De ce fac nefumatorii cancer pulmonar?

Cancerul pulmonar este asociat adesea cu fumatul, asta pentru ca peste 90% dintre cazurile de cancer la plamani sunt cauzate de tigari. Ei bine, exista si situatii in care nefumatorii au de-a face cu cancerul pulmonar – iata de ce fac cei care nu fumeaza acest tip de cancer.

Chiar daca nu ai fumat niciodata, riscul de cancer exista, insa acesta este mult mai mic. Aceasta afectiune poate sa apara si in randul nefumatorilor. Factorii care contribuie la aparitia acestui tip de cancer la nefumatori sunt:

Fumatul pasiv – expunerea la fum de tigara “la mana a doua” poate creste riscul de cancer la plamani. Fumul de tigara contine toxine care afecteaza plamanii si pot cauza cancer. Inhalarea acestor toxine prin fumatul pasiv poate cauza daune grave plamanilor. Interzicerea fumatului in locurile publice reduce riscul de cancer la plamani cauzat de fumul la mana a doua.

Expunerea la radon – radonul este un gaz pe care nu il vezi si nu il mirosi, ceea ce face imposibila detectarea sa fara echipament special. Radonul se regaseste in sol si in anumite roci. Unele case sunt contruite pe terenuri care contin radon din belsug. Daca traiesti sau lucrezi intr-o cladire contaminata cu radon, nu este obligatoriu sa dezvolti cancer la plamani. Totusi, expunerea pe termen lung la acest gaz poate creste riscul de cancer. Radonul este, dupa tigari, a doua cauza a cancerului la plamani.

Expunerea la diverse substante toxice – cancerul la plamani poate sa apara si in urma expunerii indelungate la substante chimice daunatoare. Printre aceste substante se numara azbestul, arsenicul, nichelul, carbunele sau gazele de esapament. Pentru reducerea riscului acestuia, asigura-te ca locul in care lucrezi este aerisit si ventilat in mod corespunzator. Echipamentul de protectie trebuie sa fie purtat la locul de munca, daca jobul implica expunerea la substante toxice sau la poluare. Masca purtata pe nas si pe gura este indispensabila in anumite meserii. Semnele expunerii la substante toxice la locul de munca sunt: tusea persistenta, congestie nazala, senzatia de gat uscat.

 

 
 

 

Aerul poluat – poluarea din orasele aglomerate in care traim creste riscul de cancer pulmonar. Aerul este poluat de praf, metale, gaze de esapament, emisii de gaze industriale sau agricole. Atunci cand particulele de gaze toxice sunt inhalate si raman blocate in plamani, pot favoriza multiplicarea haotica a celulelor, deci si aparitia tumorilor canceroase. Este destul de dificil sa ne protejam de poluare, insa putem face asta limitand timpul petrecut in aer liber atunci cand nivelul de poluare atinge cote maxime – la orele de trafic intens, de pilda.

Mostenirea genetica – predispozitia genetica poate accelera procesul de multiplicare/ dividere a celulelor. Unele persoane se nasc cu mutatii ale ADN-ului care cresc riscul de dezvoltare a unor tipuri de cancer. Totodata, mostenirea genetica poate creste riscul de dezvoltare al cancerului pulmonar. Persoanele care au un parinte sau un frate cu cancer la plamani au sanse marite de a dezvolta, la randul lor, aceasta afectiune, chiar daca nu sunt fumatoare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0