Sfaturi pentru parinti: preventia melanomului

Detectia cat mai timpurie este deosebit de importanta, avand in vedere ca rata de supravietuire scade cu cat tumora este mai avansata.

Pentru a depista cat mai timpuriu o eventuala alunita suspecta, toti parintii ar trebui sa fie instruiti sa verifice periodic pielea copiilor lor, atat zonele care sunt la vedere, cat si zonele care sunt mai ascunse (pielea capului, fesele, zona din spatele urechilor, talpile si spatiile dintre degete). Efectuarea de poze pe diverse zone ale corpului poate fi un ajutor de nadejde pentru verificarea aspectului alunitelor si depistarea unora nou aparute, prin compararea cu aspectul de la momentul de timp al efectuarii pozelor. Orice alunita ce iese din pattern-ul general al alunitelor copilului, o alunita care are alte caracteristici decat celelalte, ar trebui sa atraga atentia si sa indrume parintele spre un consult la medicul dermatolog. Orice copil sau adolescent cu leziuni suspecte trebuie consultat de catre medicul dermatolog.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De asemenea, copiii care sunt la risc (ex: au multe alunite atipice, au rude de gradul I diagnosticate cu melanom) ar trebui evaluati de catre medicul dermatolog anual sau chiar la intervale mai scurte de timp, daca medicul considera ca este necesara urmarirea clinica mai frecventa.

Avand in vedere ca ultravioletele sunt cel mai important factor de mediu care poate determina aparitia unor tipuri de melanom, este important ca parintii sa fie constienti de necesitatea utilizarii mijloacelor adecvate de fotoprotectie, atat legate de protejarea pielii expuse la soare prin haine adecvate, cat si prin cremele ecarn solar. O protectie adecvata va scadea riscul de a dezvolta cancere de piele inclusiv in viata de adult.

Este deosebit de important ca un melanom sa fie diagnosticat cat mai devreme, pentru ca pacientul sa aiba cat mai multe sanse de vindecare.

Lupta impotriva melanomului trebuie sa inceapa prin preventie, campanii de screening si de cresterea a gradului de informare in populatia generala legat de faptul ca melanomul poate aparea si la copii, insotite de educatie medicala adecvata legata de riscurile expunerii necontrolate la soare si utilizarea mijloacelor de fotoprotectie.

Vrei sa afli ce risc de cancer de piele ai, in functie de culoarea pielii tale, numarul de alunite de pe corp, istoricul familial si multi alti factori? Completeaza aici chestionarul nostru de doar 2 minute si daca rezultatul indica un risc mediu sau crescut, iti oferim un dispozitiv Sun Meter, cu ajutorul caruia iti poti monitoriza mai atent expunerea la soare, pentru a diminua riscurile!

Sun Meter este un dispozitiv inteligent, foarte usor de folosit, care iti permite sa cunosti nivelul de radiatii ultraviolete la care ai fost expus in timpul unei zile. Produsul este disponibil in doua variante, plasture si bratara, rezistente la apa si transpiratie si trebuie purtate pe tot parcursul zilei, pe piele sau pe haine. Culoarea acestora se modifica in functie de cantitatea radiatiilor acumulate, de la galben spre roz, semnaland momentul in care ar trebui sa aplici mai multa crema cu factor de protectie solara sau chiar sa renunti la expunere si sa te acoperi sau sa te retragi la umbra.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0