Tratamentul melanomului in sarcina

Pentru tratamentul si urmarirea unei paciente cu melanom diagnosticat in timpul sarcinii este nevoie de o echipa multidisciplinara, in cadrul careia sa existe colaborare intre medicul dermatolog, ginecolog si oncolog.

In functie de marimea si localizarea tumorii, este posibil ca excizia sa fie necesar a fi efectuata de un medic chirurg, caz in care se alatura si acesta echipei multidisciplinare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Orice leziune suspecta trebuie indepartata chirurgical.

Tratamentul melanomului se efectueaza in functie de stadiul bolii. Diferentele fata de tratamentul in cazul femeilor care nu prezinta sarcina la momentul diagnosticului tin de motive care au legatura cu pastrarea starii de bine a fatului si evitarea riscului de malformatii.

 

Tratamentul chirurgical

Tratamentul chirurgical respecta aceleasi reguli ca in absenta sarcinii. Este indicat de efectuat cat mai timpuriu dupa diagnostic sau ridicarea suspiciunii. Existenta sarcinii nu impune amanarea efectuarii interventiei chirurgicale. Exista anumite precautii legate de interventie si particularitati ale efectuarii interventiei in functie de varsta sarcinii, dar tumora trebuie indepartata cat mai repede.

O amanare a interventiei chirurgicale pana dupa nastere ofera timp tumorii sa creasca, si chiar sa metastazeze, ceea ce scade sansele de supravietuire a mamei.

Rezectia in totalitate a formatiunii se face cu margini de siguranta oncologica, adaptate indicelui Breslow. De obicei, excizia chirurgicala a tumorii se face sub anestezie locala, in conditii de siguranta si fara riscuri pentru fat.  

In cazul melanoamelor subtiri, excizia chirurgicala cu margini de siguranta oncologica este suficienta. Pentru stadiile avansate, este nevoie si de asocierea unui tratament chimioterapic.

Tratamentul chimioterapic

Substantele chimioterapice folosite in stadiile avansate ale bolii au foarte multe efecte adverse, fiind inclusiv toxice pentru fat, de aceea sunt contraindicate in sarcina. Tot contraindicate sunt si terapiile imunologice si moleculare. Aceste tratamente se pot administra dupa nastere.

In anumite cazuri de stadii avansate, si daca varsta sarcinii permite, se poate lua in considerare tratamentul cu interferon, sub stricta indrumare a medicului curant.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0