Tratamentul cu interferon in cancerul de piele

Tratamentul medicamentos al melanomului se administreaza incepand cu stadiul IIb. La unii pacienti, medicul poate decide sa foloseasca tratamentul cu interferon alfa.

Interferonul alfa este o molecula care ajuta la cresterea imunitatii organismului. Interferonul este produs de unele celule ale corpului in cursul proceselor inflamatorii de aparare ale organismului, pentru a-l ajuta sa lupte impotriva diferitelor agresiuni imune, impotriva infectiilor (virale, bacteriene), precum si impotriva tumorilor canceroase.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Molecula de interferon poate fi sintetizata in laborator. Pacientii cu melanom in stadiul avansat beneficiaza de tratament cu interferon, cu scopul ca aceasta terapie sa stimuleze sistemul de aparare al organismului pentru a indeparta eventualele resturi tumorale sau eventualele celule metastatice, chiar daca acestea nu sunt depistate loco-regional sau la distanta. Interferonul se administreaza pacientilor cu melanom dupa ce tumora a fost excizata. Tratamentul este considerat adjuvant, fiind recomandat incepand cu stadiul tumoral IIB, adica la acei pacienti cu risc mai mare de recidiva, chiar daca tumora a fost excizata in totalitate.

Pacientii cu melanoame cu grosime mai mare de 4 mm, ulcerate, sau cu infiltrare ganglionara sunt cei carora li se recomanda acest tratament, deoarece terapia cu interferon poate preveni reaparitia tumorii.

Interferonul alfa poate fi administrat in mai multe regimuri de tratament, de obicei, in doze mari si pe termen lung (2 ani). Administrarea interferonului se face injectabil, intravenous si subcutanat, in functie de tipul si momentul tratamentului. Interferonul alfa se poate administra sub doua forme: Interferon-afla 2b si interferon pegylat.

Regimurile de tratament cu doze mari imbunatatesc supravietuirea pacientilor, precum si intervalul de timp pana la dezvoltarea unei eventuale metastaze.

In stadiile IV de boala (melanom metastatic), raspunsul la tratamentul cu interferon alfa este mic (doar 10-15% dintre pacienti raspund la acest tratament). La acesti pacienti cu melanom metastatic, interferonul se poate asocia cu tratamente chimioterapice.

Tratamentul cu interferon este, de obicei, greu tolerat de pacienti, el avand numeroase reactii adverse, cum ar fi: sindrom gripal cu febra, frison, dureri musculare, greata, cefalee (durere de cap), astenie severa, ameteala. Pot aparea alte efecte secundare grave, cum ar fi afectare hepatica, depresie si mielosupresie (scaderea capacitatii maduvei osoase de a produce celule sanguine).

De ce sunt importante citokinele (interferonul-alfa si interleukina-2)

Citokinele sunt proteine din corp care stimuleaza sistemul imunitar intr-un mod general. Variantele facute de om (sintetice) ale citokinelor, cum ar fi interferonul-alfa si interleukina-2 (IL-2) sunt uneori folosite la pacientii cu melanom. Acestea sunt administrate ca infuzii intravenoase la inceput.

Pentru formele avansate de melanom, aceste doua tratamente pot fi utile. Atat interferonul-alfa, cat si interleukina-2 pot micsora melanoamele avansate la aproximativ 10%-20% dintre pacienti, cand sunt folosite doar aceste terapii. Aceste medicamente pot fi administrate si impreuna cu substantele folosite in chimioterapie (cunoscuta sub numele de biochimioterapie) pentru melanomul in stadiu IV.

Interferonul si interleukina-2 pot fi folosite si dupa interventia chirurgicala (in unele cazuri de melanom depistat in stadiu incipient). Melanoamele mai groase au o probabilitate mai mare decat melanoamele mai subtiri sa revina in alta parte a corpului dupa ce a avut loc interventia chirurgicala, chiar daca se crede ca toata masa canceroasa a fost indepartata chirurgical.

Interferonul-alfa poate fi folosit uneori ca terapie adjuvanta, dupa operarea pacientului, pentru a se incerca prevenirea recurentei cancerului in alte zone din corp. Acest tratament, spun expertii, ar putea intarzia recurenta melanomului, dar nu este clar daca el imbunatateste si rata de supravietuire.

Pentru ca interferonul sa fie eficient, trebuie folosite doze mari, insa multi pacienti nu pot face fata efectelor adverse ale unei terapii cu doze atat de mari. Efectele secundare pot include febra, frisoane, dureri, depresie, senzatia de oboseala/de extenuare si efecte la nivelul functionarii inimii si ficatului.

Pacientii care primesc tratamentul cu interferon trebuie sa fie monitorizati indeaproape de un medic cu experienta in aceasta terapie.

In plus, atunci cand decid asupra folosirii tratamentului cu interferon ca terapie adjuvanta in caz de melanom, pacientii si medicii trebuie sa tina cont si de potentialele beneficii ale interferonului, cat si de efectele adverse ale acestui tratament.

Interactiuni in cazul administrarii de interferon alfa-2b

Interferonul alfa poate agrava unele dintre afectiunile pre-existente ale pacientului cu melanom, asa ca este important ca acesta sa ii comunice medicului daca sufera de: hepatita, orice afectiune hepatica, diabet zaharat, afectiuni cardiovasculare, afectiuni pulmonare.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: American Cancer Society - https://www.cancer.org/cancer/melanoma-skin-cancer/treating/immunotherapy.html

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0