Melanomul amelanotic: cauze, simptome si tratament

Melanomul amelanotic este o formă de cancer de piele în care celulele maligne au puțin sau deloc pigment. Din ce cauze apare acest tip de cancer și cum se tratează?

Ce este melanomul amelanotic?

Melanomul amelanotic este un tip de cancer de piele. Spre deosebire de melanomul obișnuit, acesta se manifestă sub forma unei excrescențe care nu conține melanină, adică nu este pigmentată.

Melanina este pigmentul care se regăsește în celulele pielii și care oferă culoare acestora. Întrucât nu conține pigment, melanomul amelanotic este mai greu de identificat, comparativ cu alte tipuri de melanom. Din cauza lipsei de pigment, aceste formațiuni canceroase sunt de culoare roz pal sau roșiatice și rareori trag un semnal de alarmă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cauze, factori de risc și prevalență melanom amelanotic

Cauze

Ca și în cazul melanomului obișnuit, degradarea ADN-ului celular de la nivelul pielii este responsabilă pentru apariția bolii. Atunci când ADN-ul este afectat și celulele încep să se multiplice în mod necontrolat, apare formațiunea canceroasă. Expunerea la radiațiile UV emanate de soare, pentru perioade îndelungate, poate afecta ADN-ul pielii. 

Și folosirea solarului pentru obținerea unui bronz artificial contribuie la apariția cancerului de piele. Persoanele care au o cantitate redusă de melanină în piele sunt mai predispuse melanomului. Totodată, și oamenii care au în familie cazuri de melanom sunt predispuși acestui tip de cancer.

Factori de risc

Factorii de risc pentru dezvoltarea melanomului amelanotic includ vârsta înaintată, deși melanomul amelanotic reprezintă o proporție semnificativă a melanomului la copiii mici și expunerea excesivă la soare, în special la persoanele în vârstă cu fotoleziune cronică.

Persoanele care au pielea deschisă la culoare, pistruiată și părul blond sau roșcat natural cu ochi albaștri sau verzi au un risc mai mare de a dezvolta melanom. Acest lucru este valabil mai ales dacă pielea tinde să se ardă în loc să se bronzeze atunci când este expusă la razele UV.  

Și persoanele care iau medicamente imunosupresoare sau au un sistem imunitar slăbit din cauza unor boli precum virusul imunodeficienței umane (HIV) prezintă un risc mai mare de melanom.

Prevalență

Acest tip de melanom este destul de rar întâlnit. Potrivit unor statistici, dintre toate cazurile de melanom, numai 3,9% sunt de melanom amelanotic. Melanomul amelanotic nu este mai periculos decât alte forme de melanom, însă este mai dificil de diagnosticat, ceea ce înseamnă că este mai probabil să fie depistat în stadiu avansat.

Simptome melanom amelanotic

Simptomul principal al melanomului amelanotic este prezența unei excrescențe. Culoarea acesteia este roz sau roșie. Excrescența poate arată precum o cicatrice mică sau un coș care se vindecă. Ideal ar fi să mergi la dermatolog imediat ce observi o excrescență ciudată, care te pune pe gânduri.

Diagnostic melanom amelanotic

Din punct de vedere clinic, melanomul amelanotic se poate prezenta sub formă de maculă, placă sau nodul solzos eritematos cu margini neregulate, mimând numeroase alte leziuni ale pielii.

Testul ABCDE (asimetrie, margine, culoare, diametru și evoluție) care se folosește pentru identificarea melanomului poate fi folosit și pentru melanomul amelanotic, însă este mai dificil de realizat din cauza lipsei pigmentului, care poate face dificilă observarea unor detalii. 

Dermoscopia, examinarea unei leziuni cu ajutorul dermatoscopului, poate fi de ajutor în diagnosticarea leziunilor suspecte. Caracteristicile dermatoscopice caracteristice ale melanomului amelanotic sunt pigmentarea neregulată (dacă este prezentă), puncte sau globule neregulate (în zonele pigmentate), modele vasculare polimorfe, inclusiv zone roșii lăptoase, depigmentare reticulară, vase neregulate punctate, vase neregulate liniare sau combinație de vase neregulate punctate și liniare (cea mai frecventă constatare dermatoscopică).

Leziunile care sunt suspecte de melanom amelanotic trebuie excizate cu o marjă clinică de 2-3 mm și trimise pentru diagnostic patologic.

Tratament melanom amelanotic

Intervenție chirurgicală

Cel mai des folosit tratament pentru melanomul în stadiu incipient este intervenția chirurgicală. Medicul îndepărtează formațiunea canceroasă și uneori și țesuturile din jurul acesteia. Dacă însă melanomul amelanotic s-a răspândit către nodulii limfatici din jurul excrescenței canceroase, e posibil să fie necesară și îndepărtarea acestora, care se face tot pe cale chirurgicală.

Alte tratamente

În stadiu avansat, melanomul amelanotic, ca și alte tipuri de melanom, poate necesita tratarea cu chimioterapie, cu radioterapie sau cu ambele.

Prevenire melanom amelanotic

Există câteva strategii eficiente care te pot ajuta să previi melanomul amelanotic:

Folosirea unei creme cu factor de protecție solară

Aplicarea unei loțiuni cu factor de protecție solară (FPS) potrivit, cu jumătate de oră înainte de expunerea la soare este foarte importantă pentru prevenirea cancerului de piele.  Este indicată folosirea loțiunii cu SPF chiar și în zilele înnorate, întrucât radiațiile UV au capacitatea de a penetra norii. Factorul de protecție solară se alege în funcție de tipul de piele: pentru pielea mai închisă, un FPS 20 este suficient, pentru pielea deschisă și foarte deschisă, se recomandă un FPS 30 sau 50.

Evitarea solarului

Evitarea folosirii solarului pentru obținerea bronzului artificial este o altă metodă de prevenire a melanomului amelanotic. Paturile de bronzat pot crește riscul de orice cancer de piele, pot suprima sistemul imunitar, pot cauza probleme cu ochii și pot îmbătrâni prematur pielea.

Purtarea unor haine potrivite

Protejarea pielii prin purtarea unor haine care să o acopere (bluză subțire cu mânecă lungă, pantaloni lungi) atunci când stai mult în soare te poate ajuta să previi cancerul de piele.

Este extrem de important să îți analizezi pielea regulat, pentru a observa în timp util dacă apare vreo formațiune anormală. Cel puțin o dată pe lună ar trebui să verifici cu atenție toată suprafața pielii. Melanomul amelanotic poate metastaza mult mai repede decât alte tipuri de cancer de piele, de aceea e bine să fie depistat de timpuriu, pentru a crește șansele de tratament.

Care este prognosticul în caz de melanom amelanotic?

Potrivit Societății Americane a Cancerului, rata generală de supraviețuire relativă pe cinci ani pentru toate tipurile de melanom este de 93%, dar ratele melanomului amelanotic sunt ușor mai mici, la 88%. Această rată de supraviețuire mai mică este corelată cu dificultățile de diagnosticare, care pot duce la detectarea melanomului amelanotic în stadii avansate. Deoarece aceste leziuni adesea nu își schimbă culoarea, ele sunt mai greu de observat și uneori pot fi confundate cu alte afecțiuni ale pielii.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
DermNet NZ - Amelanotic melanoma
https://dermnetnz.org/topics/amelanotic-melanoma
Journals - Amelanotic melanoma
https://journals.lww.com/melanomaresearch/Abstract/2019/06000/Amelanotic_melanoma.1.aspx
Studiul „Amelanotic melanoma”, apărut în Melanoma Research: June 2019 - Volume 29 - Issue 3 - p 221-230, doi: 10.1097/CMR.0000000000000571, autori: Gong, Hui-Zi et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0