Carotenoizii pot reduce riscul de cancer pulmonar cu pana la 35%

Carotenoizii, pigmentii care ofera culoare fructelor si legumelor rosii sau portocalii, pot reduce, potrivit unui studiu facut recent, riscul de cancer la plamani.

carotenoizi

Studiul facut de cercetatorii de peste Ocean a aratat ca riscul de cancer pulmonar poate fi redus cu 25% - 35% cu ajutorul consumului de carotenoizi din surse vegetale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oamenii de stiinta din cadrul Universitatii din Montreal au demonstrat ca persoanele care consuma carotenoizi in asociere cu vitamina C, care se regasesc in fructe si legume, se pot bucura de o scadere a riscului de aparitie a cancerului la plamani. Acest efect benefic al carotenoizilor si al vitaminei C este valabil si in cazul fumatorilor, despre care se stie ca sunt mai expusi cancerului pulmonar.

Mai mult decat atat, s-a dovedit si ca anumiti carotenoizi pot avea un impact benefic si asupra dezvoltarii si multiplicarii celulelor canceroase deja existente in organism. De pilda, betacarotenul si vitamina C incetinesc evolutia celulelor carcinomului scuamos.

Pe de alta parte, alfa carotenul si betacarotenul pot incetini si multiplicarea celulelor adenocarcinomului.

Cercetarile facute de oamenii de stiinta au confirmat, insa, efectele pozitive ale carotenoizilor din surse alimentare, nu pe cele din suplimente alimentare. Asadar, alimentatia trebuie modificata pentru a beneficia de efectul protector al carotenoizilor si al vitaminei C, nu ne putem baza pe suplimente in acest sens.

Cancerul la plamani este una dintre cele mai agresive forme ale cancerului, rata de vindecare a acestuia fiind extrem de mica. In mare parte, de vina pentru rata de vindecare mica este diagnosticarea tarzie a acestui tip de cancer. Intrucat in stadiu incipient nu prezinta simptome, cancerul la plamani este adesea depistat in stadiu avansat, cand nu se mai poate face mare lucru pentru pacient.

Este foarte important, asadar, ca pacientul sa previna acest tip de cancer. Cea mai eficienta metoda de reducere a riscului de cancer la plamani consta in renuntarea la fumat. Fumatul este responsabil pentru mai bine de 80% dintre cazurile de cancer la nivelul plamanilor.

O alta metoda de reducere a riscului de cancer consta in consumul de carotenoizi din surse alimentare – iata ce alimente bogate in carotenoizi poti consuma in acest sens:

  • Pepenele galben
  • Rosia
  • Ardeiul gras rosu
  • Mango
  • Morcovul
  • Portocala
  • Caisa
  • Porumbul
  • Dovleacul
  • Cartoful dulce

 

 

Spre deosebire de alte vitamine si minerale, care isi pot pierde din proprietati atunci cand sunt gatite, prepararea termica mareste rata de absorbtie a carotenoizilor. Asadar, putem consuma alimentele bogate in carotenoizi si gatite, pentru ca isi vor pastra, ba chiar isi vor spori eficacitatea.

Pe langa reducerea riscului de cancer, acestia au si alte efecte benefice pentru organism. Incepand de la mentinerea sanatatii ochilor si pana la efectele benefice asupra sanatatii cardiovasculare ori reducerea riscului de cancer, carotenoizii au numai beneficii pentru organism.

Pentru a reduce riscul de cancer pulmonar, dar si pentru a proteja organismul de alte afectiuni, se recomanda adoptarea unei diete bogate in fructe si legume – medicii nutritionisti ne recomanda un consum minimum de 5 portii de fructe si legume pe zi.

De asemenea, se recomanda o vizita la medicul pneumolog imediat ce se constata simptome alarmante precum:

  • Tuse cronica, ce nu se vindeca orice ai face
  • Sputa cu sange
  • Respiratie suieratoare (wheezing)
  • Scadere inexplicabila in greutate
  • Febra
  • Senzatie de slabiciune
  • Durere in piept
  • Dificultati la inghitire
  • Dureri osoase la nivelul pieptului ori bratelor.


Daca observi simptomele enumerate mai sus la tine sau la o persoana apropiata, e important un consult medical de urgenta. Poate fi vorba despre cancer pulmonar, insa si despre raceli la plamani mai agresive sau infectii. Medicul va stabili diagnosticul corect si va recomanda tratamentul adecvat.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul “Carotenoids and the risk of developing lung cancer: a systematic review”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Gallicchio L, Boyd K, Matanoski G, Tao XG, Chen L, Lam TK, Shiels M, Hammond E, Robinson KA, Caulfield LE, Herman JG, Guallar E, Alberg AJ.

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0