Diagnosticul nodulilor pulmonari: de la screening la terapie

Cancerul pulmonar este în continuare principala cauză a mortalității legate de cancer la nivel mondial, prin urmare detectarea timpurie este extrem de importantă. Acest lucru este important pentru că diagnosticarea bolii în stadiu incipient ar permite o supraviețuire mai bună a pacienților cu cancer pulmonar. În articolul de astăzi vorbim despre nodulii pulmonari, din ce cauze apar și cum pot evolua.

Diagnosticul timpuriu este susținut de rezultatele unui studiu mai vechi, National Lung Screening Trial (NLST), dar și de cercetări mai noi. Screening-ul timpuriu prin tomografie computerizată cu doze mici (LDCT) la pacienții cu risc crescut de cancer pulmonar poate determina o reducere cu 20% a mortalității specifice acestei boli, prin urmare această investigație imagistică este în prezent recomandată pentru screening-ul cancerului pulmonar.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce sunt nodulii pulmonari?

Un nodul pulmonar este identificat ca o opacitate focală, rotunjită sau neregulată, amplasată în plămân, care poate fi mai bine sau mai puțin bine definită, cu dimensiuni mai mici de 30 mm. Această masă nu este asociată cu atelectazie sau cu creșterea ganglionilor limfatici. Criteriile actuale de evaluare a nodulilor sunt, în principal, împărțite în funcție de opacitatea și diametrul nodulilor, iar pacienții sunt identificați ca fiind cu risc scăzut sau cu risc ridicat în funcție de vârstă, istoricul de fumat și alte criterii.

Un nodul pulmonar poate fi canceros, însă în cele mai multe cazuri natura acestuia este benignă. Acești noduli pulmonari se pot observa cu ușurință pe o radiografie sau la o tomografie computerizată. Dimensiunile unui nodul se încadrează, în general, între 5 și 30 de milimetri. Însă cu cât un nodul este mai mare, cu atât probabilitatea ca acesta să fie canceros este mai mare.

Screeningul timpuriu al nodulilor pulmonari

S-a demonstrat că punerea în aplicare a screening-ului timpuriu ar putea crește numărul de noduli pulmonari detectați cu aproximativ 875.000 pe an. Cu toate acestea, se sugerează că majoritatea nodulilor detectați în urma screeningului au fost benigni, ceea ce a făcut necesară stabilirea unui criteriu cuprinzător de screening, diagnostic și terapie a nodulilor pulmonari, astfel încât cancerul pulmonar să poată fi depistat precoce și să nu fie supra-diagnosticat.

Sunt nodulii pulmonari întâlniți frecvent?

Până la 35% dintre persoanele cărora li se efectuează o tomografie computerizată care include plămânii vor constata că au un nodul pulmonar. Uneori se găsesc mai mulți noduli, ceea ce nu este neapărat mai grav decât a avea un singur nodul.

Ce posiblitate există ca nodulii să fie canceroși?

Probabilitatea ca un nodul pulmonar să fie canceros este influențată de o serie de variabile, inclusiv vârsta pacientului și istoricul medical, factori genetici, dimensiunea și forma nodulului, antecedente de fumat, expunerea anterioară la substanțe dăunătoare plămânilor (inclusiv azbest, praf de cărbune și anumite substanțe chimice) și dacă nodulul a crescut în dimensiune la radiografiile toracice în serie sau la tomografii.

Cauze apariție noduli pulmonari

Acești noduli pulmonari pot apărea din anumite cauze, precum:

Infecții mai vechi

Nodulii pulmonari care nu sunt de natură canceroasă apar adesea din cauza unor infecții mai vechi care au avut loc în organism. Aceștia nu necesită tratament decât în cazuri foarte rare. Medicul va recomanda, totuși, monitorizarea anuală a acestor noduli pulmonari pentru detectarea din timp a oricăror modificări apărute. Dacă medicul observă modificări în ceea ce privește forma, dimensiunile sau textura nodulului, va face teste și analize suplimentare, printre care tomografia computerizată (CT), bronhoscopia sau biopsia. În acest fel, se pot detecta celulele canceroase.

Boli neinfecțioase care cauzează inflamație

Poliartrita reumatoidă ori sarcoidoza sunt exemple de afecțiuni care pot cauza apariția unor formațiuni nodulare la nivel pulmonar.

Simptome noduli pulmonari

De regulă, nu există simptome asociate cu nodulii care apar la nivelul plămânilor. Dacă, totuși, nodulii sunt prea mari și devin de natură canceroasă, pot apărea simptome precum tusea. De cele mai multe ori, pacienții nu știu nimic despre prezența acestor noduli la nivelul plămânilor, până în momentul în care merg la medic să facă radiografii sau tomografii computerizate.

Evoluție și diagnostic noduli pulmonari

Nodulii care au un diametru de 5 mm sau mai puțin nu sunt în mod normal considerați importanți (cu excepția cazului în care pacientul are un istoric anterior de malignitate). De asemenea, nodulii mai mari nu reprezintă o îngrijorare, atât timp cât există dovezi clare de benignitate (cum ar fi grăsimile în hamatoame sau calcifierea în granuloame).

Nodulii cu diametrul de 5-8 mm sau cu volumul între 80 și 300 mm sunt, în general, supuși supravegherii, pentru a analiza evoluția lor.

Scanările CT vor fi efectuate, de obicei, la un interval inițial de trei luni, urmate de un an, dacă nu se observă creșteri în acel moment. Volumetria este de preferat, dacă este disponibilă pentru radiolog, fiind mai precisă decât măsurarea diametrului nodulului pentru detectarea creșterii.

Pentru nodulii pulmonari cu risc mai mare, care depășesc 8 mm în diametru, evaluarea lor se va face cu Calculatorul Brock, în timp ce nodulii cu un risc de malignitate de peste 10% sunt evaluați folosind scanări suplimentare cu PET-CT.
În timpul supravegherii, dacă se observă creșterea nodulului în dimensiune, pacientului i se vor recomanda o biopsie sau o intervenție chirurgicală.

Biopsie

Biopsia este o procedură în care o probă mică de țesut este extrasă din nodul, astfel încât să poată fi examinată la microscop. Poate fi efectuată atunci când alte teste sunt neconcludente pentru a exclude riscul de creștere.

Bronhoscopie

Această procedură este folosită dacă se poate ajunge la nodul prin căile respiratorii. Medicul va folosi un bronhoscop, care este un tub subțire și flexibil, ce poate fi introdus în gură sau în nas și prin trahee în căile respiratorii ale plămânului.

Aspirația transtraheală

Acest test are cel mai mare succes atunci când nodulul este poziționat spre marginea plămânului, în apropierea peretelui toracic.
Majoritatea nodulilor pulmonari rămân de aceeași dimensiune, se fac mai mici sau chiar dispar. Dacă nodulul nu a crescut în dimensiune pe parcursul mai multor scanări, nu mai este necesară urmărirea. Majoritatea nodulilor pulmonari nu se modifică. 

Tratament noduli pulmonari

În cazul nodulilor de natură benignă, cum spuneam, tratamentul nu este necesar. În cazul unui nodul necanceros, acesta va fi monitorizat cu scanări computerizate repetate de-a lungul timpului pentru a urmări orice modificări ar putea surveni. 

Dacă, însă, vorbim despre un nodul malign, tratamentul implică îndepărtarea chirurgicală a acestuia – acest lucru este valabil numai în cazul în care celulele canceroase nu s-au împrăștiat (deci nu vorbim de metastaziere), iar starea de sănătate a pacientului permite o asemenea intervenție.

Toratocomia este intervenția chirurgicală prin intermediul căreia se face o mică incizie în peretele pieptului, astfel încât să se ajungă la nodul, cu scopul ca acesta să fie îndepărtat. Rata de mortalitate este extrem de redusă în cazul acestei intervenții. Pacientul va necesita, însă, câteva zile de spitalizare după o asemenea procedură, astfel încât medicii să fie siguri că acesta va fi în siguranță și când ajunge acasă.

Tratamentul suplimentar pentru nodulii care semnalează cancer pulmonar poate include chimioterapia, radioterapia sau alte proceduri chirurgicale.

Cine este la risc de cancer la plămâni?

Cancerul pulmonar este corelat cu mai mulți factori de risc, unii modificabili, alții, nu:

Fumatul și fumatul pasiv

Fumatul este de departe cel mai important factor de risc pentru cancerul pulmonar. Se crede că aproximativ 80% dintre decesele cauzate de cancer pulmonar sunt provocate de fumat. Cu cât fumezi mai mult timp și mai multe pachete pe zi, cu atât riscul este mai mare. Fumatul țigărilor cu conținut scăzut de gudron sau „ușoare” crește riscul de cancer pulmonar la fel de mult ca țigările obișnuite, iar fumatul țigărilor cu mentol poate crește riscul și mai mult, deoarece mentolul poate permite fumătorilor să inspire mai profund. Din păcate, și fumatul pasiv crește riscul de a dezvolta cancer pulmonar.

Expunerea la azbest

Persoanele care lucrează cu azbest în mine, fabrici textile, șantiere navale etc. au un risc sporit de cancer pulmonar. Nu este clar cât de mult ar putea crește riscul de cancer pulmonar expunerea la azbest la nivel scăzut sau pe termen scurt.

Expunerea la radon

În aer liber există prea puțin radon ca să fie periculos, dar în interior, radonul poate fi mai concentrat, ceea ce expune plămânii la cantități mici de radiații. Acest lucru poate crește riscul unei persoane de a dezvolta cancer pulmonar.

Administrarea de suplimentele cu beta-caroten de către fumători

Unele cercetări sugerează că fumătorii care iau suplimente alimentare cu beta-caroten au un risc crescut de cancer pulmonar. Rezultatele acestor studii sugerează că persoanele care fumează ar trebui să evite să ia astfel de suplimente.

Radioterapie în istoricul medical

Persoanele care au făcut radioterapie în zona toracică pentru alte tipuri de cancer prezintă un risc mai mare de cancer pulmonar, în special dacă fumează.

Poluarea atmosferică

Poluarea aerului, care apare în multe dintre marile orașe, crește riscul de cancer pulmonar. Acest risc este, totuși, mult mai mic decât în cazul fumatului.

Istoric familial de cancer pulmonar

Dacă ai avut un părinte sau un frate cu cancer pulmonar, și tu ești la risc, mai ales dacă persoana a fost diagnosticată la o vârstă mai mică.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Cancer Society - Lung nodules
https://www.cancer.org/cancer/lung-cancer/detection-diagnosis-staging/lung-nodules.html
MSD Manual - Lung Carcinoma
https://www.msdmanuals.com/professional/pulmonary-disorders/tumors-of-the-lungs/lung-carcinoma
BMC - Development and outcomes of a comprehensive multidisciplinary incidental lung nodule and lung cancer screening program
https://bmcpulmmed.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12890-020-1129-7
Studiul „Development and outcomes of a comprehensive multidisciplinary incidental lung nodule and lung cancer screening program”, apărut în BMC Pulm Med 20, 115 (2020). https://doi.org/10.1186/s12890-020-1129-7, autori: LeMense, G.P., Waller, E.A., Campbell, C. et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0