Autoexaminarea aluniţelor – efectuarea corectă ne poate salva viaţa

Cu toții avem aluniţe (nevi melanocitari, nevi pigmetari), mai multe sau mai puţine, în funcţie de predispoziţia genetică a fiecăruia. Aluniţele sunt acele leziuni cu pigment, formate prin aglomerarea celulelor pigmentare (numite melanocite) într-o anumită zonă de piele. Ele pot fi atât plate, cât şi reliefate, iar culoarea pigmentului poate varia între diferite nuanţe de roz, brun şi negru.

Autoexaminarea

Orice persoană ar trebui să facă periodic o autoexaminare a întregii suprafeţe cutanate, pentru a identifica posibile leziuni cu risc, nu numai cei care se încadrează într-o categorie de risc mai mare de a dezvolta melanom. Chiar dacă autoexaminarea nu poate înlocui examenul clinic şi dermatoscopia efectuate de medicul dermatolog în cabinetul de specialitate, ea poate fi deosebit de utilă şi chiar salvatoare de viaţă. O persoană informată, care ştie câteva dintre elementele ce caracterizează aluniţele cu risc, poate depista prin autoexaminare unele aluniţe cu probleme. Odată tras astfel un semnal de alarmă, acea persoană ar trebui să se prezinte cât mai repede la medicul dermatolog, care va putea face o evaluare mult mai amănunţită, inclusiv prin dermatoscopie. Un cancer de piele depistat în stadiile timpurii este vindecabil!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Citeste si Cat de des ne autoexaminam alunitele si cat de des mergem la dermatolog?

 

Iată câteva sfaturi practice privind autoexaminarea:

Faceţi această evaluare o dată pe lună, pe toată suprafaţa pielii, cu atenţie, pentru a putea depista eventualele leziuni suspecte. Dacă sunteţi deja sub supravegherea unui medic dermatolog pentru aluniţele dumneavoastră, este bine să efectuaţi totuşi autoexaminarea în intervalul dintre consulturile dermatologice de monitorizare.

Ideal este să efectuaţi examinarea în cursul zilei, în lumină naturală. Dacă acest lucru nu este posibil, asiguraţi-vă ca beneficiaţi de lumină suficientă în dormitor sau în camera de baie unde efectuaţi autoexaminarea.

Având în vedere că nu toată suprafaţa pielii se poate evalua direct, pentru zonele mai greu accesibile privirii, trebuie să vă poziţionaţi în faţa unei oglinzi de perete şi să aveţi la îndemână o oglindă cu mâner, pe care o puteţi utiliza pentru a reflecta imaginea în cea de perete.

Puteţi ruga un membru de familie sau un prieten să vă ajute să faceţi poze de ansamblu ale zonelor de corp care au multe aluniţe sau aluniţe suspecte pentru a putea vedea eventualele modificări de la o examinare la alta.

Atunci când va examinați pielea, nu omiteți zonele precum scalpul, interiorul palmelor, tălpile sau zona din spatele urechilor întrucat și aici se poate dezvolta melanomul.

Orice aluniță nou apărută, precum și orice transformare a unei alunițe deja existente ar trebui să trimită individul direct la cabinetul medicului dermatolog. De asemenea, orice leziune care nu se vindecă în decursul a două, trei săptămâni, poate reprezenta un pericol și trebuie verificată de către medicul specialist.

Autoexaminarea trebuie făcută pe parcursul întregului an, însă este în mod deosebit importantă la finalul sezonului cald, după ce pielea a fost expusă în mod îndelungat radiațiilor ultraviolete, despre care se știe că pot declanșa apariția cancerului de piele.

Cancerul de piele depistat în stadiu incipient și tratat corespunzător este, de cele mai multe ori, vindecabil. Așadar, diagnosticarea timpurie este esențială pentru vindecarea melanomului.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0