Nu mai e un secret pentru nimeni ca este important sa ne protejam pielea de radiatiile UV, care pot avea efecte negative asupra pielii. Incepand de la arsurile solare si pana la cancerul de piele, expunerea la radiatiile UV ne predispune la o serie de riscuri, pe care ar trebui sa facem tot posibilul sa le reducem.
Au aparut o serie de alternative pentru lotiunea de plaja, care ti se pot parea interesante, mai ales daca esti genul care uita sa aplice crema pe tot corpul ori nu suporta senzatia pe care lotiunea de plaja o creeaza la nivelul pielii. Intrebarea este: sunt eficiente aceste alternative?
Hainele folosite pentru protectie solara – eficiente
Hainele pot oferi, de multa ori, o protectie solara mai buna decat lotiunea de plaja. Pentru a beneficia de protectia solara oferita de o crema trebuie sa folosim o cantitate echivalenta unui pahar de shot de crema pe fiecare zona a corpului (brate, picioare, bust, spate), insa putini dintre noi folosim o cantitate atat de mare. Asta inseamna ca nu beneficiem de protectia solara de care avem nevoie. Hainele, pe de alta parte, ofera o mai buna protectie solara, mai ales daca sunt haine din materiale sintetice, mulate si inchise la culoare. Materialele naturale si cu tesaturi lejere precum matasea sau inul nu iti vor proteja pielea de radiatiile UV.
Machiajul cu SPF – oarecum eficient
Produsele de make-up cu SPF iti ofera protectie, insa nu este comparabila cu cea oferita de o lotiune de plaja cu SPF. Pentru a beneficia de factorul de protectie inscriptionat pe ambalajul fondului de ten ori a pudrei de fata ar trebui sa aplici o cantitatate de 7, respectiv 14 ori mai mare decat cea de lotiune de plaja cu SPF.
Machiajul isi pierde din intensitate pe timpul zilei, ceea ce inseamna ca si protectia dispare odata cu acesta. Specialistii recomanda sa folosesti o crema de fata cu SPF pe post de baza de machiaj, sub produsele de make-up. Astfel, te asiguri ca pielea ta este protejata corespunzator.
Lotiunea de plaja de baut – deloc eficienta
In Romania inca nu a aparut pe piata, insa peste Ocean lotiunea de plaja de baut se regaseste deja pe rafturile marilor magazine. Aceasta lotiune vine sub forma de bautura si promite sa creeze o bariera protectoare la nivelul pielii. Specialistii sustin insa ca este o pacaleala de marketing si ca este imposibil ca un produs ingerat sa ofera protectie solara pielii. Este adevarat ca unele suplimente pe baza de antioxianti ajuta pielea sa se mentina hidratata si lupta impotriva radicalilor liberi, prevenind astfel imbatranirea acesteia. Insa aceste suplimente nu pot inlocui niciodata lotiunea de plaja. Suplimentele de acest gen pot doar sa sustina actiunea protectiei solare, nicidecum sa o inlocuiasca pe aceasta.
Uleiurile naturale – oarecum eficiente
Daca esti adeptul folosirii produselor naturale si faci tot posibilul sa eviti substantele chimice din lotiunile de plaja din comert trebuie sa stii ca uleiurile naturale sunt eficiente, insa nu te poti baza pe ele daca te expui radiatiilor pentru o perioada indelungata, mai ales in intervalul orar 10-16. Uleiul din seminte de zmeura este considerat cel mai eficient dintre uleiurile naturale atunci cand vine vorba despre protectie solara. Daca vrei sa te asiguri ca pielea ta este complet protejata, foloseste acest ulei in combinatie cu o lotiune de plaja bio.
Vrei sa afli ce risc de cancer de piele ai, in functie de culoarea pielii tale, numarul de alunite de pe corp, istoricul familial si multi alti factori? Completeaza aici chestionarul nostru de doar 2 minute si daca rezultatul indica un risc mediu sau crescut, iti oferim un dispozitiv Sun Meter, cu ajutorul caruia iti poti monitoriza mai atent expunerea la soare, pentru a diminua riscurile!
Sun Meter este un dispozitiv inteligent, foarte usor de folosit, care iti permite sa cunosti nivelul de radiatii ultraviolete la care ai fost expus in timpul unei zile. Produsul este disponibil in doua variante, plasture si bratara, rezistente la apa si transpiratie si trebuie purtate pe tot parcursul zilei, pe piele sau pe haine. Culoarea acestora se modifica in functie de cantitatea radiatiilor acumulate, de la galben spre roz, semnaland momentul in care ar trebui sa aplici mai multa crema cu factor de protectie solara sau chiar sa renunti la expunere si sa te acoperi sau sa te retragi la umbra.
Sursa foto: Shutterstock