Pielea si rolul melanocitelor

Pielea este cel mai mare organ al organismului, cu o suprafata medie de 2 m2 si o greutate medie de 15 kg. Ea realizeaza o legatura importanta intre mediul inconjurator si organism. De multe ori suntem tentati sa ne gandim la piele doar prin prisma aspectului estetic. Standardele si cerintele de frumusete au in vedere si un aspect sanatos si ingrijit al pielii. Starea de sanatate a pielii tine atat de aspectul ei (hidratare, absenta imperfectiunilor), cat si de absenta unor patologii cutanate, ori chiar sistemice dar care au si rasunet cutanat.

Pielea are numeroase functii, care pot fi afectate in cazul anumitor patologii cutanate. Pielea realizeaza o aparare fata de variati factori agresivi din mediul inconjurator. Integritatea pielii asigura o protectie mecanica, protectie termica, protectie antiinfectioasa, cat si fotoprotectie. Pielea asigura o funtie de receptor, preluand foarte multe informatii din mediul inconjurator, are o functie imunologica si una endocrina, precum si una de a limita pierderile de apa si minerale ale mediului intern.

Rolul melanocitelor

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Melanocitele sunt celulele ce produc pigment melanic, sau melanina. Melanina este raspunzatoare atat pentru culoarea pielii, cat si pentru functia de fotoprotectie a pielii. Melanocitele nu se formeaza direct in piele, ci migreaza aici in cursul vietii intrauterine de la nivelul unei structuri numite creasta neurala. Sunt celule de forma stelata, ce trimit prelungiri catre celulele pielii (keratinocite). Prin aceste prelungiri, melanocitele incarca celulele pielii cu pigment melanic. Un melanocit este inconjurat de 30-40 de keratinocite.

Melanocitele se gasesc peste tot in piele, repartizate relativ uniform. La nivelul pielii se localizeaza in stratul bazal al epidermului. Un mm2 de piele contine aproximativ 1000 de melanocite. Numarul de melanocite este asemanator la indivizii tuturor raselor, diferind cantitatea de melanina pe care ele o produc. Cu cat acesta este mai mult, cu atat culoarea pielii este mai inchisa.

 

Pigmentul melanic protejeaza pielea de agresiunea ultravioletelor. Bronzarea pielii apare ca urmare a cresterii cantitatii de pigment melanic din piele. Melanina este sintetizata de catre melanocite in urma stimulului reprezentat de radiatiile ultraviolete (in urma expunerii la soare). Pigmentul este transferat celulelor pielii (keratinocitelor) prin intermediul unor prelungiri pe care le au melanocitele. Pigmentul melanic are rolul de a absorbi ultravioletele si de a le reflecta. Astfel protejeaza ADN-ul celulelor din piele, ADN care  poate fi distrus de ultraviolete.

Din loc in loc, melanocitele se grupeaza, formand adevarate cuiburi de celule, aparand nevii pigmentari (alunitele). Aparitia acestora este programata genetic pentru majoritatea alunitelor, unele dintre ele aparand si in urma expunerii la soare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0