Complicatii ale cancerului la plamani

Cancerul pulmonar apare atunci cand se produce o mutatie genetica la nivelul unei celule pulmonare. Apoi, celula se multiplica in mod necontrolat, formandu-se o tumoare.

Cancerul la plamani poate cauza o serie de complicatii, pe masura ce boala evolueaza.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Complicatii pulmonare

  • Tuse persistenta
  • Durere de umeri, de spate sau in zona pieptului
  • Probleme de respiratie
  • Respiratie suieratoare
  • Bronsita
  • Pneumonie
  • Tuse cu flegma
  • Tuse cu sange
  • Modificarea vocii

Complicatii cardiace

Cancerul la plamani poate afecta inima, cauzand complicatii cardiace. Daca tumoarea se dezvolta in apropierea unei artere principale, pot aparea urmatoarele probleme:

  • Inflamarea gatului, a pieptului sau a fetei
  • Probleme de vedere
  • Dureri de cap sau ameteli
  • Oboseala generalizata

Neuropatie

Neuropatia este senzatia de slabiciune sau amorteala care se resimte la nivelul mainilor si picioarelor din cauza daunelor aduse terminatiilor nervoase si tesuturilor. Daca tumoarea de la nivel pulmonar creste in apropierea vaselor de sange ale bratelor sau umerilor, nervii sunt comprimati si astfel apare neuropatia.

Efuziune pleurala

Acumularea de fluid la nivelul membranei care acopera plamanii poate pune presiune pe plamani, cauzand probleme respiratorii.

Blocarea cailor respiratorii

Daca tumoarea creste in locul prin care aerul patrunde in plamani, pot aparea probleme de respiratie sau infectii precum pneumonia.

Durere

Durerea poate sa apara la nivelul coastelor sau al musculaturii pieptului, pe masura ce cancerul pulmonar evolueaza.

Complicatii esofagiene

Daca tumoarea creste in apropierea esofagului, pot aparea probleme la inghitire.

Metastazierea cancerului pulmonar

Cancerul la plamani se poate extinde, in stadiu avansat, catre alte parti ale corpului. Acest proces se numeste metastaza. In functie de zona in care se extinde, pot aparea si alte efecte. In general, cancerul pulmonar se extinde catre creier, ficat, oase, glande.

Complicatiile cancerului pulmonar apar pe masura ce boala evolueaza, dar pot aparea si ca urmare a tratamentului agresiv administrat pacientului pentru tratarea cancerului.

Rata de supravietuire a pacientilor diagnosticati cu cancer la plamani depinde de stadiul in care se afla boala. Persoanele al caror cancer la plamani este diagnosticat si tratat in stadiu incepient, au sanse de supravietuire mai mari decat cele care depisteaza si trateaza boala in stadiu avansat.

 

 

Alte complicatii ale cancerului pulmonar

Exista si alte complicatii ce pot aparea in caz de cancer pulmonar:

  • Hipercalcemie – apare atunci cand cancerul determina retinerea unei cantitati prea mari de calciu in sange. Simptomele hipercalcemiei sunt slabiciune, greata, constipatie, varsaturi sau oboseala.
  • Slabiciunea oaselor – cancerul care se matastaziaza si ajunge la oase poate slabi sistemul osos, crescand predispozitia pentru fracturi osoase.
  • Hiponatremia – in cazul in care cancerul pulmonar determina retentia de apa in tesuturi, atunci nivelul de sodiu din sange poate scadea. Simptomele hiponatremiei sunt slabiciunea, confuzia si, uneori, atacurile de apoplexie.
  • Oboseala – oboseala apare adesea ca o consecinta a tratamentului agresiv pentru cancer la plamani.

Tratarea complicatiilor cancerului la plamani

Exista mai multe metode prin care se pot trata complicatiile cancerului pulmonar. Alegerea tratamentului adecvat ii apartine medicului oncolog, care va face alegerea tinand cont de mai multi factori, printre care complicatiile bolii, varsta si starea generala de sanatate a pacientului.

De pilda, neuropatia se va trata cu calmante pentru durere, antidepresive sau anticonvulsive. Efuziunea pleurala poate fi tratata prin drenarea lichidului acumulat la nivelul plamanilor.

Complicatiile cardiace pot fi tratate prin proceduri precum pericardiocenteza. Aceasta este o procedura prin intermediul careia se dreneaza fluidul cu ajutorul unui dispozitiv prin intermediul caruia se patrunde invelisul inimii.

Caile respiratorii blocate pot fi tratate cu ajutorul terapiei cu laser sau prin implantarea unui stent.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0