Cancerul de san cu metastaze la plamani - tratament

Cancerul la plamani secundar poate aparea in urma metastazarii cancerului la san. De regula, atunci cand celulele bolnave migreaza catre plamani, nu apar simptome.

Cancerul la san se poate raspandi catre mai multe zone din corp, printre care si plamanii, oasele, creierul sau ficatul. Cand cancerul de la san ajunge in stadiul IV, acesta dezvolta metastaze ce pot afecta plamanii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Medicul oncolog este cel care va stabili daca tumora de la nivel pulmonar este secundara – aceasta contine celule de la cancerul la san. Daca aceasta nu contine celule specifice cancerului la san, inseamna ca poate fi vorba despre un alt cancer primar.

Cauzele metastazelor la plamani din cauza cancerului la san

Pe masura ce celulele bolnave se multiplica, tumora creste. In timp, cand cancerul ajunge in stadiu avansat, celulele canceroase se pot desprinde de formatiunea tumorala si pot migra, prin intermediul sistemului limfatic ori prin sange, catre alte zone din corp. Daca celulele ajung la plamani, acolo se va forma o tumora. Si cancerul la san recurent poate cauza metastaze la nivel pulmonar.

Simptome metastaze la plamani din cauza cancerului la san

De multe ori, in prima faza nu apar simptome. Atunci cand apar, ele pot fi confundate cu simptomele unei raceli sau gripe.

Simptomele metastazelor cancerului la san la nivel pulmonar sunt:

 • Tuse persistenta
 • Durere la nivelul plamanilor
 • Probleme de respiratie
 • Respiratie suieratoare
 • Oboseala
 • Tuse cu sange
 • Infectii recurente in zona pieptului
 • Pierderea apetitului
 • Scadere in greutate

Diagnosticare metastaze pulmonare

Diagnosticarea metastazelor la plamani se va face de catre medicul oncolog, in urma examinarii fizice, a analizelor de sange si, cel mai important, a testelor imagistice (radiografii, tomografii computerizate si RMN). 

Daca medicul descopera o tumora la nivel pulmonar, acesta va verifica daca este vorba despre o tumora primara sau secundara.

Bronhoscopia si biopsia pulmonara sunt necesare pentru stabilirea naturii celulelor tumorale.

Tratament metastaze pulmonare in cancerul mamar

Atunci cand cancerul se metastazeaza, devine incurabil, iar tratamentul are ca scop incetinirea evolutiei acestuia si sporirea calitatii vietii pacientului.

Chimioterapia, terapia hormonala si terapia tintita sunt metodele de tratament folosite in cazul metastazelor pulmonare in cancerul la san. Interventia chirurgicala si radioterapia sunt folosite foarte rar.

Chimioterapia se bazeaza pe medicamente care distrug celulele ce se multiplica rapid in organism, fie ele canceroase sau sanatoase. Aceasta poate avea reactii adverse agresive.

Terapia hormonala suprima nivelul hormonilor care pot alimenta cresterea tumorii.

Terapia targetata (tintita) ataca receptori, proteine si molecule specifice, astfel incat celulele bolnave sa fie distruse, iar multiplicarea acestora sa fie incetinita.

Ingrijirile paliative sunt recomandate pacientei care sufera de cancer la san metastazat, intrucat pot ameliora durerile resimtite de aceasta si totodata ii pot spori calitatea vietii. Familia bolnavei poate fi, de asemenea, ajutata de specialistii in ingrijiri paliative.

Prevenirea metastazelor pulmonare

Dupa primirea diagnosticului si tratamentului de cancer la san, este important ca pacientul sa ia cateva masuri preventive pentru reducerea riscului de metastazare.

Riscul de metastaze pulmonare si nu numai poate fi redus prin:

 • Screening regulat
 • Adoptarea unei diete sanatoase si echilibrate
 • Sport
 • Renuntarea la fumat
 • Limitarea consumului de alcool
 • Mentinerea unei greutati sanatoase
 • Reducerea expunerii la stres

Prognostic metastaze pulmonare in cancerul la san

In momentul in care cancerul la san se metastazeaza, vorbim despre cel mai avansat stadiu. Cancerul la san cu metastaze nu este vindecabil, asa ca tratamentul are ca scop slabirea tumorii si incetinirea cresterii acesteia.

Rata de supravietuire pe 5 ani in cancerul la san cu metastaze (stadiu IV) este de 22%. Evolutia cancerului depinde de o serie de factori precum: varsta, starea generala de sanatate a pacientei, modul in care organismul raspunde la tratament, dimensiunile tumorei primare si secundare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0