Melanomul amelanotic: cauze, simptome si tratament

Melanomul amelanotic este un tip de cancer de piele. Spre deosebire de melanomul obisnuit, acesta se manifesta sub forma unei excrescente care nu contine melanina, adica nu este pigmentata.

Melanina este pigmentul care se regaseste in celulele pielii si care ofera culoare acestora. Intrucat nu contine pigment, melanomul amelanotic este mai greu de identificat, comparativ cu alte tipuri de melanom.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Din cauza lipsei de pigment, aceste formatiuni canceroase sunt de culoare roz pal sau rosiatice si rareori trag un semnal de alarma.

Acest tip de melanom este destul de rar intalnit. Potrivit statisticilor facute de specialistii americani in anul 2012, dintre toate cazurile de melanom, numai 3,9% sunt de melanom amelanotic.

Melanomul amelanotic nu este mai periculos decat alte forme de melanom, insa este mai dificil de diagnosticat, ceea ce inseamna ca sunt sanse mai mari sa fie depistat in stadiu avansat.

Simptome melanom amelanotic

Simptomul principal al melanomului amelanotic este prezenta unei excrescente. Culoarea acesteia este roz sau rosie. Excrescenta poate arata precum o cicatrice mica sau un cos care se vindeca.

Testul ABCDE (asimetrie, margine, culoare, diametru si evolutie) care se foloseste pentru identificarea melanomului poate fi folosit si pentru melanomul amelanotic, insa este mai dificil de realizat din cauza lipsei pigmentului, care poate face dificila observarea unor detalii.

Ideal ar fi sa mergi la dermatolog imediat ce observi o excrescenta ciudata, care te pune pe ganduri.

Cauze melanom amelanotic

Ca si in cazul melanomului obisnuit, degradarea ADN-ului celular de la nivelul pielii este responsabila pentru aparitia bolii. Atunci cand ADN-ul este afectat si celulele incep sa se multiplice in mod necontrolat, apare formatiunea canceroasa.

Expunerea la radiatiile UV emanate de soare, pentru perioade indelungate, poate afecta ADN-ul pielii. Si folosirea solarului pentru obtinerea unui bronz artificial contribuie la aparitia cancerului de piele.

Persoanele care au o cantitate redusa de melanina in piele sunt mai predispuse melanomului. Totodata, si cei care au in familie cazuri de melanom sunt predispusi acestui tip de cancer de piele.

 

 

Tratament melanom amelanotic

Cel mai des folosit tratament pentru melanomul in stadiu incepient este interventia chirurgicala. Medicul indeparteaza formatiunea canceroasa si uneori si tesuturile din jurul acesteia.

Daca insa melanomul amelanotic s-a raspandit catre nodulii limfatici din jurul excrescentei canceroase, e posibil sa fie necesara si indepartarea acestora, care se face tot pe cale chirurgicala.

In stadiu avansat, melanomul amelanotic, ca si alte tipuri de melanom, poate necesita tratarea cu chimioterapie si/ sau radioterapie.

Prevenire melanom amelanotic

Exista cateva strategii eficiente care te ajuta sa previi melanomul amelanotic:

  • Aplicarea unei lotiuni cu factor de protectie de minimum 30, cu jumatate de ora inainte de expunerea la soare
  • Folosirea lotiunii cu SPF chiar si in zilele innorate, intrucat radiatiile UV au capacitatea de a penetra norii
  • Evitarea folosirii solarului pentru obtinerea bronzului artificial
  • Protejarea pielii prin purtarea unor haine care sa o acopere (bluza cu maneca lunga, pantaloni lungi) atunci cand ne expunem radiatiilor UV

Este extrem de important sa ne monitorizam tot corpul, pentru a observa daca apare o formatiune anormala in timp util. Cel putin o data pe luna ar trebui sa verificam toata suprafata pielii. Melanomul amelanotic se poate metastazia mult mai repede decat alte tipuri de melanom, de aceea trebuie sa il identificam timpuriu.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0