Stadializarea tumorala si tratamentul melanomului la copil

Dupa depistarea melanomului la copii, este foarte important sa se stabileasca si stadiul in care cancerul de piele se afla. In functie de acesta, se va alege si tratamentul cel mai potrivit.

Necesitatea introducerii terapiei sistemice dupa excizia tumorii, dar si substantele folosite, sunt stabilite in functie de stadiul tumorii. Acesta arata extinderea si gravitatea bolii. Stadiul tumoral se stabileste in urma unor investigatii care cauta daca tumora s-a extins la ganglionii din jur si/sau la alte organe. De obicei, aceste investigatii se recomanda a fi efectuate daca tumora este mai groasa (indice Breslow mai mare de 0,75 mm), si/sau daca este prezenta ulceratia tumorii. In aceste cazuri se indica efectuarea biopsiei ganglionului santinela (primul ganglion al drenajului limfatic din zona unde se afla tumora) si analize de sange si investigatii imagistice (ecografie, CT, RMN), care sa caute posibile metastaze in corp.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Stadiul 0 se stabileste atunci cand celulele tumorale nu au depasit epidermul. Stadiul I si II arata boala localizata, stadiul III reprezinta boala extinsa la ganglionii regionali, iar stadiul IV prezenta metastazelor in alte organe (ficat, creier, plamani, oase, dar si altele, teoretic orice organ al corpului putand fi afectat). Peste 90 % din cei diagnosticati in stadiile 0 si I supravietuiesc la 5 ani, acest procent scazand foarte mult cu cat tumora este mai avansata. Cei diagnosticati in stadiul IV au prognostic foarte sumbru, multi decedand in mai putin de un an de la diagnostic.

 

Tratamentul melanomului la copil

Tratamentul melanomului la copil are aceleasi etape si metode ca la adult. Excizia chirurgicala este necesara cat mai rapid dupa diagnostic sau dupa ridicarea suspiciunii de melanom. Ulterior, stadializarea afectiunii este obligatorie pentru stabilirea necesitatii si tipului tratamentului sistemic (chimioterapic sau terapie imunologica). Melanoamele subtiri nu necesita decat excizie chirurgicala.

 

 

Tratamentul chirurgical – este obligatoriu. Excizia tumorii se face cu margini largi, asa numitele margini de siguranta oncologica, atat in jurul formatiunii, cat si in profunzime. Pentru efectuarea interventiei chirurgicale, este suficienta anestezia locala, dar in cazul in care copilul este prea mic pentru a sta linistit in cursul interventiei, atunci se apeleaza la anestezie generala. Marginile de rezectie se stabilesc in functie de grosimea tumorii. Odata scoasa formatiunea, ea este analizata histopatologic. Acest examen este cel care stabileste diagnosticul de certitudine, arata grosimea tumorii la nivelul tesutului si cateva alte caracteristici locale ale acesteia, in functie de care se stabileste conduita ulterioara (numar de mitoze, prezenta ulceratiei, infiltrarea nervilor sau vaselor de sange, etc).

Daca tumora s-a intins deja la ganglionii limfatici, la tesutul din jur ori la alte organe, excizia chirurgicala trebuie sa fie dublata de terapie sistemica. Terapia sistemica este aleasa in functie de extinderea tumorii. Se pot folosi tratamente de tipul interferonului (interferon alfa-2b), care de multe ori este mai bine tolerat de copii decat de adulti, dar si tratamente chimioterapice.

Agentii nou introdusi in terapia melanomului la adult, de tipul terapiilor imunologice si moleculare, nu sunt aprobate pentru tratamentul copiilor, avand in vedere posibilitatea unor reactii secundare complexe. Actual se afla in desfasurare studii ce utilizeaza aceste terapii la populatia pediatrica, pentru a determina dozele necesare a fi utilizate la diferitele grupe de varsta si posibilele efecte secundare.

Daca ganglionul santinela prezinta celule tumorale, se va efectua excizia grupului de ganglioni din care el face parte.

In cazul depistarii metastazelor in alte organe, daca ele sunt operabile, atunci se va face o alta interventie pentru indepartarea lor. Aceasta interventie se va efectua fie inainte de inceperea chimioterapiei, fie dupa ce a fost inceputa chimioterapia si s-a constatat reducerea in dimensiuni a metastazei/metastazelor. Decizia terapeutica se face in functie de particularitatile fiecarui caz in parte.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0