Tratamentul cancerului de sân cu metastaze la plămâni

Cancerul la plămâni secundar poate apărea în urma metastazării cancerului la sân. De regulă, atunci când celulele bolnave migrează către plămâni, nu apar simptome. 

Cancerul la sân se poate răspândi către mai multe zone din corp, printre care și plămânii, oasele, creierul sau ficatul. Când cancerul de la sân ajunge în stadiul IV, acesta dezvoltă metastaze ce pot afecta plămânii. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Medicul oncolog este cel care va stabili dacă tumora de la nivel pulmonar este secundară – aceasta conține celule de la cancerul la sân. Dacă aceasta nu conține celule specifice cancerului la sân, înseamnă că poate fi vorba despre un alt cancer primar. 

A fi diagnosticat cu cancer de sân metastatic poate fi copleșitor. Este posibil să te simți furioasă, speriată, stresată sau tristă. Unele persoane pot pune la îndoială tratamentele împotriva cancerului pe care le-au urmat sau pot fi supărate pe medicii lor sau pe ele însele pentru că nu au reușit să vindece boala. Alții pot face față diagnosticului de cancer de sân metastatic într-un mod indiferent.

Cauzele metastazelor la plămâni din cauza cancerului la sân 

Pe măsură ce celulele bolnave se multiplică, tumora crește. În timp, când cancerul ajunge în stadiu avansat, celulele canceroase se pot desprinde de formațiunea tumorală și pot migra, prin intermediul sistemului limfatic ori prin sânge, către alte zone din corp. Dacă celulele ajung la plămâni, acolo se va forma o tumoră. Și cancerul la sân recurent poate cauza metastaze la nivel pulmonar. 

Cancerul mamar poate reveni într-o altă parte a corpului la luni sau ani după diagnosticul și tratamentul inițial. Acest lucru se numește recidivă metastatică sau recidivă la distanță. Aproape 30% dintre femeile diagnosticate cu cancer de sân în stadiu incipient dezvoltă o boală metastatică. Deoarece există atât de puține cazuri de cancer de sân la bărbați, nu este clar câte dintre aceste cancere de sân fac metastaze, dar bărbații sunt, de asemenea, diagnosticați cu cancer de sân metastatic. Atunci când primul diagnostic de cancer de sân este metastatic, acesta se numește cancer de sân metastatic de novo. Acest lucru înseamnă că, în momentul în care cancerul de sân este detectat pentru prima dată, acesta s-a răspândit deja într-o altă parte a corpului.

Simptome metastaze la plămâni din cauza cancerului la sân 

De multe ori, în prima fază nu apar simptome. Metastazele la plămâni din cauza cancerului la sân pot fi asimptomatice la început, dar simptomele pot apărea mai târziu, atunci când tumora se mărește. De cele mai multe ori, atunci când apar, ele pot fi confundate cu simptomele unei răceli sau gripe.

Simptomele metastazelor cancerului la sân la nivel pulmonar sunt: 

  • Tuse persistentă 
  • Durere la nivelul plămânilor sau la nivelul toracelui
  • Probleme de respirație 
  • Respirație șuierătoare 
  • Oboseală 
  • Tuse cu sânge 
  • Infecții recurente în zona pieptului 
  • Pierderea apetitului 
  • Scădere în greutate.

Este important să se consulte un medic imediat dacă apar aceste simptome, deoarece tratamentul eficient devine mai puțin probabil cu fiecare zi care trece.

Diagnosticare metastaze pulmonare 

Cel mai adesea, medicii diagnostichează cancerul de sân metastatic după ce o persoană a primit anterior tratament pentru un cancer de sân în stadiu anterior (nemetastatic). Medicii numesc uneori acest lucru "recidivă la distanță" sau "recidivă metastatică". Acest lucru se poate întâmpla în orice moment după ce o persoană este diagnosticată cu cancer de sân, chiar și câteva decenii mai târziu. Uneori, primul diagnostic de cancer de sân al unei persoane este atunci când acesta s-a răspândit deja în alte părți ale corpului. Medicii numesc acest lucru cancer de sân metastatic "de novo" sau cancer de sân în stadiul IV.

Diagnosticarea metastazelor la plămâni se va face de către medicul oncolog, în urma examinării fizice, a analizelor de sânge și, cel mai important, a testelor imagistice (radiografii, tomografii computerizate și RMN). Dacă medicul descoperă o tumoră la nivel pulmonar, acesta va verifica dacă este vorba despre o tumoră primară sau secundară. Bronhoscopia și biopsia pulmonară sunt necesare pentru stabilirea naturii celulelor tumorale. Acestea permit medicilor să evalueze prezența și extinderea leziunilor pulmonare și să determine dacă sunt metastaze ale unei alte boli. Potrivit unui studiu publicat în revista "Radiology" în 2016, CT-ul este considerat cea mai eficientă metodă pentru diagnosticarea metastazelor pulmonare, în timp ce biopsia pulmonară poate fi utilizată pentru a confirma diagnosticul. Un alt studiu publicat în "The Lancet Respiratory Medicine" în 2014 a comparat eficacitatea diferitelor metode de diagnosticare și a concluzionat că, în ciuda avantajelor fiecărei metode, abordarea combinată a mai multor metode poate fi cea mai eficientă pentru diagnosticarea precisă a metastazelor pulmonare.

Tratament metastaze pulmonare în cancerul mamar 

Atunci când cancerul se metastazează, devine incurabil, iar tratamentul are ca scop încetinirea evoluției acestuia și sporirea calității vieții pacientului. Chimioterapia, terapia hormonală și terapia țintită sunt metodele de tratament folosite în cazul metastazelor pulmonare în cancerul la sân. Intervenția chirurgicală și radioterapia sunt folosite foarte rar. Chimioterapia se bazează pe medicamente care distrug celulele ce se multiplică rapid în organism, fie ele canceroase sau sănătoase. Aceasta poate avea reacții adverse agresive. Terapia hormonală suprimă nivelul hormonilor care pot alimenta creșterea tumorii. Terapia targetată (țintită) atacă receptori, proteine și molecule specifice, astfel încât celulele bolnave să fie distruse, iar multiplicarea acestora să fie încetinită. Îngrijirile paliative sunt recomandate pacientei care suferă de cancer la sân metastazat, întrucât pot ameliora durerile resimțite de aceasta și totodată îi pot spori calitatea vieții. Familia bolnavei poate fi, de asemenea, ajutată de specialiștii în îngrijiri paliative. 

 

 

Prevenirea metastazelor pulmonare 

După primirea diagnosticului și tratamentului de cancer la sân, este important ca pacientul să ia câteva măsuri preventive pentru reducerea riscului de metastazare. Riscul de metastaze pulmonare și nu numai poate fi redus prin: 

Prognostic metastaze pulmonare în cancerul la sân 

În momentul în care cancerul la sân se metastazează, vorbim despre cel mai avansat stadiu. Cancerul la sân cu metastaze nu este vindecabil, așa că tra tamentul are ca scop slăbirea tumorii și încetinirea creșterii acesteia. Rata de supraviețuire pe 5 ani în cancerul la sân cu metastaze (stadiu IV) este de 22%. Evoluția cancerului depinde de o serie de factori precum: vârstă, starea generală de sănătate a pacientei, modul în care organismul răspunde la tratament, dimensiunile tumorei primare și secundare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Metastatic Breast Cancer” - https://www.breastcancer.org/types/metastatic 
“Symptom Management in Metastatic Breast Cancer” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3228166/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0