funcție de producător, între 7 și 22 de miligrame de nicotină, dintre care 1 mg este absorbit în organismul fumătorului. Pe de altă parte însă, o narghilea conține nicotină cât se regăsește într-un pachet de 20 de țigări. Nicotina creează dependență, ceea ce înseamnă că narghileaua crește riscul de dependență de tutun mai mult decât țigările.

Ce substanțe toxice pătrund în organism când fumezi narghilea

Fumatul prin narghilea nu îndepărtează toxinele din tutun. Printre substanțele toxice din narghilea se numără următoarele:

Comparativ cu fumul de la o țigară obișnuită, fumul de la narghilea conține de 6 ori mai mult monoxid de carbon și de 46 de ori mai mult gudron.

Ce știm despre narghilea?

  • Un studiu a constatat că tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 23 de ani care nu au fumat niciodată țigări, dar care au încercat narghilea, aveau mai multe șanse să înceapă să fumeze țigări, să devină fumători obișnuiți de țigări și să fumeze mai multe țigări pe zi doi ani mai târziu.
  • În 2012-2013, 15,7 % dintre tinerii adulți cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani care nu erau fumători consacrați de țigări erau utilizatori de narghilea și erau de două ori mai predispuși să fumeze țigări decât cei care nu erau utilizatori actuali de narghilea.
  • În timp ce o țigară obișnuită necesită aproximativ 8-10 pufuri (fumuri), o sesiune de narghilea de o oră poate implica 100-200 de pufuri (fumuri), expunând potențial utilizatorul la mai mult fum pe o perioadă mai mare de timp.
  • Studiile au constatat că, într-o sesiune tipică de fumat narghilea, fumătorii ating o expunere la nicotină de până la 1,7 ori mai mare și o expunere la monoxid de carbon de până la nouă ori mai mare decât la o singură țigară.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Hookahs” - https://www.cdc.gov/tobacco/data_statistics/fact_sheets/tobacco_industry/hookahs/index.htm#:~:text=Even%20after%20it%20has%20passed,levels%20of%20these%20toxic%20agents.&text=Hookah%20tobacco%20and%20smoke%20contain,%2C%20bladder%2C%20and%20oral%20cancers.&text=Tobacco%20juices%20from%20hookahs%20irritate,risk%20of%20developing%20oral%20cancers. 
“​One Hookah Tobacco Smoking Session Delivers 25 Times the Tar of a Single Cigarette” - https://www.upmc.com/media/news/primack-hookah-meta 
“Facts About Hookah” - https://www.lung.org/quit-smoking/smoking-facts/health-effects/facts-about-hookah 
“The effects of waterpipe tobacco smoking on health outcomes: a systematic review “ - https://academic.oup.com/ije/article/39/3/834/629312?login=false


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

 
 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0