Leziunile pigmentare asimetrice, cu margini neregulate, cu diferenţe de culoare care variază de la maron închis la maron deschis, negru, roşu, albastru sau alb, supradenivelate şi cu dimensiuni care depăşesc 5 milimetri sunt considerate leziuni probabile pentru melanom.
Toate leziunile pigmentare suspecte se urmăresc dermatoscopic. Leziunile clinic atipice care nu necesită excizie imediată la prima prezentare se fotografiază şi se confruntă imaginile odată la 3 luni. Leziunile pigmentare care nu sunt suspecte pentru un melanom dar care totuşi se excizează, trebuie să aibă o margine de rezectie de minim 2 mm şi să includă şi grăsimea subcutanată. Toate leziunile excizate necesită obligatoriu examinare histologică.
Leziunile pigmentare clinic înalt suspecte se excizează în totalitate. Rezectia trebuie să aibă loc în centre specializate şi cu experienţă în chirurgia melanomului.
Frecvent, procedura de excizie trebuie să fie urmată de biopsia ganglionilor santinelă (SLNB). Procedura identifica şi îndepărtează ganglionii limfatici din imediată vecinătate a leziunii pigmentare şi are rol diagnostic,de stadializare dar şi prognostic. Calea limfatică este calea uzuală de diseminare a melanomului malign, cel puţin într-o prima faza. Din acest motiv un test SLNB pozitiv înseamnă un risc mai mare de metastazare şi o atitudine terapeutică mai agresivă.
Odată diagnosticat, melanomul malign trebuie stadializat. Criteriul principal de stadializare al unui melanom malign primitiv este cel histopatologic şi se bazează în principal pe grosimea leziunii, profunzimea acestuia în structura tegumentului dar şi pe caracteristici de proliferare, prezenţa sau absenţa ulceratiei, a infiltrării limfocitare, prezenţa sau absenţa embolilor vasculari, etc.
În ceea ce priveşte melanomul metastatic, în vederea aprecierii extensiei bolii, se recurge obligatoriu la investigaţii imagistice de înalta performanţă de genul Computer Tomograf, Rezonanţă Magnetică Nucleară sau Tomografie cu emisie de pozitroni (PET-CT).
Vrei sa afli ce risc de cancer de piele ai, in functie de culoarea pielii tale, numarul de alunite de pe corp, istoricul familial si multi alti factori? Completeaza aici chestionarul nostru de doar 2 minute si daca rezultatul indica un risc mediu sau crescut, iti oferim o consultatie gratuita la medicul dermatolog sau un dispozitiv Sun Meter, cu ajutorul caruia iti poti monitoriza mai atent expunerea la soare, pentru a diminua riscurile!
Sun Meter este un dispozitiv inteligent, foarte usor de folosit, care iti permite sa cunosti nivelul de radiatii ultraviolete la care ai fost expus in timpul unei zile. Produsul este disponibil in doua variante, plasture si bratara, rezistente la apa si transpiratie si trebuie purtate pe tot parcursul zilei, pe piele sau pe haine. Culoarea acestora se modifica in functie de cantitatea radiatiilor acumulate, de la galben spre roz, semnaland momentul in care ar trebui sa aplici mai multa crema cu factor de protectie solara sau chiar sa renunti la expunere si sa te acoperi sau sa te retragi la umbra.
Sursa foto: Shutterstock