Diagnosticul cancerului pulmonar - cand si cum se stabileste

Suspiciunea prezentei unui cancer pulmonar apare fie atunci cand pacientii (de obicei fumatori) acuza tuse, scadere in greutate, expectoratie cu sange si se prezinta la medic, sau atunci cand s-au efectuat anumite investigatii (radiografie pulmonara sau CT), pentru alte suspiciuni decat cancerul pulmonar, iar descoperirea tumorii este intamplatoare.

In momentul in care pacientii se prezinta cu simptomele mentionate mai sus, medicul recomanda efectuarea unei radiografii pulmonare (toracice), din fata si din profil. Este prima investigatie care se recomanda si este utila pentru a exclude alte boli pulmonare care pot produce simptome asemanatoare cu cancerul pulmonar cum ar fi pneumonia, tuberculoza, bronsita cronica a fumatorului (BPOC).

Daca se observa o tumora pe radiografia pulmonara, este necesara efectuarea unor investigatii suplimentare.

In primul rand, este nevoie de o investigatie radiologica mai detaliata, ce foloseste tot raze X, numita tomografie computerizata (CT). Rolul CT-ului este de a vizualiza in detaliu tumora (astfel se pot exclude alte boli care pot mima un cancer pulmonar) dar si de a aprecia cat de extinsa este boala (daca celulele din tumora au plecat la ganglionii ce se afla in interiorul pieptului, intre plamani sau in alte organe cum ar fi creierul sau ficatul). Pentru ca medicul sa poata vedea mai bine tumora, ganglionii si vasele de sange ce se afla in interiorul pieptului (toracelui), este necesara si administrarea injectabila a unei substante de contrast pe baza de iod, deci atentie la alergii!

Odata localizata tumora in interiorul plamanului este necesara recoltarea unei mici bucati din aceasta pentru a o examina la microscop (biopsie). Acest lucru este foarte important deoarece este singura metoda prin care se poate pune precis diagnosticul de cancer pulmonar. Sunt mai multe feluri de cancere pulmonare, unele raspund mai bine la tratament citostatic iar altele trebuie inlaturate chirurgical. De asemenea, supravietuirea pacientilor deja diagnosticati cu cancer pulmonar, este diferita in functie de tipul de cancer pulmonar dar si de cat de extinsa este boala.

 

 

 
Biopsia se poate recolta prin mai multe metode. Deoarece plamanii sunt foarte greu accesibili deoarece sunt protejati de cutia toracica (coaste) si deoarece, in vecinatatea lor, se afla inima si vase de sange importante, recoltarea biopsiei este dificila. Singura metoda prin care se poate recolta o biopsie, fara interventie chirurgicala cu anestezie generala, este bronhoscopia. La bronhoscopie se introduce un furtun subtire in interiorul plamanilor, pe gura, prin caile respiratorii, care este prevazut cu o camera de luat vederi si un canal prin care se pot introduce diverse instrumente ce pot recolta bucati din tumora. Aceasta se face cu anestezie locala si este cea mai putin riscanta pentru pacienti.

Daca tumora nu este in contact direct cu caile respiratorii, bronhocopia nu este indicata. In acest caz, se poate recolta un fragment dintr-un ganglion din interiorul toracelui (interventie chirurgicala numita medistinoscopie).

Daca nu exista nici o posibilitate de recoltare din cele de mai sus, atunci se decide interventia chirurgicala de excizie a tumorii si analiza ulterioara a acesteia.

Biopsia recoltata este trimisa unui laborator anatomo-patologic care analizeaza bucata de tesut la microscop. De retinut este faptul ca acest proces necesita mai multe etape importante si poate dura chiar si 2 saptamani pana la obtinerea unui rezultat.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0