Cum să îți îmbunătățești calitatea vieții dacă ai cancer pulmonar

Cancerul pulmonar este destul de dificil de tratat, asta și pentru că în majoritatea cazurilor, acesta este diagnosticat în stadiu avansat. Atât cancerul în stadiu avansat, cât și tratamentul administrat pentru tratarea acestuia, afectează substanțial calitatea vieții. 

Cancerul pulmonar este o boală gravă, cu o rată ridicată de mortalitate, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Este cel mai frecvent tip de cancer la bărbați și al doilea cel mai frecvent tip de cancer la femei. Există mai multe tipuri de cancer pulmonar, dar cel mai frecvent tip este carcinomul pulmonar cu celule mici. Acest tip de cancer se răspândește rapid și poate fi mai dificil de tratat decât alte tipuri de cancer pulmonar.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cancerul pulmonar este o boală care se dezvoltă atunci când celulele anormale încep să se dividă și să crească într-un mod necontrolat în țesutul pulmonar. Aceste celule anormale pot forma tumori care pot să invadeze țesuturile adiacente și să se răspândească în alte părți ale organismului prin intermediul sistemului limfatic sau al sângelui. Cancerul pulmonar poate fi clasificat în mai multe tipuri, inclusiv carcinom cu celule mici, carcinom cu celule non-mici și carcionom cu celule scuamoase.

Simptomele cancerului pulmonar pot include tuse persistentă, dureri toracice, slăbiciune și pierdere în greutate. Deși aceste simptome pot fi cauzate și de alte probleme de sănătate, este important să se consulte un medic dacă se suspectează cancer pulmonar.

Diagnosticarea cu cancer pulmonar poate fi o experiență tulburătoare și poate avea un impact major asupra calității vieții. Diagnosticarea cancerului pulmonar poate include scanări CT, biopsii și alte teste imagistice. Dar, cu ajutorul tratamentelor moderne și a schimbărilor pozitive în stilul de viață, pacienții cu cancer pulmonar pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții lor. Există însă metode prin care calitatea vieții pacientului cu cancer la plămâni poate fi îmbunătățită. În acest scop, pacientul poate folosi o serie de strategii care îi ușurează situația. 

Beneficiile unei vieți sănătoase în timpul tratamentului de cancer pulmonar

O alimentație bună, exercițiile fizice și activitățile de reducere a stresului te pot ajuta să faci față efectelor cancerului și tratamentului acestuia. De fapt, unele tratamente împotriva cancerului funcționează mai bine atunci când te hrănești sănătos, faci mai multă mișcare și elimini alte obiceiuri proaste, cum ar fi fumatul.

Specialiștii explică faptul că un stil de viață sănătos poate ajuta la reducerea la minimum a unor efecte secundare ale tratamentului împotriva cancerului, inclusiv:

  • Oboseală
  • Greață
  • Vărsături
  • Stres
  • Anxietate
  • Depresie.

Serie de strategii care îi ușurează situația pacientului cu cancer pulmonar

Ajută respirația 

Pentru pacienții cu afecțiuni pulmonare grave precum cancerul la plămâni, respirația poate fi dificilă. Poți facilita respirația stând într-o anumită poziție. Fiecare pacient trebuie să descopere poziția în care îi e cel mai ușor să respire – iată câteva posturi în care respirația este facilitată:

  • Stai în picioare, cu spatele drept, apoi apleacă-te ușor în față și sprijină-ți coatele de spătarul unui scaun. 
  • Stai în picioare și sprijină-ți mâinile de o masă. 
  • Stai în picioare și lipește-ți umerii de un perete. 

Și exercițiile de respirație pot fi de folos – cele mai eficiente sunt: 

  • Respirația abdominală – Este cunoscută și sub denumirea de respirație yoghină și folosește mușchii diafragmei. Pune-ți o mână pe abdomen și umflă abdomenul atunci când inspiri, pentru ca atunci când expiri să golești cavitatea abdominală de aer. Repetă acest exercițiu câteva minute – nu numai că iți ușurează respirația, însă are și un efect relaxant. 
  • Respirația cu buzele țuguiate – Apasă buzele de sus pe cele de jos, însă lasă un loc deschis, ca și cum ai vrea să fluieri. Inspiră apoi pe nas și expiră pe gură. Asigură-te că expirul este lin și mai lent decât expirul. 

Combate gura uscată 

Tratamentul folosit pentru tratarea cancerului la plămâni poate cauza senzația de gură uscată, făcând mâncatul dificil. Iată câteva trucuri care te pot ajuta să combați senzația de gură uscată: 

  • Folosește o periuță de dinți cu peri moi și spală-te pe dinți cu apă caldă pentru ca perii să fie mai moi. 
  • Curăță-ți gura cu apă în care dizolvi sare și bicarbonat, în special după ce mănânci. 
  • Evită apa de gură pe bază de alcool.
  • Folosește un umidificator pentru a combate aerul uscat din încăperea în care locuiești. 
  • Hidratează-te corespunzător.

 

 

Combate oboseala mâncând când și cum trebuie 

Mâncarea înseamnă calorii, iar caloriile înseamnă energie. Așadar, nu te aștepta să te simți plin de energie, dacă nu mănânci. Chimioterapia poate avea ca efecte secundare greața și pierderea apetitului, însă fă un efort și mănâncă. Adoptă o alimentație echilibrată, bazată pe alimente sănătoase. Mănâncă puțin și des, ideal ar fi din 4 în 4 ore – cu cât mănânci mai mult la o masă, cu atât șansele ca senzația de greață să se instaleze sunt mai mari. Alege alimente care conțin multe calorii, însă sunt totodată sănătoase: brânza, nucile, untul de arahide

Discută despre problema ta 

Prietenii, familia sau poate chiar un psihoterapeut, te pot ajuta să te simți mai împăcat cu tine doar ascultându-te. Spunând ce ai pe suflet, vei reuși să te eliberezi, povara de pe umerii tăi simțindu-se apoi mai ușoară. De asemenea, terapia de grup poate fi un mediu încurajator și susținător pentru pacienții cu cancer pulmonar. Aceasta le oferă ocazia de a se întâlni cu alți pacienți care înțeleg experiența lor și de a discuta despre problemele și temerile comune.

Participă la sesiuni de terapie complementară 

Terapiile complementare, cum ar fi masajul, meditația și acupunctura, pot ajuta la îmbunătățirea stării fizice și emoționale a pacientului cu cancer pulmonar. Acestea pot ajuta la gestionarea durerii, la reducerea stresului și la îmbunătățirea calității somnului.

În concluzie, există multe modalități prin care pacienții cu cancer pulmonar pot îmbunătăți calitatea vieții lor. Este important să se abordeze acest lucru într-un mod integrat, combinând terapii medicale moderne cu schimbări pozitive în stilul de viață. Este important să se lucreze împreună cu echipa medicală pentru a identifica abordările cele mai potrivite pentru fiecare pacient în parte.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Effect of early palliative care on quality of life in patients with non-small-cell lung cancer” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5832292/
“5 Healthy Habits That Help You During Lung Cancer Treatment” - https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/5-healthy-habits-that-help-you-during-lung-cancer-treatment 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0