Investigatii paraclinice pentru stadializarea cancerului de piele

Stadializarea se refera la extensia tumorii. In functie de grosimea tumorala depistata la examenul histopatologic (indicele Breslow), se indica in unele cazuri efectuarea unor investigatii care sa descopere eventuala extindere a tumorii la alte organe. Aceste investigatii nu sunt recomandate pentru tumorile foarte subtiri, intrucat se considera ca sansa ca o tumora subtire sa dea metastaze este foarte mica.

In vederea stabilirii stadiului cancerului de piele se pot efectua urmatoarele:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

•       teste de sange - hemoleucograma, LDH, TGO, TGP

•       in cazul palparii unor arii ganglionare locoregionale - ecografia grupului sau grupurilor de ganglioni regionali si biopsie ganglionara, cu efectuarea examenului histopatologic

•       excizia ganglionului santinela pentru melanom mai gros de 1 mm la examenul histopatologic

•       radiografie cord-pulmon - pentru tumori cu grosime mai mare de 1 mm

•       ecografie abdominala pentru melanom mai avansat de stadiu I B

•       tomografie computerizata (CT), rezonanta magnetica (RMN), tomografie computerizata cu emisie de pozitroni.

Metodele imagistice investigheaza si evalueaza metastazele regionale sau de la nivelul altor organe: ganglioni, ficat, plamani, creier, etc.

Stadiile melanomului

Stadiul 0 – melanomul se afla la nivelul epidermului, adica in stratul exterior al pielii. Acesta nu s-a raspandit catre nodulii limfatici, deci nici catre alte zone din corp. Stadiul 0 poarta si denumirea de melanom in situ.

Stadiul I – grosimea nu este mai mare de 2 mm si poate sa prezinte sau nu ulceratii. Acesta nu s-a raspandit catre nodulii limfatici ori catre alte organe.

Stadiul II – cancerul are grosimea de pana la 4 mm si poate sa prezinte sau nu ulceratii. Nu s-a imprastiat catre alte zone din corp.

Stadiul III – cancerul nu are o grosime mai mare de 2 mm. S-a imprastiat insa catre 1-3 ganglioni limfatici, dar nu catre alte organe din organism. Acesta poate forma si tumori satelite, in zone ale pielii apropiate de tumora principala.

Stadiul IV – cancerul poate avea orice grosime si poate avea sau nu ulceratii. De asemenea, celulele canceroase au migrat deja catre ganglionii limfatici indepartati, dar si catre alte organe precum plamanii, ficatul ori chiar catre creier.

 

 

In functie de stadiul in care se afla cancerul de piele, medicul va stabili cel mai potrivit si eficient tratament pentru fiecare pacient in parte.

Primul pas al tratamentului consta in indepartarea tumorii primare – acest lucru se face prin indepartare chirurgicala a melanomului. Se vor elimina, de asemenea, si tesuturile din jurul melanomului, astfel incat medicul sa fie sigur ca nu raman celule canceroase in zona cu pricina.

In cazul melanomului in stadiu avansat, chimioterapia, imunoterapia si terapia tintita reprezinta variante de tratament pe care medicul le va lua in seama.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0