Efortul fizic la pacientii cu cancer pulmonar

Studiile facute in domeniu in ultimii ani au scos la iveala faptul ca efortul depus in timpul practicarii exercitiilor fizice este benefic pentru pacientii care sufera de cancer pulmonar.

Sportul, practicat cu regularitate, imbunatateste calitatea vietii, sustine activitatea inimii, combate oboseala si lupta cu depresia, asa ca are numai beneficii pentru bolnavii de cancer pulmonar. Exercitiile fizice sunt recomandate acestor pacienti atat inainte, cat si dupa interventia chirurgicala prin intermediul careia se indeparteaza tumoarea.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Efortul fizic poate fi benefic pentru pacientii cu cancer, marind forta acestora, sporind anduranta si reducand problemele emotionale. Mai mult decat atat, exercitiile pot ajuta individul sa tolereze mai bine tratamentul pentru cancer, dar si sa combata oboseala.

Practicarea exercitiilor fizice poate face pacientul sa se simta mai bine pe toata perioada tratamentului administrat pentru cancerul la plamani. Trebuie insa ca pacientul sa se consulte cu medicul sau inainte de a practica sport, pentru a se asigura ca alege cele mai potrivite exercitii fizice pentru situatia in care se afla.

Exercitiile de intensitate moderata practicate in timpul tratamentului pentru cancer au urmatoarele efecte:

  • Combat oboseala
  • Combat anxietatea si depresia
  • Sporesc stima de sine
  • Fortifica musculatura
  • Combat efectele gastrointestinale ale tratamentului pentru cancer
  • Maresc capacitatea pulmonara, ajutand pacientul sa respire mai bine

Tratamentul pentru cancer poate face pacientul sa se simta slabit si sa isi piarda forta si anduranta, insa important este ca acesta sa se straduiasca sa ramana activ. Chiar si activitatea fizica de intensitate redusa precum plimbarile sau stretchingul pot fi benefice pentru bolnavul de cancer pulmonar, facandu-l pe acesta sa se simta mai bine.

Exista si situatii in care pacientul care sufera de cancer ar trebui sa limiteze efortul fizic:

  • In caz de anemie
  • In cazul unui sistem imunitar foarte slabit
  • Daca apare oboseala extrema
  • Daca apar probleme de echilibru sau slabiciune musculara

Recomandari pentru bolnavii de cancer:

  • Incearca sa te ridici din pat si sa iesi din casa in fiecare zi. Daca nu ai energia necesara, plimba-te macar dintr-o camera in alta, fa un dus si poate chiar niste exercitii de stretching de intensitate redusa.
  • Seteaza-ti teluri realiste, cum ar fi o plimbare pe zi, nu participarea la un maraton.
  • Foloseste un program de exercitii de pe internet sau de la televizor, pentru a face miscare acasa.

 

 

Programul de exercitii fizice adoptat de un bolnav de cancer pulmonar ar trebui sa fie de intensitate slaba si sa progreseze treptat, mai ales daca pacientul a avut un stil de viata sedentar inainte de stabilirea diagnosticului.

Respiratia este extrem de importanta in timpul practicarii sportului, astfel incat organismul sa nu oboseasca, ci sa se energizeze. De aceea, activitatile precum yoga, care imbina miscarea fizica de intensitate moderata si exercitiile de respiratie, sunt extrem de recomandate pacientilor care sufera de cancer la plamani si nu numai.

Respiratia yoghina, cunoscuta si sub denumirea de respiratie abdominala sau diafragmatica, este recomandata in mod deosebit pentru bolnavii de cancer. Acest tip de respiratie nu numai ca mareste capacitatea pulmonara, insa totodata reduce anxietatea si stresul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0