Ce tipuri de melanom fac copiii

Melanomul este un tip de cancer de piele care debuteaza la nivelul melanocitelor (n.r. celulele pielii care produc pigmentul ce bronzeaza pielea). Acesta este cel mai rar, dar si cel mai grav cancer de piele. In general, melanomul afecteaza adultii, insa si copiii pot avea de-a face cu boala.

Melanomul pediatric arata altfel decat cel care apare la adulti si se dezvolta si mai rapid.  

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Melanoamele pe care le dezvolta copiii la nivel cutanat se impart in trei mari clase:

  1. Melanomul comun – cu aceleasi subtipuri ca la adulti, cel mai frecvent intalnite fiind melanomul extensiv in suprafata si melanomul nodular. In general, este rar diagnosticat inainte de pubertate. Din punct de vedere clinic, prezinta foarte multe similaritati de aspect cu melanoamele dezvoltate la varsta adulta.

Pentru melanoamele de tip extensiv in suprafata se pot aplica din punct de vedere clinic criteriile ABCDE, si anume:

  • asimetrie a formei;
  • borduri (margini) neregulate;
  • variatii de culoare – cu prezenta mai multor nuante brun deschis si brun inchis, negru, uneori chiar albastrui, roz si alb;
  • dimensiuni - diametru peste 6 mm (mai mare decat guma de sters din capatul unui creion);
  • evolutie in timp – modificarea in timp a formei, culorii, dimensiunilor (mai ales cresterea rapida in dimensiuni), aparitia de proeminente pe suprafata unei alunite, sangerari sau cruste la nivelul alunitei.


Criteriile ABCDE au fost introduse pentru faciliatarea diagnosticului de melanom la adulti. Studii mai recente, efectuate la copii, au aratat ca aproape jumatate dintre melanoamele copiilor nu se incadreaza acestor criterii, avand alte caracteristici, fiind leziuni nodulare uniform colorate, brun deschis sau roz-rosu, prezentand uneori sangerare.

De multe ori, ceea ce atrage atentia mamei este o alunita ce iese in evidenta, fiind mai mare sau avand un aspect „ciudat”, cu caracteristici diferite fata de restul alunitelor copilului – semn ce mai este denumit „ratusca cea urata”.

 

Citeste si 5 lucruri esenţiale pe care trebuie să le ştii despre melanom

 

Studii recente au descoperit un profil de mutatii genetice asemanator cu melanoamele adultului, inclusiv mutatii ale genei BRAF, si mutatii caracteristice leziunilor induse de expunerea la soare.

  1. Melanomul spitzoid – este un tip mai special de melanom, care apare mult mai frecvent la copii decat la adulti. Ca si aspect, are forma nodulara, rotund sau oval, si foarte uniform colorat, de multe ori chiar nepigmentat, avand culoare roz sau rosie. Pentru aceste tipuri de melanom nu se aplica regulile ABCDE. Din punct de vedere genetic, nu se regasesc mutatiile genetice mai caracteristice melanomului  comun (cum ar fi mutatiile BRAF, Nras).
  2. Melanomul dezvoltat pe nevi congenitali.

Nevii congenitali sunt acele alunite care sunt prezente la nastere, care mai sunt numite in limbaj popular si “semne din nastere”. Ele sunt alunite mari, care ajung frecvent la dimensiuni de cativa centimetri sau mai mult, sunt groase si au o aglomerare mare de celule pigmentare. Unele studii recente arata faptul ca peste 5% din nevii congenitali sufera modificari maligne, putand da nastere la melanoame.

Melanoamele pot aparea la nivelul oricarei regiuni a corpului, cu o frecventa mai mare la nivelul fetei si trunchiului, la baieti, si gambelor si coapselor, in cazul fetelor.

Tratamentul melanomului pediatric este ales in functie de severitatea acestuia. Medicul poate alega una sau mai multe dintre urmatoarele metode de tratament:

  • Tratamentul chirugical – implica indepartarea melanomului, precum si a ganglionilor limfatici din zona apropiata acestuia, daca celulele canceroase s-au raspandit la nivelul acestora.
  • Chimioterapia – este folosita daca celulele canceroase s-au raspandit catre nodulii limfatici sau alte zone din organism.
  • Radioterapia – si radiopterapia poate fi folosita daca celulele au inceput deja sa migreze catre alte zone din corp.
  • Imunoterapia – este folosita atunci cand sistemul imunitar al copilului are nevoie de ajutor pentru a ataca celulele canceroase.

 

Vrei sa afli gratuit ce risc de cancer de piele ai, in functie de culoarea pielii tale, numarul de alunite de pe corp, istoricul familial si multi alti factori? de doar 2 minute.

Iti oferim gratuit o mostra Sun Meter, un dispozitiv inteligent, foarte usor de folosit, care iti permite sa cunosti nivelul de radiatii ultraviolete la care ai fost expus in timpul unei zile. Produsul este disponibil in doua variante, plasture si bratara, rezistente la apa si transpiratie si trebuie purtate pe tot parcursul zilei, pe piele sau pe haine. Culoarea acestora se modifica in functie de cantitatea radiatiilor acumulate, de la galben spre roz, semnaland momentul in care ar trebui sa aplici mai multa crema cu factor de protectie solara sau chiar sa renunti la expunere si sa te acoperi sau sa te retragi la umbra.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0