Chimioterapia pentru cancerul pulmonar si menopauza prematura

Cancerul pulmonar este tipul de cancer care se dezvoltă la nivelul plămânilor. Acesta este, de cele mai multe ori, cauzat de fumat, însă poate apărea și la nefumători. În rândul femeilor, cancerul la plămâni are o evoluție mai rapidă decât la bărbați.

Intervenția chirurgicală face adesea parte din metodele de tratament folosite pentru cancerul pulmonar. Printr-o asemenea intervenție, formațiunea tumorală este îndepărtată, însă de multe ori, pacienții au nevoie și de chimioterapie după eliminarea tumorii.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Pacientele care fac chimioterapie, risc crescut de menopauză prematură

Chimioterapia distruge celulele canceroase cu diviziune rapidă, dar poate fi dăunătoare pentru ovare, care conțin și celule cu diviziune rapidă care produc ovule. În funcție de vârsta pe care o ai și de tipurile și doza de medicamente care ți se administrează, ovarele tale s-ar putea să-și revină sau nu după chimioterapie. 

Menstruația se poate opri temporar în timpul chimioterapiei sau poate înceta definitiv. Cu cât ești mai în vârstă, cu atât este mai mare riscul ca această menopauză să fie permanentă, atrag atenția specialiștii. 

Ciclofosfamida a fost legată cel mai strâns de menopauza medicală, dar mai sunt și alte alte combinații de medicamente care pot duce la această problemă medicală, cum ar fi: ciclofosfamidă, fluorouracil.

Un nou studiu, făcut de cercetătorii americani, scoate la iveală faptul că femeile tinere care sunt supuse chimioterapiei pentru tratarea cancerului pulmonar au de-a face cu menopauza prematură 1. Este foarte important, așadar, ca femeile mai tinere de 50 de ani, să fie informate cu privire la riscul infertilității, care vine odată cu tratamentul de tip chimioterapie. 

Pe lângă infertilitate, menopauza vine și cu simptome precum bufeuri, uscăciune vaginală ori pierderea densității minerale osoase. Acest studiu a fost făcut pe un eșantion de 182 de paciente cu cancer pulmonar, care nu au intrat încă la menopauză. Vârstă medie a acestora este de 43 de ani. 

Participantele au fost monitorizate activ prin chestionare trimise prin poștă, începând cu 6 luni de la diagnosticul de cancer pulmonar și apoi anual. Participantele la studiu aveau sub 50 de ani și erau în premenopauză la momentul diagnosticului inițial de cancer pulmonar. Colectarea datelor s-a limitat la sondaje finalizate între 1999–2016, cel puțin un sondaj finalizat la 1–20 de ani de la diagnosticarea cancerului. 

Participantele au fost întrebate despre tipurile de tratament pentru cancer la care au fost supuse, inclusiv numele chimioterapiilor și/sau terapiilor țintite și alte informații despre tratament. În cadrul sondajului, pacientelor li s-a cerut să identifice dacă se considerau la premenopauză, peri-menopauză sau postmenopauză la momentul finalizării sondajului. 

Femeile care au declarat că sunt în postmenopauză în sondajele date după momentul diagnosticului au fost considerate a avea amenoree.

Din cele 2.735 de femei care au completat cel puțin un sondaj între anii 1999 și 2016, 182 aveau vârsta sub 50 de ani și au raportat că erau în premenopauză la diagnostic. Toate sondajele care au fost completate în cohortă au fost utilizate în analiză: unele femei au completat un singur sondaj, iar unele au completat mai multe sondaje de-a lungul timpului. 

La momentul analizei datelor, în ianuarie 2017, existau 101 participante care furnizaseră mai mult de un chestionar de calificare; primul și ultimul chestionar au avut o distanță medie de 3,7 ani (interval: 0,4 până la 14 ani). Au fost 81 de participante care au furnizat un singur sondaj de calificare, care a fost obținut în medie la 2,6 ani de la primul diagnostic (interval 1-17 ani).
85 de participante au primit chimioterapie în cursul anului după diagnostic, dintre care un procent de 64% au avut de-a face cu declanșarea menopauzei în decursul unui an de la stabilirea diagnosticului.

Echipa de cercetători care a studiat această problemă este de părere că femeile care nu se află încă la menopauză și au nevoie de chimioterapie pentru tratarea cancerului pulmonar trebuie să știe că sunt expuse riscului de amenoree, menopauză prematură, deci riscului de infertilitate.

Pe măsură ce treci prin chimioterapie, sau chiar după terminarea tratamentului, este posibil să observi că menstruația nu mai apare. Acest lucru se poate întâmpla la câteva luni de la începerea tratamentului sau chiar un an mai târziu. Pe măsură ce nivelul de estrogen și progesteron scade, te poți confrunta cu simptome precum bufeurile. Chiar dacă menstruația continuă în timpul chimioterapiei, este posibil să ai simptome care apar la menopauză. Dacă te apropii de menopauza naturală și ai deja simptome, există riscul ca acestea să se agravează în timpul chimioterapiei.

Menopauza prematură, frecventă la femeile peste 40 de ani

Cu cât ești mai tânără, cu atât este mai probabil ca această menopauză să fie doar temporară. Studiile au descoperit că în jur de 40% dintre femeile sub 40 de ani intră în menopauză permanentă ca urmare a chimioterapiei, în timp ce 70-90% dintre femeile de peste 40 de ani intră în menopauză. Totuși, specialiștii spun că femeile care au sub 30 de ani, aproximativ 25-50% dintre acestea, se pot aștepta ca menstruația să revină după chimioterapie. 

Dacă ești o femeie sub 30 de ani și menstruația revine, acest lucru se întâmplă de obicei în decurs de un an de la finalizarea chimioterapiei. De asemenea, reține că absența menstruației nu înseamnă neapărat că ești complet infertilă (adică incapabilă să ai copii). Prin urmare, dacă ești în premenopauză trebuie să te protejezi de o eventuală sarcină în timpul tratamentului. Deoarece pilulele contraceptive provoacă niveluri mai mari de hormoni decât produce corpul tău, sunt considerate a fi nesigure pentru oricine cu antecedente personale de cancer de sân. Medicii recomandă de obicei alte metode contraceptive (prezervative, diafragmă, steriletul non-hormonal, de exemplu).

Unele cercetări au descoperit că, chiar dacă menstruația unei femei mai tinere revine după chimioterapie, este mai probabil ca ea să experimenteze o menopauză precoce. De exemplu, o femeie de peste 30 de ani, poate începe să aibă menstruația din nou după chimioterapie, dar apoi să intre în menopauză la 40 de ani.  

Deși acest studiu este primul care analizează ratele de amenoree în rândul unei populații de cancer pulmonar în premenopauză, este limitat de eterogenitatea terapiilor raportate împotriva cancerului, de numărul de sondaje completate de fiecare participantă și de momentul finalizării anchetelor inițiale de calificare. 

Dimensiunea mică a eșantionului a fost, de asemenea, o limitare a acestui studiu; erau prea puține femei sub 45 de ani pentru a analiza separat femeile mai tinere. Astfel, conversiile de la starea pre-menopauză la starea postmenopauză pot fi explicate în mod concordant prin variabile precum timpul până la urmărire, vârsta și statutul legat de fumat.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua cu atenție efectele medicamentelor utilizate în chimioterapie pentru tratarea cancerului pulmonar în rândul femeilor. Agenții țintiți și de imunoterapie sunt din ce în ce mai importanți în strategiile de tratament al cancerului pulmonar, dar chiar dacă multe dintre căile de semnalizare care sunt vizate de aceste noi terapii sunt prezente și în ovare (de exemplu, receptorul factorului de creștere epidermic, EGFR).

Factori de risc cancer pulmonar

Riscul de cancer pulmonar al femeilor este mai mare în rândul fumătoarelor. Peste 80% dintre cazurile de cancer la plămâni sunt declanșate de fumat. Expunerea la anumite substanțe chimice poate crește, de asemenea, riscul de declanșare a cancerului pulmonar al femeii, la fel ca și predispoziția genetică.

Newsletter DOC dedicat

Din păcate, cancerul pulmonar este un tip de cancer cu o rată de vindecare foarte mică. Principalul motiv pentru care cancerul este foarte greu de tratat constă în faptul că, de cele mai multe ori, acesta este diagnosticat în stadiu foarte avansat. Cu cât cancerul pulmonar este depistat mai timpuriu, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari.

Femeile sunt mai preocupate de starea lor de sănătate, așa că au riscuri mari de diagnosticare a cancerului pulmonar într-un stadiu mai puțin avansat.

Când trebuie să mergi la medic

Printre semnele și simptomele care ar trebui să trimită un pacient la medicul pneumolog se numără următoarele:

  • Tuse persistentă, ori care se agravează pe măsură ce trece timpul
  • Durere în piept
  • Tuse și sânge în spută
  • Respirație șuierătoare
  • Probleme de respirație
  • Răgușeală care nu dispare
  • Pierderea apetitului
  • Dificultăți la înghițire
  • Scădere inexplicabilă în greutate
  • Oboseală
  • Infecții pulmonare recurente precum pneumonia sau bronșită

Cum se diagnostichează cancerul pulmonar

Apariția unor simptome dintre cele enumerate mai sus poate fi asociată cu cancerul pulmonar, de aceea este indicat să mergi la medic cât mai devreme. Medicul va face analizele și testele necesare pentru identificarea cancerului. Dacă se confirmă diagnosticul, acesta va stabili apoi stadiul în care se află boala și, în funcție de stadiu, va prescrie și un tratament.

Tumorile mici de la plămâni sunt îndepărtate chirurgical. Apoi, dacă e necesar, se va face chimioterapie sau radioterapie, astfel încât celulele canceroase, care nu au fost îndepărtate chirurgical, să fie eliminate prin tratament.

Dacă boala s-a metastaziat, intervenția chirurgicală este rareori o opțiune și cancerul e considerat incurabil. Se poate folosi, totuși, radioterapia pentru reducerea riscului de complicații.

Ce cauze ar putea avea menopauza prematură sau precoce

Menopauza prematură ori precoce are loc în situația în care menstruația femeii încetează înainte de vârsta de 45 de ani. Menopauza se poate instala natural sau ca efect advers al unor tratamente, precum chimioterapia.

Alte cauze ale menopauzei care se instalează prematur:

  • Ovarele încetează să mai funcționeze - cauza insuficienței ovariene premature este, de cele mai multe ori, necunoscută, însă la unele femei, ea apare pe fondul: unor anomalii cromozomiale, unei boli autoimune, anumitor infecții (tuberculoza, malarie etc.)
  • Tratamentele pentru cancer - Radioterapia și chimioterapia pot cauza insuficiență ovariană prematură, care poate fi permanentă sau temporară. Riscul ca o femeie să aibă parte de menopauză precoce depinde de vârsta, de tipul de tratament administrat pentru cancer sau de zona din corp pe care este realizată radioterapia.
  • Intervenția chirurgicală pentru extirparea ovarelor - Faptul că ovarele sunt îndepărtate chirurgical vor cauza menopauză precoce sau prematură.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Amenorrhea after Lung Cancer Treatment”, Menopause. 2019 Mar, Elizabeth J. Cathcart-Rake, Kathryn J. Ruddy, Ruchi Gupta, Walter Kremers, Kelly Gast, H. Irene Su, Ann H. Partridge, Elizabeth A. Stewart, Han Liu, Yanqi He, Ping Yang
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6389397/
Breast Cancer Organization - How Menopause Can Happen With Breast Cancer Treatments
https://www.breastcancer.org/treatment-side-effects/menopause/types/cancer-treatment-caused
Medline Plus - Cancer treatment - early menopause
https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000912.htm

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0