Ce sunt alunitele si de ce apar?

Alunitele sunt formatiuni care apar pe piele fie de la nastere, fie in decursul vietii. Ele apar la aproape toti indivizii. Unele persoane au doar cateva alunite, pe cand altele pot dezvolta zeci sau chiar sute. In limbaj medical sunt numite nevi pigmentari sau nevi melanocitari.

Ele sunt alcatuite din celule cu pigment, numite melanocite. Aceste celule se gasesc peste tot in piele, repartizate relativ uniform. Ele nu se formeaza direct in piele, ci migreaza aici in cursul vietii intrauterine. La nivelul pielii se localizeaza in stratul bazal al epidermului. Sunt celule de forma stelata, ce trimit prelungiri catre celulele pielii (catre keratinocite). Prin aceste prelungiri, melanocitele incarca celulele pielii cu pigment melanic. Nevii melanocitari sunt aglomerari de melanocite care si-au pierdut prelungirile si care sunt grupate in asa-numite cuiburi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aparitia alunitelor este programata genetic. Foarte putine sunt prezente pe piele de la nastere. Acestea se numesc nevi congenitali si sunt formatiuni ce pot ajunge la dimensiuni mari, de la cativa centrimetri pana chiar la cateva zeci de centimetri in cazuri rare. Nevii congenitali sunt leziuni mai groase, deseori cu numeroase fire de par pe suprafata.

Majoritatea alunitelor sunt dobandite in decursul vietii. Ele se constituie in urma determinismului genetic, dar multe pot fi influentate si de ultraviolete. Cele mai multe alunite apar in prima parte a vietii, incepand din copilarie si adolescenta. Determinismul genetic este foarte vizibil in cazurile de sindrom al nevilor displazici, ce afecteaza mai multi membri ai aceleiasi familii. Influenta pe care o exercita ultravioletele este subliniata de faptul ca uneori apar mai multe alunite la scurt timp de la o arsura solara.

 

 

Nevii melanocitari sunt formatiuni benigne. Ei se impart in doua categorii – nevi tipici si nevi atipici. Majoritatea nevilor melanocitari sunt nevi tipici. Aceasta inseamna ca sunt formatiuni stabile, cu un risc mic de a se transforma intr-o leziune maligna, si anume in melanom. Nevii tipici sunt de obicei formatiuni plate, rotund-ovalare, de mici dimensiuni si uniform colorati. Nuantele de culoare pot varia intre brun deschis, brun inchis si chiar negru. Uneori pot avea nuante de albastru, caz in care celulele pigmentare din care este alcatuita alunita sunt situate mai profund in piele, la nivelul dermului.

O parte din nevii melanocitari sunt atipici. Aceasta inseamna ca celulele din care ei sunt alcatuiti sunt mai instabile, situandu-se intre un nev benign si un melanom. Ele au un potential mai mare sa se transforme malign in cea mai agresiva forma de cancer de piele, numita melanom. Nu toti nevii atipici au acelasi grad de atipie (de modificari). Nu toti nevii atipici se transforma in melanom, ci un mic procent. Melanoamele apar fie de novo, adica pe o zona de piele unde nu se afla inainte o alunita, sau se dezvolta dintr-o alunita (dintr-un nev atipic).

Nevii atipici pot fi asimetrici ca forma, cu margini neregulate si pigmentati neuniform, cu cel putin doua nuante de culoare in cadrul aceleiasi leziuni.  

Unele alunite isi modifica aspectul in decursul timpului. Insa nu toate acestea sunt maligne. Unele modificari se pastreaza intr-o arie de benignitate. Cu toate acestea, orice schimbare a aspectului care apare brusc, in scurt timp, reprezinta un semnal de alarma ca acea alunita sa fi devenit un melanom.

Cu cat numarul alunitelor pe care le are o persoana este mai mare, cu atat riscul de a face melanom este mai mare. Acest risc creste daca intre alunite se gasesc si nevi atipici. Acestia trebuie monitorizati periodic atat clinic, cat si prin dermatoscopie, cu scopul de a descoperi timpuriu eventualele transformari maligne.

Unii nevi atipici ce prezinta modificari intense ale aspectului vor fi excizati preventiv. Totusi, nu se practica indepartarea chirurgicala a tuturor nevilor atipici ai unei persoane, mai ales daca acestia sunt foarte multi. Se excizeaza cei care au un risc mai mare de a se transforma malign, iar restul se urmaresc dermatoscopic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0