Cum se diferentiaza un melanom de un nev pigmentar?

Melanomul este adesea confundat cu o alunita, asta pentru ca exista asemanari intre cele doua excrescente ce pot aparea la nivelul pielii. Exista, insa, cateva trasaturi care pot ajuta pacientul sa suspecteze prezenta unui melanom si sa mearga la medicul dermatolog, in vederea diagnosticarii corecte.

 

Leziunile pigmentare asimetrice, cu margini neregulate, cu diferente de culoare care variaza de la maron inchis la maron deschis, negru, rosu, albastru sau alb, supradenivelate si cu dimensiuni care depasesc 5 milimetri sunt considerate leziuni probabile pentru melanom. De asemenea, sangerarea unei asemenea leziuni reprezinta un semnal de alarma.

Daca pacientul observa asemenea leziuni pigmentare atipice, este obligatoriu sa mearga cat mai curand la medicul dermatolog pentru un consult de specialitate. Melanomul are mari sanse de vindecare, fiind un cancer care se trateaza destul de usor daca este depistat in faza incipienta, cand este localizat. In cazul in care melanomul nu e diagnosticat si tratat in stadiu incipient, celulele canceroase pot migra catre alte zone din corp (metastaziere), ceea ce inseamna ca acesta va fi mult mai greu de tratat.

 

Toate leziunile pigmentare suspecte se urmaresc dermatoscopic. Leziunile clinic atipice, care nu necesita excizie imediata la prima prezentare, se fotografiaza si se confrunta imaginile o data la 3 luni. Leziunile pigmentare care nu sunt suspecte pentru un melanom, dar care se excizeaza, trebuie sa aiba o margine de rezectie de minim 2 mm si sa includa si grasimea subcutanata. Toate leziunile excizate necesita obligatoriu examinare histologica.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Leziunile pigmentare clinic inalt suspecte se excizeaza in totalitate. Rezectia trebuie sa aiba loc in centre specializate si cu experienta in chirurgia melanomului.

 

 

Frecvent, procedura de excizie trebuie sa fie urmata de biopsia ganglionilor santinela (SLNB). Procedura identifica si indeparteaza ganglionii limfatici din imediata vecinatate a leziunii pigmentare si are rol diagnostic, de stadializare, dar si de prognostic. Calea limfatica este calea uzuala de diseminare a melanomului malign, cel putin intr-o prima faza. Din acest motiv, un test SLNB pozitiv inseamna un risc mai mare de metastazare si o atitudine terapeutica mai agresiva.

Odata diagnosticat, melanomul malign trebuie stadializat. Criteriul principal de stadializare al unui melanom malign primitiv este cel histopatologic si se bazeaza, in principal, pe grosimea leziunii, profunzimea acestuia in structura tegumentului, dar si pe caracteristici de proliferare, prezenta sau absenta ulceratiei, a infiltrarii limfocitare, prezenta sau absenta embolilor vasculari, etc.

In ceea ce priveste melanomul metastatic, in vederea aprecierii extensiei bolii, se recurge obligatoriu la investigatii imagistice de inalta performanta de genul Computer Tomograf, Rezonanta Magnetica Nucleara sau Tomografie cu emisie de pozitroni (PET-CT).

Pacientul care a suferit de melanom si s-a vindecat trebuie sa acorde o atentie sporita autoexaminarii pielii, intrucat este mai expus riscului de dezvoltare a melanomului odata ce a avut deja aceasta problema.

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0