De ce fac nefumatorii cancer pulmonar?

Cancerul pulmonar este asociat adesea cu fumatul, pentru că peste 90% dintre cazurile de cancer la plămâni sunt cauzate de țigări. Ei bine, există și situații în care nefumătorii pot să dezvolte cancer pulmonar – iată de ce fac această boală gravă cei care nu fumează.

Cancerul pulmonar este al doilea cel mai frecvent cancer la nivel mondial și cel mai des întâlnit tip de cancer la bărbați. Această boală apare atunci când în celulele din plămân se produc mutații, cel mai adesea din cauza expunerii la substanțe chimice periculoase inspirate, însă și persoanele fără expunere cunoscută la substanțe toxice pot dezvolta cancer la plămâni. Există două tipuri principale de cancer pulmonar: cu celule mici și fără celule mici (acesta este cel mai frecvent tip de cancer pulmonar).

Spre deosebire de celulele normale, celulele canceroase cresc necontrolat și se adună împreună pentru a forma o tumoare, distrugând țesutul pulmonar sănătos din jurul lor. De obicei, simptomele nu apar până când celulele canceroase nu se răspândesc în alte părți ale corpului și împiedică funcționarea corectă a altor organe. În acest moment, tratamentul pentru cancer pulmonar devine mai dificil.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cauze și factori de risc general pentru cancerul pulmonar

Fumatul

Fumatul este cauza numărul 1 a cancerului pulmonar. Acest viciu provoacă aproximativ 90% dintre cazurile de cancer pulmonar. Fumul de țigară conține multe substanțe chimice despre care cercetările au arătat că pot cauza cancer la plămâni. Dacă fumezi, renunțarea la acest viciu este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru sănătatea plămânilor tăi.

Radonul

Expunerea la radon este a doua cauză principală a cancerului pulmonar. Radonul este un gaz radioactiv incolor, inodor, care există în mod natural în sol, care intră în clădiri prin mici goluri și crăpături.

Genele

Factorii genetici pot juca, de asemenea, un rol în riscul unei persoane de a dezvolta cancer pulmonar. Un istoric familial de cancer pulmonar (părinți, frați) poate însemna că ai un risc mai mare de a face această boală. 

Substanțele chimice periculoase

Expunerea la anumite substanțe chimice periculoase crește riscul de cancer la plămâni. Lucrul cu materiale precum azbest, uraniu, cadmiu, crom, nichel și unele produse petroliere este deosebit de periculoasă. 

Poluarea

Aerul poluat din multe zone ale lumii crește, de asemenea, riscul de cancer pulmonar.

Factori de risc pentru cancerul la plămâni în cazul nefumătorilor

Chiar dacă nu ai fumat niciodată, riscul de cancer pulmonar există, însă acesta este mult mai mic. Factorii care contribuie la apariția acestui tip de cancer la nefumători sunt:

Fumatul pasiv 

Expunerea la fum de țigară „la mâna a doua” poate crește riscul de cancer la plămâni. Cum spuneam, fumul de țigară conține toxine care afectează plămânii și pot duce la cancer. Inhalarea acestor toxine prin fumatul pasiv poate cauza daune grave plămânilor. Interzicerea fumatului în locurile publice reduce riscul de cancer la plămâni cauzat de fumul la mâna a doua.

Expunerea la radon

Radonul este un gaz pe care nu îl vezi și nu îl miroși, ceea ce face imposibilă detectarea sa fără echipament special, iar unele case sunt contruite pe terenuri care conțin radon din belșug. Dacă trăiești sau lucrezi într-o clădire contaminată cu radon, nu este obligatoriu să dezvolți cancer la plămâni. Totuși, expunerea pe termen lung la acest gaz poate crește riscul de cancer. 

Expunerea la diverse substanțe toxice

Cancerul la plămâni poate să apară și în urma expunerii îndelungate la substanțe chimice dăunătoare. Printre aceste substanțe se numără azbestul, arsenicul, nichelul, cărbunele sau gazele de eșapament. Pentru reducerea riscului, asigură-te că locul în care lucrezi este aerisit și ventilat în mod corespunzător. Echipamentul de protecție trebuie să fie purtat la locul de muncă, dacă jobul implică expunerea la substanțe toxice sau la poluare. Masca purtată pe nas și pe gură este indispensabilă în anumite meserii. Semnele expunerii la substanțe toxice la locul de muncă sunt: tusea persistentă, congestia nazală, senzația de gât uscat.

Aerul poluat

Poluarea din orașele aglomerate crește riscul de cancer pulmonar. Aerul este poluat de praf, metale, gaze de eșapament, emisii de gaze industriale sau agricole. Atunci când particulele de gaze toxice sunt inhalate și rămân blocate în plămâni, pot favoriza multiplicarea haotică a celulelor, deci și apariția tumorilor canceroase. Este destul de dificil să ne protejăm de poluare, însă putem face acest lucru limitând timpul petrecut în aer liber atunci când nivelul de poluare atinge cote maxime – la orele de trafic intens, de pildă – și prin curele de natură (mers la munte, la aer curat, de câte ori este posibil).

Moștenirea genetică

Predispoziția genetică poate accelera procesul de multiplicare a celulelor. Unele persoane se nasc cu mutații ale ADN-ului care cresc riscul de dezvoltare a unor tipuri de cancer, inclusiv cel pulmonar. Cum am discutat deja, persoanele care au un părinte sau un frate cu cancer la plămâni au un risc sporit de a dezvolta, la rândul lor, această afecțiune, chiar dacă nu sunt fumătoare.

Ce opțiuni de tratament există pentru pacienții cu cancer pulmonar?

În prezent, testarea genomică a tumorilor este standardul de îngrijire pentru multe tumori pulmonare. Aceste teste ajută medicul să aleagă cel mai potrivit tratament pentru fiecare pacient în parte. Medicul poate trata cancerul pulmonar în stadiu incipient cu tratamente standard, cum ar fi intervenție chirurgicală sau radioterapie.

Intervenția chirurgicală

Operația este tratamentul primar pentru pacienții cu cancer la plămâni în stadiu incipient, care au o stare generală de sănătate bună. Scopul intervenției chirurgicale este de a elimina total celulele tumorale și, prin urmare, de a duce la vindecare. Din păcate, cancerele pulmonare tind să se dezvolte la fumătorii de peste 50 de ani, care au adesea alte afecțiuni grave care cresc riscul de operație.

Radioterapia

Radioterapia folosește raze X de intensitate mare pentru a distruge celulele canceroase și pentru a ușura simptomele. Medicii folosesc radioterapia ca tratament primar pentru cancer pulmonar sau înainte de operație pentru a micșora tumora, dar și după o intervenție chirurgicală  - pentru a elimina orice celule canceroase care rămân în zona tratată – sau pentru a trata cancerul pulmonar care s-a răspândit la creier sau în alte zone ale corpului ori pentru a ușura simptomele precum sângerarea, tusea și durerea. Atunci când este utilizată ca tratament inițial pentru cancer pulmonar în loc de intervenție chirurgicală, radioterapia poate fi administrată singură sau combinată cu chimioterapia. 

Pacienții care au o tumoră mică, localizată, dar care nu sunt candidați pentru o intervenție chirurgicală, pot primi terapie cu radiații corporale stereotactice (SBRT). Pacienții care nu sunt candidați buni pentru operație includ vârstnicii, persoanele cu insuficiență cardiacă cronică și cele care iau medicamente pentru subțierea sângelui care îi expun riscului de sângerare chirurgicală. 

Cel mai adesea, radioterapia folosește tehnica fasciculului extern, care proiectează un fascicul de raze X sau protoni direct asupra tumorii. Tratamentul se administrează într-o serie de ședințe pe durata a șase până la șapte săptămâni. 

Radioterapia conformală tridimensională sau radioterapia cu  intensitate modulată (IMRT) utilizează o imagine 3-D a tumorii realizată prin scanare CT. Această metodă minimizează expunerea la radiații a țesutului pulmonar normal din apropiere.

Terapia cu protoni folosește protoni în loc de raze X, deoarece aceștia pot trece prin țesutul sănătos fără a-l deteriora.

Radioterapia combinată cu chimioterapia și imunoterapia tratează boala care s-a răspândit deja la ganglionii limfatici. Ocazional, intervenția chirurgicală poate fi efectuată înainte de chimioterapie și radioterapie. Medicii tratează de obicei boala în stadiu avansat care s-a răspândit deja în alte părți ale corpului cu tratamente sistemice, cum ar fi chimioterapie, terapie țintită și/sau imunoterapie.

Chimioterapia

Chimioterapia presupune administrarea de medicamente care distrug celulele canceroase. Pacienții primesc de obicei chimioterapie prin injectare directă într-o venă sau printr-un cateter plasat într-o venă mare. Medicii propun adesea chimioterapia după o intervenție chirurgicală pentru a elimina ultimele particule. De asemenea, chimioterapia poate încetini creșterea tumorii și poate ușura simptomele la pacienții care nu pot fi operați.

Terapia țintită

Terapia țintită folosește molecule create special numite anticorpi monoclonali, care atacă substanțele străine invadatoare. Medicul poate combina acești anticorpi cu un medicament pentru chimioterapie sau cu un material radioactiv, ceea ce îi permite anticorpului să livreze agentul de distrugere a cancerului direct în celula canceroasă.

Imunoterapia

Imunoterapia se folosește de sistemul imunitar al organismului pentru a lupta împotriva cancerului pulmonar și depinde de identificarea markerilor de pe suprafața celulelor tumorale.

Rata de supraviețuire la 5 ani în cancerul pulmonar

Rata de supraviețuire la 5 ani pentru toate persoanele cu toate tipurile de cancer pulmonar este de 22%. Rata de supraviețuire la 5 ani pentru bărbați este de 18%. Rata de supraviețuire la 5 ani pentru femei este de 25%. Rata de supraviețuire la 5 ani pentru cancerul pulmonar fără celule mici este de 26%, comparativ cu 7% pentru cancerul pulmonar cu celule mici. Este important de reținut că ratele de supraviețuire sunt doar estimative și că depind de mai mulți factori, inclusiv subtipul de cancer pulmonar, stadiul bolii, cât de mult s-a răspândit și vârsta pacientului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Merck Manual - Lung Carcinoma
https://www.merckmanuals.com/professional/pulmonary-disorders/tumors-of-the-lungs/lung-carcinoma
CDC - Lung Cancer Among People Who Never Smoked
https://www.cdc.gov/cancer/lung/nonsmokers/index.htm
NCBI - Lung Cancer in Non-Smokers
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7431055/ 
Studiul „Lung Cancer in Non-Smokers”, apărut în Mo Med. 2020 Jul-Aug; 117(4): 375–379, autor Sarah Dubin


 

Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0