Pe ce zone ale pielii se poate dezvolta melanomul

Melanomul este cel mai periculos tip de cancer de piele, acesta avand abilitatea de a se metastazia. Depistat si tratat in stadiu incipient, acest tip de cancer este aproape intotdeauna vindecabil. Pe de alta parte insa, daca nu este diagnosticat in timp util, melanomul se poate raspandi in alte zone ale organismului, devenind astfel mai greu de tratat si punand viata pacientului in pericol.

Cu toate ca nu este cel mai comun tip de cancer de piele, melanomul are rata de mortalitate cea mai mare, dintre toate tipurile de cancer de piele.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Melanomul poate lua mai multe forme: poate sa apara sub forma de alunita, sub forma de zona inrosita sau leziune cutanata. Este important sa se observe orice anomalie la nivelul pielii, astfel incat, daca este vorba despre melanom, diagnosticul sa fie stabilit cand boala este inca in stadiu incipient. Melanomul poate aparea pe orice zona a pielii, dar si la nivelul mucoaselor.

Majoritatea melanoamelor se dezvolta pe zone fotoexpuse (care au "beneficiat" de o expunere la soare). Astfel se face ca localizarile cele mai frecvente unde se dezvolta melanoamele sunt reprezentate de zona spatelui (mai ales la barbati), gambe (mai ales la femei), brate si antebrate.

Insa, nu toate melanoamele se dezvolta in stransa legatura cu expunerea la soare. Exista persoane ce fac melanom pe zone care nu sunt expuse frecvent la ultraviolete, cum ar fi talpile sau alte zone ale corpului. Pentru aparitia acestora, predispozitia genetica are o implicare deosebita.

Unele forme de melanom pot sa apara si pe fata sau pe pielea capului, pe palme ori talpi, si spatiile dintre degete. Exista forme de melanom ce se dezvolta la nivelul unghiilor. Unele tumori apar si la nivelul mucoaselor, pe mucoasa bucala sau genitala.

Melanomul nu este o tumora ce poate avea localizare exclusiv cutanata, celule pigmentare existand si in alte organe, cum ar fi ochiul si creierul (meningele).

La nivel cutanat, melanoamele pot fi tumori primare sau pot fi metastaze la distanta ale unui melanom primar.

Semne si simptome care pot trada melanomul

Melanomul poate lua mai multe forme: poate sa apara sub forma de alunita, sub forma de zona inrosita sau leziune cutanata.

Cel mai important semnal de alarma atunci cand vine vorba despre melanom este aparitia unei leziuni noi, anormale, la nivel cutanat ori modificarea unei leziuni/ alunite deja existente.

Metoda de diagnosticare ABCDE, cunoscuta si sub denumirea de “ugly duckling sign” (n.r. metoda ratusca cea urata) este alcatuita dintr-o serie de caracteristici ce pot indica prezenta melanomului la nivelul unei alunite. Atat pacientul, cat si medicul dermatolog pot folosi metoda ABCDE urmarind semnalele specifice:

A de la asimetrie – o jumatate din alunita are o forma diferita fata de cealalta jumatate.

B de la margine (din englezescul “border”) - marginile alunitei sunt neregulate.

C de la culoare – culoarea alunitei nu este uniforma, unele zone fiind roz, rosii, albastre sau albe.

D de la diametru – alunita inregistreaza o crestere, depasind dimensiunile unei gume de sters din capatul unui creion.

E de la evolutie – alunita isi modifica dimensiunile, forma sau culoarea.

Alte semne care pot trada melanomul sunt urmatoarele:

  • Prezenta unei leziuni care nu se vindeca.
  • Inrosirea sau umflarea marginii unei alunite.
  • Mancarimi sau dureri la nivelul unei alunite.
  • Modificarea suprafetei unei alunite – devine solzoasa, sangereaza sau apare la suprafata sa o umflatura.

Unde se dezvolta cancerul de piele

Este important sa retii ca, in principal, un cancer de piele se dezvolta pe zonele de piele care au fost expuse la soare, inclusiv scalpul, fata, buzele, urechile, gatul, pieptul, bratele si mainile, insa si picioarele - la femei.

Pe de alta parte, un cancer de piele se poate forma pe zone care sunt rar expuse la lumina soarelui: palmele, zona de sub unghiile de la maini sau de la picioare ori zona genitala.

Cand melanomul apare la persoanele cu pielea mai inchisa la culoare, exista o probabilitate mai mare ca acesta sa apara pe zone care nu sunt in mod normal expuse la soare, cum ar fi palmele si talpile.

Semnele melanomului la femei si la barbati

Melanomul poate sa se dezvolte oriunde pe corp, pe pielea aparent normala sau intr-o alunita existenta, care devine canceroasa. Cel mai des, melanomul apare pe fata sau pe zona trunchiului la barbatii afectati. La femei, insa, acest tip de cancer de piele se dezvolta cel mai des pe partea inferioara a picioarelor. O regula valabila si in cazul barbatilor, si in cazul femeilor este ca melanomul poate sa apara uneori pe zonele pielii care nu au fost expuse la soare.

Semnele melanomului pot fi, printre altele:

- o pata mare maronie, cu pete mai mici de culoare inchisa

- o alunita care isi schimba culoarea, dimensiunea sau care sangereaza

- o leziune mica cu o margine neregulata si cu portiuni care par sa fie rosii, roz, albe, albastre sau de culoare albastrui-negre

- o leziune dureroasa care provoaca mancarimi sau arsuri

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

- leziuni inchise la culoare pe palme, pe talpi, pe buricele degetelor sau pe degetele de la picioare ori pe membranele mucoase din interiorul gurii, nasului, vaginului sau anusului.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0