10 lucruri esentiale despre pielea ta

Tu cate lucruri stii despre pielea ta? Afla 10 lucruri esentiale despre piele, care te vor lua prin surprindere.

Este cel mai mare organ – pielea este cel mai mare organ pe care il ai, fiind urmata de ficat. Pielea cantareste in jur de 16% din greutatea ta corporala. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu toata pielea ta are aceeasi grosime – pleoapele spre exemplu au stratul cel mai subtire de piele, acestea nedepasind 0,05 milimetri. Palmele si talpile, pe de alta parte, se pot mandri cu cea mai groasa piele, care are in jur de 1,5 milimetri.

Este alcatuita din 3 straturi – pielea este alcatuita din urmatoarele straturi: epidermul, dermul si hipodermul. Hipodermul este stratul din interior si este alcatuit numai din grasime si colagen. Dermul este stratul de la mijloc, dintre hipoderm si epiderm si este responsabil pentru 90% din grosimea pielii. Epidermul este stratul superficial al pielii si functioneaza precum o bariera care protejeaza organismul de mediul exterior.

Pielea este cea care ajuta corpul sa isi regleze temperatura – atunci cand corpul este supraincalzit, vasele de sange de la nivelul pielii se dilata pentru a facilita eliberarea caldurii din corp. De asemenea, atunci cand este frig afara, vasele de sange de la nivelul pielii se contracta pentru a mentine caldura.

Modul in care dormi are un impact direct asupra pielii – daca obisnuiesti sa dormi cu fata scufundata in perna, ai sanse mari sa faci riduri din cauza acestui obicei. Inlocuieste fata de perna cu una din matase sau satin pentru a preveni ridurile.

Cicatricele apar in urma leziunilor la nivelul dermului – daca leziunile de la nivelul epidermului se vindeca complet si nu lasa semne pe piele, atunci cand este vorba despre leziuni la nivelul dermului, acestea se transforma in cicatrice. Chiar daca, in mod normal, celulele pielii mor si sunt inlocuite de altele, celulele de colagen nu se regenereaza si nu permit dermului sa se vindece.

 

 

La nivelul pielii se regasesc 2 tipuri glande – glandele sebacee, dar si glandele sudoripare se regasesc la nivelul pielii. Glanda sebacee are rolul de a secreta sebum, adica grasime, care are functii abilitati emoliente, aparand pielea de substantele daunatoare si impiedicand deshidratarea acesteia. Glandele sudoripare, pe de alta parte, secreta transpiratie, astfel incat sa regleze temperatura corpului si sa mentina pielea hidratata. Prin sudoare, organismul elimina apa si diverse saruri.

Celulele de la nivelul pielii mor intr-un ritm ametitor – in jur de 30.000 – 40.000 de celule de la nivelul pielii mor in fiecare minut al vietii tale. Bineinteles, atunci cand folosesti produse de exfoliere a pielii aceste cifre cresc.

Acneea este cea mai comuna afectiune a pielii – 85% din populatia lumii are, la un moment dat, probleme cu acneea, aceasta fiind cea mai raspandita afectiune dermatologica.

Cancerul de piele este cea mai grava afectiune a pieliimelanomul este tipul de cancer de piele cel mai periculos intrucat poate fi fatal. De aceea este foarte important sa iti monitorizezi epidermul pentru a sesiza orice formatiune noua care apare la nivel cutanat. Imediat ce observi o alunita care ti se pare suspecta ori o rana care nu s-a vindecat intr-o perioada de 4 saptamani, este necesar sa apelezi de urgenta la medicul dermatolog. Orice afectiune dermatologica depistata timpuriu devine mult mai usor de tratat asa ca trebuie sa fii foarte atent.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0