Expunerea la ultraviolete si aparitia melanomului cutanat

Implicarea ultravioletelor ca factor declansator in aparitia unei tumori de tipul melanomului este cunoscuta si studiata. Ultravioletele pot agresa ADN-ul celular, determinand astfel aparitia unor celule canceroase.

Persoanele care se expun intempestiv la soare au un risc mai mare de a dezvolta, in timp, si alte forme de cancere de piele, nu doar melanom.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Expunerea la soare este singurul factor major pe care il putem controla atunci cand vine vorba despre melanom, restul factorilor apartinand predispozitiei genetice.

Ultravioletele sunt un factor de risc major, mai ales pentru populatia la risc (cea cu factori de risc pentru dezvoltarea melanomului).

Principalii factori de risc pentru cancerul de piele sunt:

  • Predispozitia genetica
  • Pielea foarte deschisa la culoare, cu pistrui
  • Parul blond sau roscat
  • Ochii deschisi la culoare
  • Istoric medical personal in ceea ce priveste cancerul de piele.


Majoritatea melanoamelor se dezvolta pe zone fotoexpuse (care au beneficiat de o expunere la soare). Astfel se face ca localizarile cele mai frecvente unde se dezvolta melanoamele sunt reprezentate de zona spatelui (mai ales la barbati), gambe (mai ales la femei), brate si antebrate.

Insa nu toate melanoamele se dezvolta in stransa legatura cu expunerea la soare. Exista persoane ce fac melanom pe zone care nu sunt expune frecvent la ultraviolete, cum ar fi talpile sau alte zone ale corpului. Pentru aparitia acestora, predispozitia genetica are o implicare deosebita.

Expunerea la ultraviolete poate fi de doua feluri:

•       expunere intermitenta la cantitati mari de ultraviolete, cu aparitia de arsuri solare. Aceasta expunere intensa si periodica se pare ca are o implicare mai mare in dezvoltarea melanomului. Arsurile solare, mai ales cele cu formare de vezicule si bule (leziuni cu lichid) si mai ales cele suferite in copilarie si adolescenta cresc riscul de cancer de piele. Se pare ca o arsura solara severa survenita in copilarie poate chiar sa dubleze riscul de cancer de piele

•       expunerea continua, de lunga durata, are de asemenea o implicare in aparitia acestor tumori.

Unele studii efectuate pe populatii care au migrat arata o frecventa mai crescuta a melanomului la persoane care si-au petrecut copilaria in tari cu soare mai puternic decat tara de rezidenta ca persoana adulta. La rasa caucaziana, frecventa melanomului cutanat se coreleaza cu latitudinea si doza de ultraviolete.

Expunerea la ultraviolete se refera atat la expunerea la soare, cat si la expunerea la solar. Lampa cu radiatii UV din solar este poate chiar mai periculoasa decat razele soarelui, intrucat expunerea la aceasta se face de cele mai multe ori fara protectie solara.

Pentru a reduce considerabil riscul de melanom se recomanda urmatoarele:

  • Evitarea expunerii pielii la soare in intervalul orar 10 – 16, mai ales in timpul sezonului cald (in aceasta perioada, intensitatea radiatiilor ultraviolete atinge cote maxime).
  • Folosirea unei lotiuni cu factor de protectie solara pe zonele expuse soarelui, chiar si in zilele reci de iarna.
  • Protejarea fetei, gatului si decoteului de radiatiile solare prin purtarea unei palarii atunci cand ne expunem radiatiilor UV.
  • Consultul dermatologic anual, pentru monitorizarea pielii si a alunitelor.
     

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0