Biopsia in cancerul de piele - ce rol are si cum se face

Atunci cand la nivelul pielii apare o excrescenta ori o alunita deja existenta isi modifica aspectul (forma, culoare, textura), medicul poate suspecta ca este vorba despre cancer de piele. Pentru a verifica daca este sau nu vorba despre o formatiune canceroasa, acesta va face biopsie cutanata.

Biopsia cutanata presupune recoltarea de tesut si analizarea acestuia la microscop, in vederea stabilirii naturii celulelor – poate fi vorba despre o formatiune benigna ori despre una maligna. In functie de rezultatul biopsiei, medicul poate stabili diagnosticul de cancer de piele, precum si tratamentul necesar.

Tipuri de biopsie cutanata

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista mai multe tipuri de biopsii ale pielii:

Biopsia de suprafata (shave biopsy) – acest tip de biopsie este cel mai des folosit si presupune recoltarea unui strat de tesut de la nivelul leziunii cutanate, prin raderea acestuia. Aceasta biopsie recolteaza o parte din epiderm, precum si stratul exterior al dermului. In cazul melanomului, nu se recomanda aceasta biopsie.

Biopsia prin punctie – aceasta biopsie implica recoltarea unei sectiuni cilindrice de tesut de la nivelul leziunii suspecte. Uneori, se poate indeparta chiar intreaga leziune – de pilda, atunci cand aceasta este foarte mica. Spre deosebire de cea de suprafata, biopsia prin punctie recolteaza atat tesut al epidermului si dermului, cat si tesut subcutanat. Se foloseste sutura pentru inchiderea ranii provocate de aceasta biopsie. In caz de melanom, aceasta biopsie nu e cea mai relevanta.

Biopsia incizionala – medicul foloseste un scapel pentru a recolta o mica portiune de tesut, dintr-o leziune mai mare.

Biopsia excizitionala – cu ajutorul scapelului, medicul indeparteaza intreaga leziune si apoi face analiza de tesut. Aceasta procedura este preferata in cazul leziunilor mici.

Medicul va recomanda, in functie de aspectul si amplasarea leziunii, tipul de biopsie potrivit fiecarui pacient.

Cum se face biopsia?

In primul rand, medicul va curata bine zona din care va recolta tesut, apoi va injecta un anestezic local, pentru confortul pacientului, care nu va simti absolut nimic. Biopsiile recoltate mai adanc vor fi urmate de coaserea zonei pentru ca pielea sa se refaca rapid si sa se cicatrizeze frumos.

Indiferent de tipul de biopsie efectuat, aceasta procedura nu va dura mai mult de 15-20 de minute.

In cateva zile, disconfortul cauzat de recoltarea de tesut va disparea complet. Daca in prima zi apar inflamatie si dureri mai greu de suportat, se foloseste ibuprofen sau alt antiinflamator, insa rareori este nevoie de tratament.

Pentru evitarea infectiilor, se recomanda curatarea zilnica a zonei din care a fost recoltat tesut. Mainile vor fi spalate cu apa si sapun inainte de atingerea zonei din care s-a luat tesut, dar si zona cu pricina va fi spalata cu apa si sapun si clatita cu apa din belsug.

Ce se intampla cu tesutul, dupa recoltare?

Dupa ce medicul recolteaza proba de tesut, o va trimite la laborator, unde un specialist o va examina la microscop. In 1-2 saptamani, pacientul ar trebui sa primeasca deja rezultatul biopsiei cutanate.

Daca rezultatele ies negative si nu este vorba despre cancer de piele, pacientul nu va mai fi supus altor proceduri. Pe de alta parte insa, daca se depisteaza celule canceroase, medicul va recomanda un tratament pentru vindecarea cancerului de piele.

Melanomul este cancerul de piele cu rata cea mai mica de vindecare, in timp ce celelalte tipuri de cancer de piele se vindeca in proportie de 100%. Cu cat melanomul este depistat mai devreme, cu atat sansele pacientului de vindecare sunt mai mari.

Orice leziune suspecta observi la nivelul pielii, mergi la un consult dermatologic – medicul este cel in masura sa iti spuna daca exista sau nu motive de ingrijorare. Nu neglija problemele pielii, pentru ca e posibil sa le depistezi in stadiu prea avansat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0