Carotenoizii pot reduce riscul de cancer pulmonar cu până la 35%

Carotenoizii, pigmenții care oferă culoare fructelor și legumelor roșii sau portocalii, pot reduce, potrivit unui studiu făcut recent, riscul de cancer la plămâni. 

Despre carotenoizi

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Carotenoizii sunt un grup de pigmenți liposolubili, care se găsesc în multe alimente și plante, precum morcovii, dovleacul, pepenele galben, papaya, mango dar și în alge și bacterii fotosintetice. Acestea sunt convertite în organism în vitamina A, care joacă un rol important în procesul de vedere, în funcționarea sistemului imunitar și în dezvoltarea celulară adecvată. Carotenoizii acționează ca un tip de antioxidant pentru oameni.

Există mai mult de 600 de tipuri diferite de carotenoizi, iar doar unele pot fi transformate în vitamina A atunci când sunt eliberate în organism. Câteva dintre cele mai comune carotenoide includ:

Carotenoizii sunt compuși solubili în grăsimi, ceea ce înseamnă că sunt absorbiți cel mai bine cu ajutorul grăsimilor. Spre deosebire de unele alimente și legume bogate în proteine, gătitul și tocarea alimentelor bogate în carotenoizi sporesc puterea nutrienților atunci când intră în fluxul sanguin.

Carotenoizii sunt clasificați în două grupe principale: xantofile și caroteni. Ambele tipuri de carotenoizi au proprietăți antioxidante. 

Studiul despre carotenoizii și reducerea riscului de cancer pulmonar

Studiul făcut de cercetătorii de peste ocean a arătat că riscul de cancer pulmonar poate fi redus cu 25% - 35% cu ajutorul consumului de carotenoizi din surse vegetale. 
Oamenii de știință din cadrul Universității din Montreal au demonstrat că persoanele care consumă carotenoizi în asociere cu vitamina C, care se regăsesc în fructe și legume, se pot bucura de o scădere a riscului de apariție a cancerului la plămâni. Acest efect benefic al carotenoizilor și al vitaminei C este valabil și în cazul fumătorilor, despre care se știe că sunt mai expuși cancerului pulmonar. 

Mai mult decât atât, s-a dovedit și că anumiți carotenoizi pot avea un impact benefic și asupra dezvoltării și multiplicării celulelor canceroase deja existente în organism. De pildă, betacarotenul și vitamina C încetinesc evoluția celulelor carcinomului scuamos. 

Pe de altă parte, alfa carotenul și betacarotenul pot încetini și multiplicarea celulelor adenocarcinomului. 

Cercetările făcute de oamenii de știință au confirmat, însă, efectele pozitive ale carotenoizilor din surse alimentare, nu pe cele din suplimente alimentare. Așadar, alimentația trebuie modificată pentru a beneficia de efectul protector al carotenoizilor și al vitaminei C, nu ne putem baza pe suplimente în acest sens. 

Cancerul la plămâni este una dintre cele mai agresive forme ale cancerului, rata de vindecare a acestuia fiind extrem de mică. În mare parte, de vină pentru rata de vindecare mică este diagnosticarea târzie a acestui tip de cancer. Întrucât în stadiu incipient nu prezintă simptome, cancerul la plămâni este adesea depistat în stadiu avansat, când nu se mai poate face mare lucru pentru pacient. 

Este foarte important, așadar, că pacientul să prevină acest tip de cancer. Cea mai eficientă metodă de reducere a riscului de cancer la plămâni constă în renunțarea la fumat. Fumatul este responsabil pentru mai bine de 80% dintre cazurile de cancer la nivelul plămânilor. 

O altă metodă de reducere a riscului de cancer constă în consumul de carotenoizi din surse alimentare – iată ce alimente bogate în carotenoizi poți consuma în acest sens: 

 

 

Spre deosebire de alte vitamine și minerale, care își pot pierde din proprietăți atunci când sunt gătite, prepararea termică mărește rata de absorbție a carotenoizilor. Așadar, putem consuma alimentele bogate în carotenoizi și gătite, pentru că își vor păstra, ba chiar își vor spori eficacitatea. 

Pe lângă reducerea riscului de cancer, aceștia au și alte efecte benefice pentru organism. Începând de la menținerea sănătății ochilor și până la efectele benefice asupra sănătății cardiovasculare ori reducerea riscului de cancer, carotenoizii au numai beneficii pentru organism. 

Pentru a reduce riscul de cancer pulmonar, dar și pentru a proteja organismul de alte afecțiuni, se recomandă adoptarea unei diete bogate în fructe și legume – medicii nutriționiști ne recomandă un consum minimum de 5 porții de fructe și legume pe zi. 

De asemenea, se recomandă o vizită la medicul pneumolog imediat ce se constată simptome alarmante precum: 

  • Tuse cronică, ce nu se vindecă orice ai face 
  • Spută cu sânge 
  • Respirație șuierătoare (wheezing) 
  • Scădere inexplicabilă în greutate 
  • Febră 
  • Senzație de slăbiciune 
  • Durere în piept 
  • Dificultăți la înghițire 
  • Dureri osoase la nivelul pieptului ori brațelor. 

Dacă observi simptomele enumerate mai sus la tine sau la o persoană apropiată, e important un consult medical de urgență. Poate fi vorba despre cancer pulmonar, însă și despre răceli la plămâni mai agresive sau infecții. Medicul va stabili diagnosticul corect și va recomanda tratamentul adecvat.

Beneficiile pentru sănătate ale carotenoizilor

Carotenoizii sunt antioxidanți benefici care te pot proteja de boli și îți pot îmbunătăți sistemul imunitar. Carotenoizii din provitamina A pot fi transformați în vitamina A, care este esențială pentru creștere, funcționarea sistemului imunitar și sănătatea ochilor.

Printre beneficiile carotenoizilor se numără:

Ajută în sănătatea ochilor 

Consumul de alimente bogate în carotenoizi poate proteja celulele sănătoase din ochi și poate preveni creșterea celulelor canceroase. Una dintre principalele cauze ale orbirii este degenerescența maculară, sau degenerarea centrului retinei. Expunerea pe termen lung la lumina albastră poate provoca acest lucru și poate afecta negativ părțile delicate ale ochiului. Cu toate acestea, carotenoizii luteină și zeaxantină care se găsesc în retină pot ajuta la absorbția luminii albastre. Studiile arată că încorporarea a cel puțin șase miligrame de luteină în dieta ta pe zi poate scădea riscul de a dezvolta degenerare maculară cu 43%. Creșterea cantității de luteină și zeaxantină din dieta ta poate ajuta, de asemenea, la încetinirea sau stoparea afecțiunilor oculare actuale și la prevenirea progresului afecțiunii actuale.

Sănătatea cardiovasculară 

Carotenoizii sunt antioxidanți, scăzând inflamația din organism. Deși este încă în curs de cercetare, proprietățile antiinflamatorii ale carotenoidelor au fost asociate cu îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Reducerea inflamației ajută la protejarea împotriva bolilor de inimă și previne blocarea pereților arteriali.

Cancer 

Antioxidanții protejează celulele de radicalii liberi, sau de substanțele care distrug sau deteriorează membranele celulare. Creșterea cantității de carotenoizi prin intermediul dietei poate crește cantitatea de antioxidanți și de celule protectoare din organism. Acest lucru este semnificativ atunci când te lupți cu cancerul, iar în plus poate fi capabil să prevină creșterea acestuia. În mod similar cancerului pulmonar, carotenoizii au fost asociați cu reducerea riscului de cancer de piele. Unele carotenoide se pot descompune în vitamina A, un nutrient care protejează împotriva deteriorării premature a pielii în urma expunerii la soare.

Adăugarea mai multor alimente bogate în carotenoizi în dieta ta va putea întări sistemul imunitar și sănătatea generală. În timp ce carotenoizii sunt disponibili în suplimentele de vitamina A, consumul lor natural le sporește efectele antioxidante. În plus, suplimentele pot fi periculoase dacă conțin niveluri ridicate de vitamina A, care pot fi toxice în cantități mari.

Discută cu medicul specialist înainte de a-ți modifica dieta sau de a lua suplimente alimentare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Studiul “Carotenoids and the risk of developing lung cancer: a systematic review”, autori: Gallicchio L, Boyd K, Matanoski G, Tao XG, Chen L, Lam TK, Shiels M, Hammond E, Robinson KA, Caulfield LE, Herman JG, Guallar E, Alberg AJ - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK76173/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0