Consilierea terapeutica, necesara pacientului cu cancer pulmonar care nu poate renunta la tigari

Dupa primirea diagnosticului de cancer la plamani, este obligatoriu ca pacientul sa renunte la fumat. Pentru multi dintre acestia, renuntarea este foarte usoara intr-un asemenea moment, insa exista si situatii in care fumatorul nu numai ca nu poate renunta la tigari, ba chiar e tentat sa fumeze mai mult pe fondul stresului provocat de diagnostic.

Un studiu facut de cercetatorii britanici arata ca persoanele diagnosticate cu cancer in stadiu incipient isi pot dubla sansele de supravietuire pe o perioada de 5 ani daca renunta la fumat, in comparatie cu cei care nu renunta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Insa pentru un fumator inrait, va fi foarte greu sa nu mai fumeze de pe o zi pe alta. Un alt studiu, facut de oamenii de stiinta de la Universitatea Pennsylvania a descoperit ca pacientii cu cancer se lasa mai usor de fumat si sunt mai putin expusi riscului de a se reapuca, daca se inscriu intr-un program de consiliere pentru renuntarea la fumat. Ideal ar fi ca acest program sa se intinda pe o perioada de 24 de saptamani. Se pot folosi, in paralel cu consilierea, si plasturii cu nicotina ori alte produse farmaceutice care ajuta pacientul sa scape de dependenta fizica.

La ce riscuri te expune fumatul, daca ai primit deja diagnosticul de cancer la plamani

  • Iti creste riscul de recidiva a cancerului pulmonar
  • Nicotina va stimula cresterea tumorilor
  • Cresc sansele de deces
  • Calitatea vietii este afectata de fumat
  • Afecteaza eficienta radioterapiei, a chimioterapiei si, totodata, intensifica efectele adverse ale acestor tratamente
  • Incetineste vindecarea ranilor ramase in urma interventiei chirurgicale
  • Creste riscul de complicatii postoperatorii.

De ce e important sa renunti la fumat, mai ales dupa diagnosticul de cancer la plamani

  • Recuperarea postoperatorie este mai rapida
  • Chimioterapia si radioterapia vor fi mai eficiente
  • Scade riscul de afectiuni cardiovasculare, precum si cel de infarct miocardic.

 

Ce tehnici te pot ajuta sa renunti la fumat dupa diagnosticul de cancer la plamani

Pregateste-te din timp pentru momentele dificile – nu lasa nicio situatie sa te ia prin surprindere, astfel incat sa nu te expui riscului de a te reapuca. Asadar, pregateste-ti tot felul de strategii care sa te ajute sa te abtii cand simti ca vrei sa fumezi. De pilda, e indicat sa ai mereu la tine un pachet de guma de mestecat, cateva bomboane mentolate sau o acadea pentru a inlocui tigara cu ceva. Exercitiile de respiratie te vor ajuta, de asemenea, sa te relaxezi si sa faci fata nevoii de a-ti aprinde o tigara. Cu cat pregatesti mai multe strategii, cu atat mai mari sunt sansele sa reusesti sa te tii departe de tigari.

Foloseste terapia de inlocuire a nicotinei – discuta cu medicul tau despre lupta pe care o duci pentru a renunta la fumat. Acesta iti poate recomanda plasturii cu nicotina, inhalatorul, spray-ul nazal sau gumele cu nicotina, care te vor ajuta sa combati sevrajul fizic. Tigara electronica este contraindicata de medici intr-o asemenea situatie.

Consilierea terapeutica –  un psiholog poate ajuta pacientul sa nu se abata de la planul de a nu mai fuma, dar poate totodata si sa faca aceasta lupta mai usor de suportat. Terapia cognitiv comportamentala, de pilda, va modifica tiparele de gandire ale pacientului fumator, eliminand dorinta acestuia de a fuma. Cere ajutorul unui specialist si iti va fi mai usor sa renunti la tigari.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul “Influence of smoking cessation after diagnosis of early stage lung cancer on prognosis: a systematic review of observational studies with meta-analysis”, publicat pe lungacanceralliance.org
  • Studiul “Smoking cessation: an integral part of lung cancer treatment”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Janine K. Catalo, Sarita Dubey si Joji J. Prochaska
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0