Varsta ca factor de risc in melanom

Melanomul este cel mai rar tip de cancer de piele, numai 1% din totalul cazurilor de cancer de piele fiind melanom. Pe de alta parte insa, acesta este cel mai grav dintre cancerele de piele, cauzand cele mai multe decese.

 

Persoanele albe, din rasa caucaziana, sunt cele mai predispuse dezvoltarii acestui tip de cancer de piele. Riscul de melanom al unei persoane albe este de 2,6, comparativ cu riscul de 0,58% al persoanelor hispanice si cel de 0,1% al afro-americanilor.

Melanomul poate aparea la orice varsta. Exista cazuri exceptionale cand apare chiar in primele luni de viata sau in copilarie (foarte rar). Dintre toate tipurile de cancer care apar la copii, melanomul insumeaza un total de 4%. Totusi, din fericire, in ultimii ani numarul copiilor bolnavi de melanom care mor este in continua scadere – se crede ca aceasta scadere se datoreaza campaniilor de educare a populatiei, precum si screeningului.

 

In randul adolescentilor si tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 29 de ani, 6% dintre toate cazurile de cancer sunt, de fapt, de melanom. Melanomul este al treilea cel mai comun tip de cancer in randul femeilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 39 de ani si al doilea cel mai comun tip de cancer in randul barbatilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 39 de ani.

S-a constatat ca acest cancer apare mai frecvent la anumite grupe de varsta. Majoritatea cazurilor de melanom sunt diagnosticate dupa varsta de 50 ani. Cu cat se inainteaza in varsta, cu atat creste si riscul de a face melanom. Peste jumatate de cazurile de melanom diagnosticate sunt ale unor persoane de peste 50 de ani, varsta medie de diagnosticare fiind chiar de 59 de ani.

Totusi, numarul melanoamelor diagnosticate la persoane tinere este si el in crestere, comparativ cu deceniile trecute. Peste 25% din cazurile de melanom apar sub varsta de 45 ani.

Se apreciaza ca 2% din totalul de melanoame apar sub varsta de 20 ani, iar 0.3% din total se dezvolta la copii sub varsta de 14 ani.

 

 
 

 

Dupa varsta de 50 ani, barbatii sunt cei care sufera mai frecvent de aceasta afectiune, pe cand inainte de varsta de 50 ani, mai mult femeile sunt cele afectate.

Majoritatea persoanelor diagnosticate cu melanom sunt barbati caucazieni peste varsta de 55 ani. Explicatia aparitiei mult mai frecvente a melanomului la persoanele varstnice este legata de faptul ca acestea au acumulat o expunere semnificativa la soare in decursul vietii.

Tratamentul si rata de supravietuire in caz de melanom difera, de asemenea, in functie de varsta pacientului. Studiile facute in domeniu au scos la iveala faptul ca persoanele varstnice au sanse mai mici de supravietuire in caz de melanom, comparativ cu persoanele tinere, chiar daca stadiul bolii este acelasi in momentul diagnosticarii. De vina ar putea fi, pentru aceasta situatie, si afectiunile asociate de care pacientul varstnic poate suferi.

In randul tinerilor, diagnosticul de melanom reprezinta o prioritate, acestia rareori avand alte afectiuni cronice de tratat. Asadar, atat organismul, cat si psihicul, reactioneaza mai bine.

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0